Ακίνητη... η ανάπτυξη

Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου 2011

Ακίνητη... η ανάπτυξη


Ο πανικός είναι κακός σύμβουλος. Και δυστυχώς υπό το κράτος πανικού δείχνει να κινείται και ν' αποφασίζει η κυβέρνηση στην προσπάθειά της ν' αποτρέψει τη χρεοκοπία της χώρας. Διαφορετικά δεν εξηγείται πώς είναι δυνατό να λαμβάνονται αποφάσεις οι οποίες θα έχουν με μαθηματική βεβαιότητα ως αποτέλεσμα τον αφανισμό ενός από τους βασικούς διαχρονικά αναπτυξιακούς μηχανισμούς της χώρας, της οικοδομής.
Ξεκίνησε ως έκτακτη εισφορά για το 2011 και το 2012 το τέλος για τα ακίνητα. Λίγα 24ωρα μετά επεκτάθηκε και στο 2013 και το 2014. Και χθες προσέλαβε τον χαρακτήρα του μόνιμου φόρου, μετά τη δήλωση του υπουργού Οικονομικών ότι θα ενταχθεί στον υπό κατάρτιση νέο φορολογικό νόμο. Αν, μάλιστα, κρίνει κανείς από το ύψος της επιβάρυνσης που επιβάλλει η κυβέρνηση, δεν είναι άδικη η εκτίμηση ότι οι Ελληνες θα φτάσουμε στο σημείο να πληρώνουμε ενοίκιο για το σπίτι μας.

Δεν ζει τις ευτυχέστερες μέρες της τα τελευταία χρόνια η οικοδομή. Και μόνο ανεξήγητο δεν είναι, αν αναλογιστεί κανείς τις διαστάσεις που έχει προσλάβει η ανεργία, την ανασφάλεια που συνέχει κάθε εργαζόμενο και τη διακοπή ουσιαστικά των στεγαστικών δανείων από τις τράπεζες. Αλλά αν υπάρχει πραγματικά ελπίδα να ξαναπάρει κάποια στιγμή μπροστά ο παραγωγικός μηχανισμός, η οικοδομική δραστηριότητα θα είναι πρωτοπόρα σε μια τέτοια προσπάθεια.
Υπό την προϋπόθεση, φυσικά, ότι δεν θα ισχύουν περιορισμοί και μέτρα που θα καθιστούν την απόκτηση κατοικίας απαγορευτική για τον μέσο Ελληνα και δεν θα έχουν οδηγήσει τον χαμηλόμισθο και τον χαμηλοσυνταξιούχο σε απόγνωση, λόγω της αντικειμενικής αδυναμίας τους να καταβάλουν το χαράτσι στο οποίο κατέφυγε κάποια στιγμή ο κυβερνητικός πανικός, ελπίζοντας να καλύψει έτσι τα ελλείμματα που η διαχειριστική ανικανότητα έχει δημιουργήσει.
Αν η κυβέρνηση πιστεύει ότι οι προσπάθειές της μπορεί να ευοδωθούν και η χώρα να βγει κάποτε από την κρίση, το λιγότερο που οφείλει να κάνει είναι να διατηρήσει ζωντανές τις διαχρονικά δοκιμασμένες αναπτυξιακές δραστηριότητες κάθε σύγχρονης κοινωνίας. Θα αποδώσουν περισσότερα απ' όσα το χαράτσι στα ακίνητα.

ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου