Μαζικές απολύσεις στην Οικοδομική

Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 2011

Μαζικές απολύσεις στην Οικοδομική


Σείονται τα θεμέλια του κλάδου και απειλούνται απεργίες
Άρχισε χθες και ολοκληρώνεται σήμερα το συνέδριο της Ομοσπονδίας Οικοδόμων της ΣΕΚ. Μέτρα για την ενίσχυση της οικοδομικής βιομηχανίας ανακοίνωσε η Υπουργός Εργασίας.
Τεράστια είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η οικοδομική βιομηχανία στη χώρα μας. Όπως ανέφερε στη «Σ» ο Γ.Γ. της Ομοσπονδίας Οικοδόμων της ΣΕΚ, Γιαννάκης Ιωάννου, τους τελευταίους τρεις μήνες οι απολύσεις στον οικοδομικό τομέα είναι πάρα πολλές. «Σύμφωνα με το μνημόνιο, κανονικά αυτοί που φεύγουν πρώτοι είναι οι υπεργολάβοι και όχι το προσωπικό», ανέφερε ο κ. Ιωάννου, ο οποίος πρόσθεσε ότι οξύνεται το φαινόμενο οι εταιρείες να απολύουν τους Κυπρίους και στη θέση τους να προσλαμβάνουν αλλοδαπούς εργάτες, που είναι φτηνότερα εργατικά χέρια.

Τα επίσημα στοιχεία 
Την κατακόρυφη πτώση της οικοδομικής βιομηχανίας επιβεβαιώνουν τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας, που δείχνουν κάθετη μείωση στις εκδόσεις αδειών οικοδομής. Συγκεκριμένα, από τις δημοτικές Αρχές και τις Επαρχιακές Διοικήσεις κατά το μήνα Ιούλιο εκδόθηκαν 601 άδειες οικοδομής. Η συνολική αξία των αδειών αυτών έφθασε τα €177,1 εκατομμύρια και το συνολικό εμβαδόν τις 186,8 χιλιάδες τετραγωνικά μέτρα. Με τις άδειες αυτές προβλέπεται ν' ανεγερθούν 859 οικιστικές μονάδες. Κατά την περίοδο Ιανουαρίου - Ιουλίου 2011 εκδόθηκαν 4.625 άδειες οικοδομής, παρουσιάζοντας μείωση 14,1% έναντι της αντίστοιχης περιόδου του προηγούμενου έτους. Η συνολική αξία των αδειών αυτών μειώθηκε κατά 23,8% και το συνολικό εμβαδόν κατά 28,4%. Ο αριθμός των οικιστικών μονάδων παρουσίασε μείωση της τάξης του 39,4%. Οι άδειες οικοδομής συνιστούν σημαντική ένδειξη για τη μελλοντική δραστηριότητα στον κατασκευαστικό τομέα.

Προειδοποιήσεις για απολύσεις 
Σήμερα, η ηγεσία του οικοδομικού τμήματος της ΣΕΚ θα έχει συνάντηση με δύο εταιρείες που εδρεύουν στη Λάρνακα και απασχολούνται σε αυτόν τον τομέα, μετά από προειδοποιήσεις απόλυσης που έδωσαν στο προσωπικό τους ενώ συνεχίζουν να εργοδοτούν υπεργολάβους. «Έχουμε συνέχεια τέτοια προβλήματα, με αποτέλεσμα να οδηγούμαστε σε πολλές περιπτώσεις σε στάσεις εργασίας ή απεργίες, όπως έγινε την περασμένη εβδομάδα σε εταιρεία στη Βιομηχανική Ιδαλίου, η οποία έδινε δουλειές σε υπεργολάβους και απέλυσε τους Κύπριους εργάτες», ανέφερε ο κ. Ιωάννου. Παράλληλα, τόνισε ότι δεν αποκλείει, στην περίπτωση που δεν επέλθει συμφωνία με τις δύο εταιρείες αύριο Πέμπτη, να γίνει απεργία.

Συνέδριο για μέτρα στήριξης
Χθες άρχισε το διήμερο συνέδριο της Ομοσπονδίας Οικοδόμων - Μεταλλωρύχων και Συναφών Επαγγελμάτων Κύπρου - ΣΕΚ, για την οικοδόμηση υποστηρικτικών μέτρων για την οικοδομική βιομηχανία. Το θέμα του συνεδρίου αφορά τους τρόπους συνεννόησης με τους εργοδότες και γενικά τις εργασιακές σχέσεις και τη συνεργασία εργοδοτικών συνδικάτων με τους εργαζομένους.

Στο συνέδριο, που θα ολοκληρωθεί σήμερα, λαμβάνουν μέρος σύνεδροι τόσο από τη χώρα μας αλλά και από την Ιταλία, την Ελλάδα και τη Μάλτα. Ο κ. Ιωάννου ανέφερε ότι υπάρχουν κίνητρα, τα οποία θα πρέπει να δοθούν για να μπορέσει να κινηθεί ο οικοδομικός τομέας. Μεταξύ των προτάσεων που εισηγείται είναι η μείωση των επιτοκίων, η έναρξη κυβερνητικών έργων, η μείωση των φόρων στην αγορά ακινήτων και άλλα. Παράλληλα τόνισε ότι πολύ κρίσιμο είναι οι εργολάβοι να ρίξουν τις τιμές των ακινήτων για να υπάρξει περαιτέρω ανάπτυξη.

Ενίσχυση 
Σε ομιλία της στο Συνέδριο, η Υπουργός Εργασίας Σωτηρούλα Χαραλάμπους ανέφερε ότι η Κυβέρνηση υιοθετεί μέτρα για την ενίσχυση της οικοδομικής βιομηχανίας. «Στόχος μας», πρόσθεσε, «είναι όπως αυτά τα μέτρα συνδεθούν με τα θέματα της απασχόλησης, έτσι που να έχουν το μέγιστο θετικό αποτέλεσμα και για την απορρόφηση ανέργων. Ανέκαθεν η οικοδομική βιομηχανία απασχολούσε ένα αρκετά μεγάλο ποσοστό του εργατικού δυναμικού της Κύπρου, που συνδυάζει ένα κράμα επαγγελμάτων και ειδικοτήτων, καθιστώντας την ως ένα βασικό τομέα, ο οποίος διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στην αναπτυξιακή πορεία της χώρας μας», πρόσθεσε η Υπουργός.

«Η Κυβέρνηση», συνέχισε, «αναγνωρίζοντας τις δυσμενείς συνέπειες της οικονομικής κρίσης και της ύφεσης που ακολούθησε, πήρε μέτρα τα οποία στόχευσαν στη στήριξη της οικονομίας και ιδιαίτερα των τομέων που πλήγηκαν περισσότερο και, ταυτόχρονα, πήρε μέτρα για στήριξη της κοινωνικής συνοχής. Με μια σειρά από πολιτικές και δράσεις, το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων», δήλωσε η κ. Χαραλάμπους, «παρεμβαίνει τόσο στον τομέα της παροχής κινήτρων για πρόσληψη ανέργων, όσο και στον τομέα της καταπολέμησης του αθέμιτου ανταγωνισμού μεταξύ των επιχειρήσεων αλλά και μεταξύ των ίδιων των εργαζομένων, καθώς επίσης και στον τομέα της παραβίασης των συμφωνημένων όρων απασχόλησης».

«Δώσαμε μεγάλη έμφαση στο κεφάλαιο της πάταξης της παράνομης και αδήλωτης εργασίας, ιδιαίτερα στην οικοδομική βιομηχανία και το 83% των επιθεωρήσεων των μεικτών κλιμακίων επιθεωρητών, που έχει συστήσει το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, αφορά στην οικοδομική βιομηχανία», είπε.


sigmalive.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου