Υπό εξέταση η χορήγηση 10ετούς βίζα σε Ρώσους αγοραστές τουριστικών κατοικιών

Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου 2011

Υπό εξέταση η χορήγηση 10ετούς βίζα σε Ρώσους αγοραστές τουριστικών κατοικιών


ΤH χορήγηση 10ετούς βίζας στους Ρώσους αγοραστές τουριστικών κατοικιών στη χώρα μας εξετάζει το Yπουργείο Εξωτερικών, μετά από πρόταση του πρόεδρου της κοινοβουλευτικής επιτροπής ελληνορωσικής φιλίας Σίμου Κεδίκογλου. Μάλιστα, το συγκεκριμένο θέμα ήταν το αντικείμενο χθεσινής συνάντησης της αναπληρώτριας υπουργού Εξωτερικών Μαριλίζας Ξενογιαννακόπουλου με τον κ. Κεδίκογλου.

Oπως τόνισε ο τελευταίος σε συνέντευξη Tύπου για το ελληνορωσικό επενδυτικό συνέδριο που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη εβδομάδα, το εκπεφρασμένο ενδιαφέρον Ρώσων επενδυτών για το real estate είναι τεράστιο και η παροχή της συγκεκριμένης διευκόλυνσης θα δώσει λύση σε ένα αντικειμενικό γραφειοκρατικό πρόβλημα. Μάλιστα, ο κ. Κεδίκογλου εκτιμά ότι η εν λόγω νομοθετική ρύθμιση θα δώσει σημαντική ώθηση στον κατασκευαστικό κλάδο, ο οποίος έχει υποστεί μεγάλο πλήγμα την τελευταία διετία. Oπως αναφέρθηκε στη συνέντευξη, αντίστοιχο νομικό πλαίσιο διαθέτει ήδη η Ισπανία, η οποία χορηγεί investor visa στους επενδυτές με τοποθετήσεις κεφαλαίων άνω των 100.000 ευρώ.

Το πρόβλημα προκύπτει λόγω της συνθήκης Σένγκεν, η οποία θέτει συγκεκριμένους όρους και προϋποθέσεις για την έκδοση βίζας σε υπηκόους χωρών που δεν την έχουν υπογράψει. Mάλιστα, οι λόγοι για τους οποίους μπορεί να μην εκδοθεί βίζα συνήθως είναι αμελητέας σημασίας, με αποτέλεσμα να υπάρχουν περιθώρια για την άνθηση ενός παράνομου κυκλώματος «τακτοποίησης» του ζητήματος. Ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Σίμος Κεδίκογλου ερωτώμενος για το θέμα απάντησε ότι δεν θα προκύψει πρόβλημα με τη συνθήκη Σένγκεν για την έκδοση της συγκεκριμένης βίζας.
Υπενθυμίζεται ότι το 7% των Ρώσων τουριστών που επισκέπτονται την Ελλάδα ενδιαφέρεται για την αγορά παραθεριστικής κατοικίας. Ακόμα, πρόσφατα ψηφίστηκε νομοσχέδιο που θεσμοθετεί τη δημιουργία τουριστικών κατοικιών σε σύνθετα τουριστικά καταλύματα, ώστε η ανάπτυξη του νέου προϊόντος να γίνει με κάθε νομιμότητα και όφελος για το ελληνικό κράτος.

express.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου