Αντέχουν και αυξάνονται τα εμπορικά κέντρα. Ενισχυμένος τζίρος στα υφιστάμενα και σχέδια δημιουργίας νέων χώρων

Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου 2011

Αντέχουν και αυξάνονται τα εμπορικά κέντρα. Ενισχυμένος τζίρος στα υφιστάμενα και σχέδια δημιουργίας νέων χώρων


Με τα εγκαίνια ενός ακόμα εμπορικού κέντρου, του Smart Park της Reds, θυγατρική του ομίλου Ελλάκτωρ να βρίσκονται προ των πυλών (εκτός απροόπτου, τον Οκτώβριο θα ξεκινήσει η λειτουργία του νέου εμπορικού πόλου), είναι πλέον ξεκάθαρο ότι η μοναδική κατηγορία ακινήτων που μέχρι σήμερα τουλάχιστον έχει κατορθώσει να επιβιώσει της οικονομικής κρίσης και μάλιστα να επιδείξει και σημάδια ανάπτυξης είναι τα εμπορικά κέντρα. Εν μέσω της σημερινής «καταιγίδας» φοροεισπρακτικών μέτρων και της απότομης μείωσης των εισοδημάτων σε όλο και περισσότερα νοικοκυριά, όπως επίσης και της αυξανόμενης ανεργίας, οι εταιρείες διαχείρισης των εμπορικών κέντρων αναμένουν ότι θα επιταχυνθεί ο ρυθμός της υποχώρησης της κατανάλωσης στο λιανεμπόριο.

Ταυτόχρονα, πλέον καλούνται να αντιπαρέλθουν τα πρόσθετα λειτουργικά κόστη που θα προκύψουν από την επιβολή του ειδικού τέλους ακινήτων, μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, καθώς όπως έχει ξεκαθαριστεί, δεν πρόκειται να επιβαρυνθούν οι ενοικιαστές. Τη μεγαλύτερη επιβάρυνση θα έχει εκ των πραγμάτων και ο μεγαλύτερος ιδιοκτήτης εμπορικών κέντρων, η Lamda Development, η οποία διαθέτει τρία μεγάλα εμπορικά κέντρα (The Mall Athens και Golden Hall στην Αττική και Mediterranean Cosmos στη Θεσσαλονίκη) συνολικής επιφάνειας άνω των 100.000 τ.μ., χωρίς να υπολογίζονται και τα υπόλοιπα επαγγελματικά ακίνητα του ομίλου.
Παρόλα αυτά, η ικανοποιητική πορεία των πωλήσεων στα εμπορικά κέντρα που λειτουργούν σήμερα, ωθεί τις εταιρείες ανάπτυξης ακινήτων σε νέες επενδύσεις, κυρίως προς την κατεύθυνση της στήριξης των υφιστάμενων κέντρων και της προσέλκυσης περισσότερων επισκεπτών. Βάσει των στοιχείων για το πρώτο εξάμηνο, που δημοσίευσε πρόσφατα η Lamda Development, στο πλαίσιο της ανακοίνωσης των οικονομικών της αποτελεσμάτων, το Golden Hall εμφανίζει τις καλύτερες επιδόσεις, μιας και ο τζίρος των καταστημάτων στο κέντρο αυξήθηκε κατά 1%, ενώ η άνοδος της επαναλαμβανόμενης κερδοφορίας διαμορφώθηκε σε 2%. Στο The Mall, ο τζίρος υποχώρησε κατά 10,4%, σαφώς λιγότερο απ' ό,τι στο σύνολο του λιανεμπορίου, ενώ η αντίστοιχη πτώση του Mediterranean Cosmos στη Θεσσαλονίκη δεν ξεπέρασε το 9,5%, σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους.
Στον αντίποδα, κατά τη διάρκεια της τελευταίας διετίας, όταν οι επιλογές των καταναλωτών άρχισαν να αυξάνονται, σε ό,τι αφορά την κατανάλωση στα εμπορικά κέντρα, ξεκίνησε και η μεγάλη κρίση στα εμπορικά καταστήματα που βρίσκονται σε κεντρικούς εμπορικούς δρόμους. Μάλιστα, το βάθος της κρίσης είναι τέτοιο που δεν έχει αφήσει ανεπηρέαστη ούτε την οδό Ερμού, πάλαι ποτέ έναν από τους δέκα ακριβότερους εμπορικούς δρόμους, με βάση το ύψος των ενοικίων. Ως εκ τούτου, οι ιδιοκτήτες εμπορικών κέντρων φιλοδοξούν να αποσπάσουν ακόμα μεγαλύτερο μερίδιο της ούτως ή άλλως συρρικνούμενης «πίτας» της κατανάλωσης.
Ετσι, εκτός από τις αναβαθμίσεις που δρομολογούνται σε υφιστάμενα εμπορικά κέντρα, όπως το Athens Heart της Pasal Deve`lopment και το Mediterranean Cosmos της Lamda Development, η ανάπτυξη νέων κέντρων αναμένεται ότι θα συνεχιστεί φέτος και τα επόμενα χρόνια, καθώς η ζήτηση για τέτοιους χώρους ενισχύεται από την τάση μεταστροφής του καταναλωτικού κοινού, που προτιμά τα εμπορικά κέντρα, έναντι των παραδοσιακών καταστημάτων. Στο πλαίσιο αυτό, δεν αποκλείεται η αναβίωση ενός από τα επί χρόνια «ξεχασμένα» κέντρα, εκείνου της ισραηλινών συμφερόντων Plaza Centers στη συμβολή των οδών Κηφισού και Πειραιώς. Επειτα από χρόνιες καθυστερήσεις, κυρίως ως αποτέλεσμα αρχαιολογικών ευρημάτων, η εταιρεία φέρεται να έχει αποκτήσει άδεια για την κατασκευή του εμπορικού κέντρου Helios Plaza, συνολικής επιφάνειας 26.000 τ.μ. Στόχος της εταιρείας είναι η έναρξη της κατασκευής το 2012, με την ολοκλήρωση των εργασιών να προγραμματίζεται για το 2014, όταν εκτιμάται ότι η χώρα θα βρίσκεται σε καλύτερη οικονομική θέση απ' ό,τι σήμερα.
Παράλληλα, στο στάδιο των μελετών βρίσκεται η υλοποίηση πολιτισμικού-εμπορικού κέντρου στο ακίνητο «Μουζάκη» στη συμβολή των λεωφόρων Κηφισού και Λένορμαν από την Artume (ανήκει στο βρετανικό fund MGPA, ενώ μικρή συμμετοχή έχει και η Prufrock). Το project θα είναι συνολικής επιφάνειας 53.000 τ.μ. και θα διαθέτει 2.400 θέσεις στάθμευσης.
Τέλος, τις προσεχείς εβδομάδες αναμένεται να ξεκινήσει τη λειτουργία του και το Smart Park της Reds στην περιοχή Γυαλού των Σπάτων, ακριβώς δίπλα στο υφιστάμενο εκπτωτικό χωριό της McArthurGlen, που εγκαινιάστηκε τον προηγούμενο Ιούνιο. Η πρώτη φάση της επένδυσης είναι ύψους 75 εκατ. ευρώ και θα αναπτύσσεται σε έκταση 35.000 τ.μ., ενώ η δεύτερη φάση εκτιμάται ότι θα έχει ολοκληρωθεί τέλη 2012. Οπως έχει ανακοινώσει η εισηγμένη, ήδη υπάρχουν μισθωτικές συμφωνίες για το 80% του εμπορικού κέντρου.

kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου