Αυξομειώσεις στα ενοίκια κατοικιών

Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 2011

Αυξομειώσεις στα ενοίκια κατοικιών


Με διαφορετικές «ταχύτητες» κινούνται οι τιμές ενοικίασης κατοικιών μεταξύ περιοχών του πολεοδομικού συγκροτήματος της Θεσσαλονίκης, όπως φαίνεται από έρευνα που διεξήγαγε το τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Σε κάποιες περιοχές οι μέσες ζητούμενες τιμές «κατρακύλησαν» μέχρι και κατά 35% από το 2009 μέχρι και τον περασμένο Αύγουστο, ενώ η πτώση στις ελάχιστες ζητούμενες αξίες έφτασε ακόμη και το 45% στο ίδιο χρονικό διάστημα. Στον αντίποδα, μπορεί να έχουν παρατηρηθεί και αυξήσεις σε άλλα σημεία της πόλης τα τελευταία δύο χρόνια, ωστόσο αυτές κινήθηκαν σε χαμηλότερα επίπεδα, αφού η άνοδος της μέσης ζητούμενης τιμής ενοικίασης δεν ξεπέρασε το 8% και της μέγιστης το 13%.

Η έρευνα διεξήχθη από το φοιτητή του Οικονομικού Τμήματος Νίκο Τσιτηρίδη και υπό την επίβλεψη του επίκουρου καθηγητή Θόδωρου Παναγιωτίδη. Τα αποτελέσματα προέρχονται από οικονομετρική ανάλυση μικρών αγγελιών, οι οποίες δημοσιεύτηκαν στον «Α» από το 2009 μέχρι και τον Αύγουστο του 2011. Συνολικά συγκεντρώθηκαν 1.800 παρατηρήσεις που αφορούν οκτώ περιοχές του πολεοδομικού συγκροτήματος της Θεσσαλονίκης. «Επιλέξαμε το 2009 και το 2011, για να δούμε πόσο έχει επιβαρύνει η κρίση τις προσφερόμενες τιμές ενοικίασης στη Θεσσαλονίκη. Καταλήξαμε ότι υπάρχουν πολύ μεγάλες μειώσεις στην Ανάληψη, την Καλαμαριά και τη Χαριλάου, ενώ στο κέντρο, την Πυλαία και την Τούμπα παρατηρήθηκε σταθερότητα και σε κάποιες περιπτώσεις μικρές αυξητικές τάσεις. Ιδίως για την Καλαμαριά μπορεί να αναφερθεί ότι στο παλαιό τμήμα του δήμου υπήρξαν μεγάλες μειώσεις τιμών, ενώ ο Αγιος Ιωάννης διατηρεί τη δυναμική του», τόνισε ο κ. Παναγιωτίδης.
Πρώτη σε πτώση η Χαριλάου
Ειδικότερα, στην περιοχή της Χαριλάου εντοπίζεται, με βάση τα συμπεράσματα της έρευνας, η μεγαλύτερη πτώση των ζητούμενων τιμών ενοικίασης κατοικιών από το 2009 μέχρι και τον Αύγουστο του 2011. Η ελάχιστη μειώθηκε κατά 45%, η μέση κατά 35% και η μέγιστη κατά 27%, με αποτέλεσμα σήμερα τα ενοίκια να κυμαίνονται μεταξύ 1,71 - 3,16 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο.
Μεγάλη ήταν η πτώση των τιμών και σε μια άλλη κοντινή με τη Χαριλάου περιοχή της ανατολικής Θεσσαλονίκης, την Ανάληψη. Σε αυτήν η πτώση των τιμών κυμάνθηκε από 15% (η μέγιστη) έως 25% (η ελάχιστη). Σήμερα στην Ανάληψη για ενοικίαση σπιτιού ζητούνται από 2,72 έως 4,39 ευρώ/τ.μ.
Εξάλλου και στην Καλαμαριά σημαντική ήταν η πτώση της μέγιστης ζητούμενης τιμής (20%), καθώς και της μέσης (15%). Ωστόσο, σε χαμηλότερα επίπεδα κυμάνθηκε η μείωση της ελάχιστης ζητούμενης τιμής, αφού έφτασε το 7%. Για ενοικίαση σπιτιού στην Καλαμαριά σήμερα ζητούνται μεταξύ 3,35 - 4,57 ευρώ/τ.μ.
Τέλος, μειώσεις τιμών εντοπίστηκαν και στις περιοχές του Ευόσμου και των Συκεών. Στην πρώτη τα ποσοστά μείωσης κυμάνθηκαν από 2% (μέγιστη) έως 9% (ελάχιστη), ενώ στις Συκιές βρέθηκαν στο 6% και στο 7%. Στον Εύοσμο τα ζητούμενα ενοίκια κυμαίνονται μεταξύ 1,45 - 2,41 ευρώ/τ.μ. και στις Συκιές από 2,03 έως 3,04 ευρώ/τ.μ.
Υψηλότερα ενοίκια
Παρά την οικονομική ύφεση, όμως, και την «κατρακύλα» της ζήτησης στην αγορά ακινήτων υπήρξαν περιοχές της Θεσσαλονίκης στις οποίες, σύμφωνα με την έρευνα, παρατηρήθηκε αύξηση στις ζητούμενες τιμές ενοικίασης σπιτιών. Πρόκειται για το κέντρο της πόλης, την Πυλαία και την Τούμπα.
Πιο συγκεκριμένα, κατά 13% αυξήθηκε η μέγιστη ζητούμενη τιμή ενοικίασης σπιτιού στην Πυλαία, κατά 8% η μέση και κατά 1% η ελάχιστη, με συνέπεια σήμερα για τις μισθώσεις να ζητούνται από 2,91 έως 4,03 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο. Σε ό,τι αφορά το κέντρο της Θεσσαλονίκης, συναντάμε ζητούμενες τιμές μίσθωσης κατοικιών μέχρι και 9,18 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο, ενώ κανένα σπίτι δεν προσφέρεται με λιγότερα από 4,27 ευρώ/τ.μ. Στο κέντρο οι αυξήσεις ποσοστιαία κυμάνθηκαν μεταξύ 7% - 9%. Τέλος, στην Τούμπα οι αυξήσεις κυμάνθηκαν μεταξύ 1% - 6%. Σήμερα ζητούνται από 2,41 έως 3,51 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο.

agelioforos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου