Ποια εμπορικά κέντρα γλιτώνουν το χαράτσι

Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου 2011

Ποια εμπορικά κέντρα γλιτώνουν το χαράτσι


Προσθαφαιρέσεις τετραγωνικών μέτρων κάνουν αυτή την περίοδο οι μεγάλοι όμιλοι που διαχειρίζονται τους μεγάλους εμπορικούς χώρους ανά την Ελλάδα εν όψει της πληρωμής του ειδικού τέλους που θα πληρωθεί μέσω της ΔΕΗ. 

H Lamda Development, μπορεί αυτή την στιγμή να διαχειρίζεται τα τρία μεγαλύτερα ελληνικά malls, ωστόσο είναι ο όμιλος που φαίνεται ότι πλήττεται λιγότερο μεταξύ αυτών που διαχειρίζονται τα εμπορικά κέντρα και τα πολυκαταστήματα ανά την Ελλάδα, ενώ και ο όμιλος Φουρλή δεν πάει πίσω, αφού θα πληρώσει μόνο για τα δύο από τα πέντε ΙΚΕΑ που λειτουργεί αυτή την στιγμή σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Λάρισα και Ιωάννινα. 
Οσον αφορά τη Lamda, δεν πρόκειται να πληρώσει τέλος για το Golden Hall, αφού αποτελεί παραχώρηση από το ελληνικό Δημόσιο, ως πρώην ολυμπιακό ακίνητο. Επίσης, δε θα πληρώσει το ''χαράτσι'' ούτε για το Mediteranean Cosmos που είναι παραχώρηση από το Πατριαρχείο, ενώ όσον αφορά το The Mall Athens, πληρώνει ως ιδιοκτήτρια το ήμισυ, αφού το υπόλοιπο μισό ανήκει στην ΗSBC. Στην περίπτωση του ομίλου Φουρλή, για τα τρία από τα πέντε ΙΚΕΑ, ο όμιλος δε θα επιβαρυνθεί αφού δεν είναι ιδιόκτητα: Το ένα ΙΚΕΑ στο αεροδρόμιο αποτελεί παραχώρηση, ενώ και το έτερο ΙΚΕΑ στον Κηφισό, ανήκει στον όμιλο ΒΙΟΧΑΛΚΟ, ιδιοκτήτη και του εμπορικού κέντρου River West, ο οποίος θα πληρώσει τη ...λυπητερή. 

Αντίστοιχα, για το μεγάλο εμπορικό πάρκο του αεροδρομίου που περιλαμβάνει εκτός από το ΙΚΕΑ, τη Leroy Merlin, το Factory Outlet και τον Κωτσόβολο, επίσης δεν τίθεται θέμα πληρωμής για τους παραπάνω αφού σε όλες τις περιπτώσεις τα ακίνητα αφορούν παραχωρήσεις. 

Κερδισμένη βγαίνει και η Picar, του ομίλου Πειραιώς, που δεν θα πληρώσει για το Citylink του Συντάγματος (το οποίο αποτελεί μακροχρόνια παραχώρηση από το Μετοχικό Ταμείο Στρατού), ενώ η Pasal, η Sanyo και ο όμιλος Χαραγκιώνη πληρώνουν κανονικά για το Athens Heart, το Avenue και το Athenian Capitol αντίστοιχα. 

Το ειδικό τέλος θα κληθούν να πληρώσουν ως ιδιοκτήτες το «νέο» McArthurGlen Designer Outlet και η REDS για το νέο Smart Park που θα λειτουργήσει οσονούπω ακριβώς δίπλα από το εκπτωτικό χωριό της Αθήνας.


ered.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου