Ο συνήγορος των ακινήτων

Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου 2011

Ο συνήγορος των ακινήτων


Ως πρόεδρος της Διεθνούς Ενωσης Ιδιοκτητών Ακινήτων έχει βρεθεί στο ίδιο τραπέζι με τη Μέρκελ. Ως «ισόβιος» συνήγορος των εν Ελλάδι ιδιοκτητών μονοπωλεί τα ερτζιανά και τα τηλεοπτικά παράθυρα, κάθε φορά που η εκάστοτε κυβέρνηση στρέφεται προς την ακίνητη περιουσία για να αντλήσει φορολογικά έσοδα. Για τον Στράτο Παραδιά, όσοι έχουν ακίνητα είναι «τα μυρμήγκια της κοινωνίας»


«Η ακίνητη περιουσία δεν ανήκει σε μια ολιγαρχία. Μεγάλες μάζες πολιτών απέκτησαν περιουσιακά στοιχεία, όχι γιατί κέρδιζαν πολλά στη ζωή τους, αλλά γιατί αποταμίευαν. Θα μπορούσαμε να χαρακτηρίσουμε τους ιδιοκτήτες ακινήτων ως τα μυρμήγκια αυτής της κοινωνίας και όχι τα τζιτζίκια της». Αυτή τη συναισθηματική φράση περιέλαβε ο δικηγόρος Στράτος Παραδιάς σε ομιλία του ενώπιον της Βουλής ως εκπρόσωπος των ιδιοκτητών ακινήτων, 23 ημέρες προτού η Ελλάδα προσφύγει πρώτη φορά στους δανειστές της. Αφορμή; Η συζήτηση στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων για νομοσχέδιο που επέβαλλε νέες φορολογικές επιβαρύνσεις στα ακίνητα. Εκτοτε, οι συναισθηματικές έως και δραματικές αναφορές έχουν πυκνώσει στον λόγο του κ. Παραδιά. Το μπαράζ φορολογικών επιβαρύνσεων που επέβαλε η εποχή του Μνημονίου και εντάθηκε με την εφαρμογή του Μεσοπρόθεσμου, έχει φέρει ουκ ολίγες φορές στο προσκήνιο της επικαιρότητας τον Ρομπέν των ελλήνων ιδιοκτητών ακινήτων.

Η ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ. Πρόσφατη αιτία, η επιβολή του ειδικού τέλους ακινήτων μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ. Απόφαση που έλαβε εσπευσμένα η κυβέρνηση υπό το βάρος των ασφυκτικών πιέσεων της τρόικας και των Ευρωπαίων, την οποία ο εν Αθήναις δικηγόρος χαρακτήρισε κορυφή μιας απίστευτης πυραμίδας φορολογικών επιβαρύνσεων. Η ανακοίνωση του νέου μέτρου έφερε τον πρόεδρο των ιδιοκτητών ακινήτων άλλη μία φορά μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες και τα ραδιοφωνικά μικρόφωνα, για να επαναλάβει σε δραματικούς τόνους το βασικό του επιχείρημα: «Τιμωρούνται με τον πιο άθλιο τρόπο οι ιδιοκτήτες».
Η σχέση του κ. Παραδιά με τα ακίνητα γεννιέται από τα παιδικά του χρόνια. Ο πατέρας του Γιάννης, πρόσφυγας από τη Μικρασία, και η μητέρα του Ελένη ξεκινώντας την κοινή ζωή τους προσπάθησαν να αποκτήσουν περιουσιακή βάση, τοποθετώντας τα όποια χρήματα κέρδιζαν σε ακίνητα. «Εκαναν σκληρό αγώνα στερώντας από τα παιδιά τους πολλά πράγματα προκειμένου να χτίσουν μια περιουσιακή βάση», θυμάται ο πρωτότοκος γιος της οικογένειας που είχε τρία παιδιά. «Αυτό που θυμάμαι ως παιδί είναι η σκληρή εργασία και η οικονομία που κάναμε στο σπίτι». Αλλωστε, από μαθητής του δημοτικού άρχισε να εργάζεται στο εργαστήρι χρυσοχοΐας που είχε στήσει ο πατέρας του στο σπίτι τους στο Παγκράτι.
Η επαγγελματική του ενασχόληση με τα ακίνητα αρχίζει λίγο αργότερα, όταν φοιτητής στη Νομική Σχολή της Αθήνας διαπιστώνει ότι «το κράτος φέρεται άθλια στους ιδιοκτήτες». Η ανάγκη του να υποστηρίξει το έργο ζωής των γονιών του μετατρέπεται σε ισχυρό κίνητρο για την επαγγελματική του εξέλιξη, αλλά και τη θεσμοθέτηση μιας συνδικαλιστικής ένωσης-ομπρέλας για τους ιδιοκτήτες ακινήτων. Αποκτώντας την πρώτη του εμπειρία σε μια συνοικιακή οργάνωση μικροϊδιοκτητών στη Δάφνη, το 1983 συμβάλλει στην ίδρυση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ) και αναλαμβάνει γενικός γραμματέας. «Ηθελα να βγάλω την ιδιοκτησία από την ανυποληψία και το ενοικιοστάσιο», δηλώνει αναφερόμενος στην εποχή εκείνη.
Το ενοικιοστάσιο κατεβάζει τους ιδιοκτήτες στον δρόμο και από το 1986 μέλη της Ομοσπονδίας στην οποία ο κ. Παραδιά παραμένει γενικός γραμματέας αρχίζουν να συμμετέχουν σε μαχητικές συγκεντρώσεις, οι οποίες αποδίδουν δέκα χρόνια αργότερα. Εκείνη τη χρονιά ο κ. Παραδιάς αναλαμβάνει τη θέση του προέδρου, την οποία διατηρεί ανελλιπώς μέχρι σήμερα. Κατά τα λεγόμενά του, η ΠΟΜΙΔΑ αριθμεί αρκετές δεκάδες χιλιάδες μέλη, αλλά χαρακτηρίζει δύσκολη την ακριβή καταγραφή τους. Παρότι αποτέλεσε εξέλιξη ορόσημο για τη δημιουργία της αγοράς real estate στη χώρα μας, η άρση του ενοικιοστασίου δεν έβαλε τέλος στα προβλήματα των ιδιοκτητών και του προέδρου τους. Στην πορεία ο κ. Παραδιάς βρίσκεται αντιμέτωπος με σειρά νέων αλλά και παλαιότερων επιβαρύνσεων: ΦΑΠ, ΦΜΑΠ, αντικειμενικές αξίες ακινήτων, φορολογία κληρονομιάς, δημοτικά τέλη, απαλλοτριώσεις, ΕΤΑΚ. Οσοι παρακολουθούν από κοντά τις παρεμβάσεις του υποστηρίζουν ότι «άλλοτε πετυχαίνει τους στόχους του και άλλοτε όχι», ενώ υπογραμμίζουν ότι η έλλειψη αντίπαλης οργάνωσης του δίνει το προνόμιο να «είναι ο μόνος που επιδεικνύει σταθερά έντονη δραστηριότητα από την πλευρά των ιδιοκτητών ακινήτων».
Βρίσκεται, άλλωστε, κοντά τους και ως δικηγόρος. Ειδικότητά του είναι το δίκαιο ιδιοκτησίας, οι εμπορικές μισθώσεις, η φορολογία ακινήτων και η διεθνής προστασία του δικαιώματος της ιδιοκτησίας, ενώ αναλαμβάνει κυρίως υποθέσεις ακινήτων: μισθωτικές διαφορές, διαφορές συνιδιοκτητών, φορολογία ακινήτων. Το γραφείο του στη Σοφοκλέους, απέναντι από το κτίριο του πρώην Χρηματιστηρίου, είναι οικογενειακό, στελεχωμένο με δικηγόρους συγγενείς του, όλοι ειδικευμένοι στο δίκαιο ακινήτων, ενώ οι περισσότεροι συνεργάζονται με την ΠΟΜΙΔΑ, γεγονός για το οποίο ο κ. Παραδιάς δέχεται κριτική. Συνεργάτης του είναι και η κόρη του Βασιλική, η οποία διαθέτει και μεταπτυχιακό τίτλο από γαλλικό πανεπιστήμιο, ενώ ο γιος του δεν ασχολείται με τα νομικά.

ΧΩΡΙΣ ΣΥΝΟΡΑ. Παρότι τα κράτη- μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης διατηρούν την αρμοδιότητα της νομοθεσίας στην ακίνητη περιουσία σε εθνικό επίπεδο, ο κ. Παραδιάς «διεθνοποίησε» τους εν Ελλάδι ιδιοκτήτες αλλά και τη δική του ανάμειξη στα ζητήματα αυτά. Αρωγός στην προσπάθειά του η Διεθνής Ενωση Ιδιοκτητών Ακινήτων (UIPI), όπου διατηρεί τη θέση του προέδρου από το 2005. Κατάφερε μάλιστα να μεταφέρει την έδρα της από το Παρίσι, ύστερα από 80 χρόνια, στις Βρυξέλλες δημιουργώντας γραφείο lobbying. Η καλή γνώση των γαλλικών, τα οποία έμαθε όπως και τα αγγλικά από τη μητέρα του, η οποία ήταν καθηγήτρια ξένων γλωσσών, διευκόλυνε τους στόχους του. Με διαβατήριο αυτή τη διεθνή ιδιότητα, βρίσκεται συχνά πυκνά τετ α τετ με ευρωπαίους υψηλόβαθμους αξιωματούχους. Ανάμεσά τους η καγκελάριος της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ, η οποία ήταν κύρια ομιλήτρια συνεδρίου των ιδιοκτητών ακινήτων τον Μάιο στο Βερολίνο. Φωτογραφία του ενσταντανέ της χειραψίας της με τον κ. Παραδιά υπάρχει το γραφείο του.
Τελευταία, το αίτημά του για χαμηλή επιβάρυνση στα ακίνητα από το ειδικό τέλος δεν εισακούσθηκε. Αντιθέτως, αποδείχθηκε ιδιαίτερα τσουχτερό, ενισχύοντας τη θέση του περί «επιχείρησης κατεδάφισης της ιδιωτικής ακίνητης περιουσίας» και αυξάνοντας παράλληλα τις προκλήσεις, που καλείται να αντιμετωπίσει στην εποχή του Μνημονίου.

tanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου