Καμία κτηνοτροφική μονάδα δεν πληρώνει το νέο φόρο

Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου 2011

Καμία κτηνοτροφική μονάδα δεν πληρώνει το νέο φόρο

Image

Τη διαβεβαίωση από το βήμα της Βουλής ότι δεν θα επιβαρυνθεί καμία σταυλική, εγκατάσταση με τον νέο φόρο για τα ακίνητα παρείχε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Φίλιππος Σαχινίδης, μετά από επίμονες ερωτήσεις δύο βουλευτών της αντιπολίτευσης, του Μανώλη Κεφαλογιάννη και του Παναγιώτη Λαφαζάνη. Ο νέος νόμος αφήνει κάποιες ασάφειες στην ερμηνεία και γι’ αυτό το λόγο ο υπουργός κλήθηκε να δώσει εξηγήσεις κατά τη συνεδρίαση της ολομέλειας την Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου.
Αναλυτικά, οι τοποθετήσεις των συμμετεχόντων είχαν ως εξής:

ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ: Θα μπορούσαμε, κύριε Υπουργέ, να βάλουμε στην τροπολογία σας για την επιβολή τέλους στα ακίνητα ένα τίτλο, ο οποίος να λέει: «Φορολογούν και τα μαντριά! Ευτυχώς που γλίτωσαν τα κοτέτσια!».
Εξηγούμαι. Στην τροπολογία αυτή αναφέρετε το εξής: «Για επιτακτικούς λόγους εθνικού συμφέροντος επιβάλλεται ειδικό τέλος υπέρ του Δημοσίου  στις ηλεκτροδοτούμενες για οικιστική ή εμπορική χρήση, δομημένες επιφάνειες των ακινήτων.»
Ακούστε στο τέλος τι εξαιρείται για τους κτηνοτρόφους: «Εξαιρούνται τα κτίσματα που βρίσκονται εκτός οικισμού ή σε αγροτικές περιοχές και χρησιμοποιούνται για το σταυλισμό ολιγάριθμων οικόσιτων ζώων για οικιακές ανάγκες του υπόχρεου.». Δηλαδή εξαιρούνται τα κοτέτσια. Εξαιρεί το κοτέτσι, αλλά για τον κτηνοτρόφο που έχει είκοσι, τριάντα, πενήντα πρόβατα και πουλά το γάλα…
Για το θέμα της τροπολογίας που έχετε καταθέσει και επιβάλλετε ειδικό τέλος υπέρ του Δημοσίου, δηλαδή το χαράτσι, στα σπίτια και στα μαντριά, η Νέα Δημοκρατία θα καταθέσει αίτηση ονομαστικής ψηφοφορίας την Πέμπτη.
ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΣΑΧΙΝΙΔΗΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών): Κύριε Πρόεδρε, ρωτήθηκα προηγουμένως από το συνάδελφο κ. Κεφαλογιάννη αν η εκτίμησή του ότι τελικά επιβάλλεται αυτός ο φόρος και στις εγκαταστάσεις που χρησιμοποιούν οι κτηνοτρόφοι ισχύει ή όχι. Του παρείχα τη διαβεβαίωση ότι, όπως είναι διατυπωμένη η παράγραφος 1 του άρθρου της συγκεκριμένης τροπολογίας, παρέχει όλα τα εχέγγυα ότι δεν πρόκειται να φορολογηθούν οι κτηνοτρόφοι για τις σταυλικές εγκαταστάσεις.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βύρων Πολύδωρας): Μετά από κάποια αλλαγή που τυχόν κάνατε;
ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΣΑΧΙΝΙΔΗΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών): Όχι, όχι, χωρίς καμία αλλαγή.
Επιπρόσθετα, του εξήγησα -στο διάδρομο που συζητούσαμε προηγουμένως- ότι αυτό το σημείο στο οποίο αναφέρεται, δηλαδή η παράγραφος 5 αφορά κάποιες εγκαταστάσεις που μπορεί να είναι δίπλα σ’ ένα σπίτι και μπορεί εκεί να έχει χρησιμοποιηθεί ρεύμα, ώστε να μην φορολογηθούν οι συγκεκριμένες εγκαταστάσεις, είτε αυτές είναι ένα κοτέτσι ή οτιδήποτε άλλο.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ: Όσον αφορά αυτό που λέτε τώρα, αν έχετε άλλα πράγματα κατά νου, το καταλαβαίνω. Αν θέλετε δηλαδή να φέρετε μια διάταξη που να τροποποιεί το συγκεκριμένο, ευχαρίστως να το δεχθούμε. Όσο όμως εμμένετε σ’ αυτή τη διατύπωση και θέλετε να πείτε ότι εξαιρείτε τις στάνες, τότε με συγχωρείτε, αλλά μας εμπαίζετε διότι η διατύπωση είναι σαφής και ρητή.
Δεν ξέρω τι προθέσεις έχετε, αλλά ο καθένας παίρνει υπόψη του αυτά που λέει ο νόμος. Αυτά που λέει ο νόμος εδώ είναι σαφέστατα. Μ’ αυτή τη διατύπωση δεν εξαιρούνται οι στάνες, εκτός αν υπάρχει κάτι άλλο που μας έχει διαφύγει. Να μας το πείτε όμως. Να μην επικαλείστε αυτή τη διάταξη και να λέτε ότι δεν θα φορολογήσετε στάνες.
Ξέρετε τι θέλετε να αποφύγετε; Τον εξής σκόπελο: Υπάρχουν στάνες που είναι πλέον κανονικές κτηριακές εγκαταστάσεις. Δεν μιλάμε για τις παλιές στάνες που ήταν με λαμαρίνες ή χόρτα που κάλυπταν το χώρο. Μιλάμε για κτηριακές εγκαταστάσεις και θέλετε να αποφύγετε να πείτε ρητά ότι εξαιρείτε τις συγκεκριμένες περιπτώσεις.
ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΣΑΧΙΝΙΔΗΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών): Λέει, κύριε Πρόεδρε: «Για επιτακτικούς λόγους εθνικού συμφέροντος που συνίστανται στην άμεση μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος, επιβάλλεται ειδικό τέλος υπέρ του Δημοσίου στις ηλεκτροδοτούμενες για οικιστική ή εμπορική χρήση…». Και σας ερωτώ, κύριε Πρόεδρε: Με την πείρα σας, θα μπορούσατε να θεωρήσετε μία σταβλική εγκατάσταση να εμπίπτει στο πεδίο εφαρμογής της συγκεκριμένης διάταξης; Η απάντηση η δική μου είναι κατηγορηματικά «όχι».
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βύρων Πολύδωρας): Μισό λεπτό, κύριοι συνάδελφοι. Κύριε Υπουργέ, ανοίγει πόρτα ασαφείας με την «εμπορική πράξη». Γι’ αυτό φροντίστε το.
ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΣΑΧΙΝΙΔΗΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών): Είναι πρωτογενής παραγωγή. Δεν έχει καμία σχέση με την εμπορική χρήση.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βύρων Πολύδωρας): Ανοίγει πόρτα ασαφείας με τη λέξη «εμπορική πράξη».

agronews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου