Κύπρος. Καζαμίας: Δεσμεύομαι για κοινό σύστημα φορολογίας στα ακίνητα

Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 2011

Κύπρος. Καζαμίας: Δεσμεύομαι για κοινό σύστημα φορολογίας στα ακίνητα


Ειδήσεις "έβγαλε" η ομιλία του υπουργού ΄Οικονομικών, Κίκη Καζαμία, στο 7ο Συνέδριο Ανάπτυξης Γης και Οικοδομών, αφού ανέλαβε δέσμευση για δημιουργία κοινού φορολογικού συστήματος για το σύνολο του εκάστοτε ακινήτου μέσω μελέτης η οποία θα πρέπει να καταρτισθεί. Συγκεκριμένα, ο υπουργός Οικονομικών  ανέφερε: "Aναλαμβάνω δέσμευση, ότι πολύ σύντομα θα πραγματοποιηθεί εμπεριστατωμένη μελέτη, η οποία θα αξιολογεί τη φορολόγηση της ακίνητης ιδιοκτησίας στο σύνολο για όλα τα στάδια δηλαδή της απόκτησης , της χρήσης και της εκποίησης της. Σε αυτά τα πλαίσια, θα εξεταστούν σφαιρικά όλες οι φορολογίες και ανάλογα με τα συμπεράσματα θα ληφθούν ουσιαστικά μέτρα".

Εξάλλου, ο κ. Καζαμίας αναφέρθηκε στην ανάγκη παροχής κινήτρων για ανάπτυξη, τονίζοντας ότι μόνο μέσω αυτής η Κύπρος θα εξέλθει της δυσμενούς οικονομικής κατάστασης: "Θα ήθελα να υπενθυμίσω ότι το Κράτος, στα πλαίσια της επεκτατικής δημοσιονομικής πολιτικής κατά το 2009, προέβη σε εφαρμογή συγκεκριμένων μέτρων για αναθέρμανση του κλάδου των κατασκευών, όπως είναι η επίσπευση μεγάλων αναπτυξιακών έργων και η εισαγωγή νέου στοχευμένου σχεδίου ύψους €200 εκ. για απόκτηση πρώτης κατοικίας για νοικοκυριά με ετήσιο οικογενειακό εισόδημα μέχρι €40.000, μέσω του Οργανισμού Χρηματοδοτήσεως Στέγης. Επίσης, έχουν καταργηθεί τα τέλη μεταφοράς υποθήκης μεταξύ των τραπεζικών ιδρυμάτων, έτσι ώστε να γίνει πιο ανταγωνιστική η χρηματοδότηση ανάπτυξης έργων".
Πάντως ο υπουργός Οικονομικών μιλώντας και μέσα στο κλίμα της εποχής τόνισε παράλληλα πως το οικονομικό περιβάλλον επιβαρύνει το ρόλο του κράτους σε σχέση με την ανάπτυξη: "Δεδομένης της δύσκολης παρούσας οικονομικής συγκυρίας, όπου η επίτευξη δημοσιονομικής εξυγίανσης αποτελεί πρώτιστη προτεραιότητα αλλά και βασική ανάγκη για επάνοδο της οικονομίας σε βιώσιμη πορεία, τα χρηματικά πλαίσια που υπάρχουν για τόνωση της οικονομίας είναι, δυστυχώς, περιορισμένα" το χαρακτηριστικό σχόλιο του Κίκη Καζαμία.

sigmalive.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου