Πώς το Δημόσιο χάνει ακίνητα

Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 2011

Πώς το Δημόσιο χάνει ακίνητα

Η ακίνητη περιουσία του ελληνικού δημοσίου μειώνεται χρόνο με τον χρόνο, υποστηρίζουν στελέχη της αγοράς real estate και θεωρούν πως πρέπει ναολοκληρωθεί χωρίς καθυστέρηση η καταγραφή της προκειμένου να περιοριστεί η δράση των αετονύχηδων.
Η ανάπτυξη μιας βάσης δεδομένων με τα δημόσια ακίνητα (με πραγματικά στοιχεία...) είναι και η πρώτη προτεραιότητα της κοινοπραξίας των εννέα τραπεζών που έχουν αναλάβει να καταθέσουν προτάσεις αξιοποίησης. Η σχετική σύμβαση υπογράφηκε πρόσφατα έπειτα από πολύμηνη καθυστέρηση. 

«Η δημόσια περιουσία αιμορραγεί και χάνουμε ακίνητα», υποστήριξε σε πρόσφατη ημερίδα η κ. Σοφία Φαλτσέτα, διευθύντρια διαχείρισης στην Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα (ΕΤΑ), η οποία γνωρίζει από πρώτο χέρι τι συμβαίνει σε εκτάσεις-φιλέτα, όπως οι πρώην Αλυκές Αναβύσσου και η Αφάντου Ρόδου. Επειδή το Δημόσιο ουδέποτε τις αξιοποίησε, οι πρώην ιδιοκτήτες παίρνουν πίσω τμήματα των εκτάσεων. Επικαλούνται τη νομοθεσία σύμφωνα με την οποία οι απαλλοτριωθείσες εκτάσεις επιστρέφουν στους ιδιοκτήτες τους αν δεν αξιοποιηθούν εντός 30 ετών από την ημέρα όπου αποκτήθηκαν από το κράτος. 

Το Δημόσιο χάνει εκατομμύρια ευρώ ετησίως εξαιτίας της κακοδιαχείρισης της ακίνητης περιουσίας του. Μια πρόσφατη απόφαση του Εφετείου Δωδεκανήσων αναδεικνύει την προχειρότητα με την οποία λειτούργησε σε αρκετές περιπτώσεις η Κτηματική Εταιρία του Δημοσίου (ΚΕΔ). Η τελευταία είχε παραχωρήσει το 2001 ακίνητο στη Ρόδο, επιφάνειας περί τα 2 εκατ. τετραγωνικά μέτρα, στην εταιρία Eurowind προκειμένου να εγκατασταθεί αιολικό πάρκο. Ουδέποτε εισέπραξε ενοίκιο, καθώς η εταιρία διαπίστωσε πως τμήμα του ακινήτου είχε χαρακτηριστεί «καταφύγιο άγριας ζωής» και συνεπώς δε μπορούσε να εγκατασταθεί αιολικό! Το Δημόσιο προσέφυγε κατά της Eurowind ζητώντας 1,5 εκατ. ευρώ ως ενοίκια, αλλά η εταιρία κέρδισε το δικαστήριο. Προ ημερών, το Εφετείο Δωδεκανήσων απέρριψε την έφεση που είχε ασκήσει η ΚΕΔ.

Το ακίνητο της Ρόδου, που παραδόθηκε ως κατάλληλο για αιολικό πάρκο, αλλά τελικά ήταν «καταφύγιο άγριας ζωής», δείχνει πως ουδείς γνωρίζει το ακριβές νομικό καθεστώς χιλιάδων οικοπέδων που ανήκουν στο Δημόσιο. 

Σε εκδήλωση που διοργάνωσε προ ημερών ο ευρωβουλευτής της Δημοκρατικής Συμμαχίας κ. Θεόδ. Σκυλακάκης, ο γενικός διευθυντής ακίνητης περιουσίας της Εθνικής Τράπεζας κ. Αριστοτέλης Καρυτινός δήλωσε πως οι εννέα τράπεζες θα χωριστούν σε δύο ομάδες και θα φτιάξουν μια πλήρη βάση δεδομένων με τα δημόσια ακίνητα. 

Στη βάση δεδομένων θα περιλαμβάνονται όλα τα στοιχεία για το ιδιοκτησιακό και νομικό καθεστώς των ακινήτων προκειμένου να διαπιστώνεται ποια είναι καταπατημένα, ποια είναι δασικά, ποια είναι αμφιβόλου νομικού καθεστώτος και ποια τελικά είναι αξιοποιήσιμα. 

euro2day

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου