Η μοιρασιά στα ακίνητα

Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 2011

Η μοιρασιά στα ακίνητα


Χρειάστηκε να περάσουν μήνες και να μπει στη μέση το Δημόσιο για να καταλήξουν οι τράπεζες στα ποσοστά που θα έχουν στις δύο κοινοπραξίες, τις οποίες συνέστησαν για την αξιοποίηση των ακινήτων του Δημοσίου, και προφανώς δεν είναι κολακευτικό για τις 8 εμπλεκόμενες τράπεζες.
Σημειωτέον ότι στην κοινοπραξία, της οποίας ηγούνται η Alpha με την Eurobank, το ποσοστό τους ανήλθε περίπου σε 65%-66%, της Εμπορικής στο 18%-19%, της Attica Bank στο 5% και της Marfin Popular Bank στο υπόλοιπο.
Στην άλλη κοινοπραξία της οποίας ηγείται η Εθνική, το ποσοστό της τελευταίας ανήλθε περίπου σε 49%, της Τράπεζας Πειραιώς σε 25%, ενώ το υπόλοιπο μοιράστηκαν η ΑΤΕ Bank και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο.

Όμως, οι ελληνικές τράπεζες δεν έχουν την απαιτούμενη πρόσβαση σε θεσμικούς πελάτες και τεχνογνωσία στις διεθνείς αγορές για να βρουν επενδυτές. Αυτός είναι ο λόγος που μια μεγάλη ξένη τράπεζα αναμένεται να εμπλακεί στη διαδικασία της έρευνας αγοράς (pre-marketing) για τα 35 ακίνητα του Δημοσίου που θα διατεθούν με τη μέθοδο της πώλησης και επαναμίσθωσης (sale and leaseback).

Πάντως, οι έχοντες όσφρηση των διαθέσεων μερικών ξένων επενδυτών στην αγορά ακινήτων δεν έχουν καλή διαίσθηση, λόγω κυρίως της άσχημης εικόνας και του υψηλού ρίσκου που έχει η χώρα στα μάτια των ξένων.

Θα έχει λοιπόν ενδιαφέρον να δούμε τι θα γίνει αν υπάρξει μεν ενδιαφέρον, αλλά η τιμή που προσφέρεται είναι χαμηλή σε σχέση με την αξία των ακινήτων, με αποτέλεσμα να διαμορφώνεται μια αρκετά υψηλή απόδοση, π.χ. άνω του 10%, για τον υποψήφιο επενδυτή.

Θα μπορέσει η ελληνική πλευρά να αρνηθεί ένα ντιλ, αν η τιμή που προσφέρεται είναι μεν χαμηλή αλλά κοντά στα τρέχοντα πιεσμένα επίπεδα της αγοράς, από τη στιγμή που η τρόικα μπορεί κάλλιστα να επικαλεστεί την αναφορά στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα περί πωλήσεων στις επικρατούσες τιμές; Θα είναι μάλλον δύσκολο.

Ο «προφήτης» Buiter

Σε μια συνάντηση που είχε γίνει στη Φρανκφούρτη πριν από μερικούς μήνες, το μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ κ. Smaghi είχε επικρίνει τον επικεφαλής οικονομολόγο της Citi, Willem Buiter, για τις απόψεις του παρουσία άλλων συναδέλφων του από άλλες χώρες της ευρωζώνης.

Ο φλεγματικός κ. Buiter ήταν από νωρίς υπέρ της άποψης ότι το ελληνικό δημόσιο χρέος θα έπρεπε να μειωθεί μέσω «κουρέματος» των ομολόγων και φυσικά δεν έχει αλλάξει άποψη. Πλέον, θεωρεί ότι κάτι τέτοιο θα γίνει μέχρι τα τέλη του 2012, χωρίς να αποκλείει να συμβεί κάτι τέτοιο μέχρι τα τέλη του 2011. Για να δούμε ποιος θα αποδειχθεί σωστός: ο Buiter ή ο Smaghi.
ΕΚΤ: μείωση επιτοκίων

Η κρίση χρέους στην ευρωζώνη θα οδηγήσει την ΕΚΤ στην απόφαση να μειώσει το παρεμβατικό της επιτόκιο στο 1% από 1,5% σήμερα, σύμφωνα με τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις της αγοράς.

Αλλοι εκτιμούν ότι η ΕΚΤ θα προχωρήσει στη συγκεκριμένη κίνηση τις επόμενες εβδομάδες, κι άλλοι, όπως η Citi, μέσα στο α' τρίμηνο του 2012.

Επομένως, κάποιες κατηγορίες παλαιότερων δανειοληπτών θα επωφεληθούν και κυρίως εκείνοι που είχαν πάρει δάνεια με βάση το παρεμβατικό επιτόκιο της ΕΚΤ. Κάτι είναι κι αυτό μέσα στον ορυμαγδό των φόρων.

enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου