Υποχρεωτικά φωτοβολταϊκά στα νέα κτίρια

Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου 2011

Υποχρεωτικά φωτοβολταϊκά στα νέα κτίρια


Πέντε αλλαγές στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, με κορυφαία αυτή του επενδυτικού σχεδίου «Ηλιος» και της υποχρεωτικής εγκατάστασης φωτοβολταϊκών για συγκεκριμένες χρήσεις στα κτίρια, ανακοίνωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γιώργος Παπακωνσταντίνου. Ταυτόχρονα περιέγραψε τις εξελίξεις στα θέματα της πετρελαιοκίνησης και της έρευνας για υδρογονάνθρακες. Κατά τη διάρκεια χθεσινής συνέντευξης Τύπου ο υπουργός ΠΕΚΑ αναφέρθηκε: 

1. Στην πορεία υλοποίησης του προγράμματος ανάπτυξης φωτοβολταϊκών ισχύος 10 Γιγαβάτ σε έκταση 200 τετραγωνικών χιλιομέτρων, με σκοπό την εξαγωγή ηλιακής ενέργειας στη Γερμανία. Οι επενδύσεις θα ανέλθουν στα 20 δισ. ευρώ και όπως είπε ο κ. Παπακωνσταντίνου στη διάρκεια της επίσκεψης του υπουργού Οικονομίας Φ. Ρέσλερ στην Ελλάδα κατά τις 7 και 8 Οκτωβρίου θα συζητηθεί το σχέδιο. Υπάρχει, σύμφωνα με τον ίδιο, έντονο ενδιαφέρον. Η Ευρ. Επιτροπή θα προωθήσει το έργο, καθώς θέλει ταυτόχρονα να αναπτύξει το σχέδιο της διασύνδεσης των δικτύων ηλεκτροδότησης, ενώ υπάρχει και δέσμευση για ευρωπαϊκούς πόρους. 

2. Στην ανάπτυξη των φωτοβολταϊκών στα κτίρια. Ο υπουργός ΠΕΚΑ είπε πως στο νομοσχέδιο που θα φέρει στη Βουλή για τον νέο Γενικό Οικοδομικό Κανονισμό θα υπάρχουν διατάξεις που θα προβλέπουν «ένα είδος υποχρεωτικότητας στην εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στα καινούργια κτίρια». Μάλιστα έκανε γνωστό ότι θα μπει τέλος στη λογική των φωτοβολταϊκών στα χωράφια. 

3. Στο τέλος υπέρ ΑΠΕ και των εγγυημένων τιμών. Ο κ. Παπακωνσταντίνου σημείωσε ότι όσες επενδύσεις έχουν πάρει έγκριση, μαζί και η τοποθέτηση φωτοβολταϊκών στις στέγες κτιρίων, θα προχωρήσουν κανονικά με βάση τα ισχύοντα, δηλαδή τις εγγυημένες τιμές που προβλέπονται για τα επόμενα 20 χρόνια. Τις επόμενες εβδομάδες θα ανοίξει συζήτηση, δημόσια διαβούλευση για το ζήτημα των τιμών, προκειμένου, όπου κι αν χρειαστεί να γίνουν διορθωτικές κινήσεις. 

4. Στην απλοποίηση διαδικασιών για την ανάπτυξη αιολικών θαλάσσιων πάρκων. Με διατάξεις που θα συμπεριληφθούν στο νομοσχέδιο για την απλοποίηση των αδειών πολεοδομίας θα επιταχυνθεί η αδειοδότησή τους. Ταυτόχρονα, όπως είπε ο υπουργός, υπάρχει μια ανοιχτή συζήτηση για τη χωροθέτηση μεγάλων φωτοβολταϊκών εγκαταστάσεων. Οπως για παράδειγμα η Εκκλησία της Ελλάδας, που θέλει να κάνει πάρκο στην Πεντέλη, ύψους 1 δισ. ευρώ για 300 Μεγαβάτ. 

5. Στη βιομάζα για θέρμανση. Είναι σε εξέλιξη η δημόσια διαβούλευση για τη χρήση πελετών στις κεντρικές εγκαταστάσεις θέρμανσης στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη. 

6. Στην άρση της απαγόρευσης της πετρελαιοκίνησης. Ο υπουργός ΠΕΚΑ επανέλαβε την πρόθεσή του να επιτραπεί η ντιζελοκίνηση στα αστικά κέντρα της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης. Εξετάζει τα συνοδευτικά μέτρα που αφορούν στον «πράσινο» δακτύλιο, τον στόλο των οχημάτων και τη μείωση της νοθείας. 

7. Στην έναρξη των διαδικασιών για τις σεισμικές έρευνες στο Ιόνιο και νότια της Κρήτης. Ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε στο θέμα των ερευνών για υδρογονάνθρακες ότι «κρατάμε υπεύθυνη και ισορροπημένη στάση». Χθες δόθηκε σε δημόσια διαβούλευση η σύσταση της εταιρείας διαχείρισης δικαιωμάτων υδρογονανθράκων.

imerisia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου