«Πωλούνται ακριβά σπίτια σε τιμές ευκαιρίας...»

Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου 2011

«Πωλούνται ακριβά σπίτια σε τιμές ευκαιρίας...»


Βίλες στα βόρεια προάστια, διαμερίσματα πολυτελείας στις ακριβές περιοχές της Αθήνας, επαύλεις με πισίνες και κήπους, μονοκατοικίες σε μεγάλα οικόπεδα, ανακαινισμένες πέτρινες κατοικίες δεκαετιών. Αυτά κι άλλα πολλά πανάκριβα ακίνητα έχουν βγει στο σφυρί τους τελευταίους μήνες στην Ελλάδα. Τα μεγάλα μεσιτικά γραφεία έχουν γεμίσει τα χαρτοφυλάκιά τους με κτίρια αξίας από 700 χιλιάδες ευρώ και πάνω, αλλά οι αγοραστές είναι ελάχιστοι, ενώ πολλά από τα πωληθέντα ακίνητα μένουν στα αζήτητα.

Κι όμως, η... high society της χώρας πουλάει τα ασημικά της, δηλαδή ακίνητες περιουσίες που πλέον αποτελούν... βαρίδι για τα οικονομικά τους. Η υπέρμετρη φορολόγηση, τα τεκμήρια διαβίωσης και το υψηλό κόστος συντήρησης τέτοιων σπιτιών είναι οι βασικές αιτίες, σε πολλές περιπτώσεις, μαζικής πώλησης ακριβών ιδιοκτησιών.

Φορολογία
Η θέσπιση και του έκτακτου φόρου στα ακίνητα, ο οποίος ανέρχεται σε χιλιάδες ευρώ για τα ακριβά και μεγάλα ακίνητα, δίνει τη χαριστική βολή στο συγκεκριμένο τομέα. Εκεί που γίνεται πραγματικός? χαμός, λένε οι κτηματομεσίτες, είναι στην πολυτελή εξοχική κατοικία.

Το στοκ των ακινήτων που έχει βγει προς πώληση στα νησιά και τους υπόλοιπους τουριστικούς προορισμούς είναι μεγάλο, καθώς το δεύτερο σπίτι αποτελεί εν μέσω κρίσης πολυτέλεια. Όμως, τον τελευταίο καιρό αυξάνεται ο αριθμός των σπιτιών που προσφέρονται προς πώληση στα ακριβά προάστια της Αθήνας. Ψυχικό, Εκάλη, Διόνυσος, Κολωνάκι, Λυκαβηττός, Βουλιαγμένη, Βούλα, Βάρκιζα κ.λπ. βρίσκονται στην πρώτη γραμμή των αγγελιών πώλησης ακινήτων.

Πρόκειται ασφαλώς για ιδιοκτήτες που έχουν πληγεί από την οικονομική κρίση. Όπως αναφέρουν κτηματομεσίτες, υπάρχουν πολλές δραματικές ιστορίες γύρω από την πώληση ακινήτων σε ακριβά προάστια.

«Επιφανής επιχειρηματίας με σπίτι 400 τ.μ. στα βόρεια προάστια έχασε την επιχείρησή του κι άρχισε να πουλά πάγια περιουσιακά στοιχεία. Ηρθε, λοιπόν, να πουλήσει και το σπίτι του ζητώντας 1,5 εκατ. ευρώ.

Όμως, οι προσφορές δεν ξεπέρασαν το 1 εκατ. και το σπίτι δεν μπορεί να πουληθεί», τονίζει κτηματομεσίτης. Επίσης: «Μεζονέτα 250 τ.μ. στην Κηφισιά πωλείται προς 900 χιλ. ευρώ, αλλά δεν υπάρχουν αγοραστές. Ο ιδιοκτήτης είναι πρώην μεγάλο στέλεχος που έχασε τη δουλειά του και βρίσκεται σε δύσκολη οικονομική κατάσταση», λέει χαρακτηριστικά άλλος μεσίτης.

Όπως επισημαίνουν ιδιοκτήτες και κατασκευαστές, ο έκτακτος φόρος στα ακίνητα μπορεί να πλήττει τους μικρούς ιδιοκτήτες με ένα φόρο από 300 έως 1.000 ευρώ, όμως, για τα μεγάλα κτίρια σε ακριβές περιοχές το χαράτσι μπορεί να ξεπεράσει τα 3.000 και 4.000 ευρώ. Μάλιστα, το ποσό αυτό θα αυξηθεί σημαντικά του χρόνου, λόγω της αναπροσαρμογής των αντικειμενικών αξιών, ενώ οι πληροφορίες ότι θα ισχύσει μέχρι το 2014 (ίσως και αργότερα με τη μορφή μόνιμου φόρου), προκαλεί πανικό στους μεγαλοϊδιοκτήτες ακινήτων.

«Δεν συμφέρει»
Ειδικοί της αγοράς επισημαίνουν ότι υπάρχουν δεκάδες περιπτώσεις πολιτών που θέλουν να πουλήσουν τα ακριβά και μεγάλα σπίτια τους για να μετακομίσουν, είτε σε μικρότερα είτε στο? νοίκι διότι όπως λένε «η κατοχή ακίνητης περιουσίας δεν συμφέρει πλέον». Αν και είναι δύσκολο να μετρήσει κανείς πόσα πολυτελή σπίτια είναι σήμερα διαθέσιμα προς πώληση στην Αθήνα, κάποιες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για περισσότερα από 1.500 με 2.000.

Κι όμως, ελάχιστοι είναι οι «τολμηροί» που σπεύδουν με τον? παρά τους να αγοράσουν αυτά τα ακίνητα, ακόμη κι όταν οι εκπτώσεις είναι εντυπωσιακές. Κι αν κάποιοι ήλπιζαν ότι η αναστολή του «πόθεν έσχες» θα βοηθούσε τις ακριβές αγορές, διαψεύστηκαν, καθώς τα πάντα έχουν παγώσει στην κτηματαγορά.

Οι περισσότερες αγοραπωλησίες γίνονται στα επίπεδα μέχρι 500 χιλ. ευρώ με τα ακριβά να μην επωφελούνται από την ευκολότερη ροή τους χρήματος, εκτός από περιπτώσεις αγορών που γίνονται από ξένους. Κυρίως για εξοχικά σπίτια σε Κρήτη, Χαλκιδική, Ρόδο, Μύκονο ή για βίλες στα παράλια της Αττικής.

Μεγάλες εκπτώσεις

Εκπτώσεις που σε πολύ ακριβά ακίνητα, άνω των 5 εκατ. ευρώ μπορούν να ξεπεράσουν το 40% αλλά και προσφορές? ημέρας, δηλαδή χαμηλότερη τιμή για συγκεκριμένη ημερομηνία, έχουν κάνει την εμφάνισή τους τους τελευταίους μήνες.

Σε κάθε περίπτωση, είτε πρόκειται για κατοικία στην Αθήνα είτε για εξοχική, οι τιμές είναι μειωμένες σε διψήφιο νούμερο, από 15% έως 30%. Υπάρχουν, όμως, και ακίνητα «απελπισμένων» ιδιοκτητών, τα οποία αποτελούν πραγματικές ευκαιρίες, για τους έχοντες φυσικά εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ να διαθέσουν.

Μια ματιά στις αγγελίες στις εφημερίδες δείχνει την τεράστια προσφορά που υπάρχει για τα πολύ ακριβά σπίτια.

Στα αξιοσημείωτα η εμφάνιση των προσφορών για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.

Δηλαδή, κάποιος ιδιοκτήτης ρίχνει την τιμή σε περίπτωση που ο ενδιαφερόμενος τηλεφωνήσει μέσα στο χρόνο που αναγράφεται στην αγγελία. Π.χ. μεζονέτα που κοστίζει 1 εκατ. ευρώ, δίνεται με έκπτωση 100.000 ευρώ σε περίπτωση που ο αγοραστής εμφανιστεί στις 25 Σεπτεμβρίου.

imerisia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου