Η γραφειοκρατία διώχνει ξένους από το real estate. Η ζημιά για την οικονομία είναι τεράστια, μια και οι εισροές από τις πωλήσεις ακινήτων ανέρχονται σε αρκετά εκατ. ευρώ.

Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου 2011

Η γραφειοκρατία διώχνει ξένους από το real estate. Η ζημιά για την οικονομία είναι τεράστια, μια και οι εισροές από τις πωλήσεις ακινήτων ανέρχονται σε αρκετά εκατ. ευρώ.

Η γραφειοκρατία διώχνει ξένους από το real estate
Απίστευτη γραφειοκρατία αποστερεί από την ελληνική κτηματαγορά, και γενικότερα την οικονομία, εκατομμύρια ευρώ από επενδυτές που θέλουν να αγοράσουν ακίνητα αλλά δεν μπορούν.
Παράγοντες της αγοράς περιοχών, που μέχρι πρότινος είχαν τον χαρακτηρισμό ως παραμεθόριες, βρίσκονται σήμερα αντιμέτωποι με την αδυναμία της πολιτείας να ανοίξει τον δρόμο για την είσοδο επενδυτικών κεφαλαίων.

Οι καταγγελίες που έφτασαν στην "Οικονομία" προέρχονται από τη Ρόδο και κάνουν λόγο για τον κίνδυνο να χαθούν εκατομμύρια σε συνάλλαγμα από αγοραστές που προέρχονται από τρίτες χώρες (Ρώσους, Αμερικανούς κ.λπ.). Ο λόγος; Η γραφειοκρατία που εμποδίζει να εφαρμοστεί ένας πρόσφατος νόμος ο οποίος αποχαρακτήριζε ουσιαστικά δεκάδες παραμεθόριες περιοχές και άνοιγε τον δρόμο στους ξένους να αγοράσουν ακίνητα χωρίς να περιμένουν 12 έως 16 μήνες προκειμένου να πάρουν άδεια από το υπουργείο Εθνικής Αμυνας. Και η αδυναμία του κράτους να στελεχώσει τις Επιτροπές Παραμεθόριων Περιοχών, που είναι πλέον αρμόδιες για την έκδοση αδειών.
Στη Ρόδο 
Πληροφορίες από τη Ρόδο αναφέρουν ότι δεκάδες συμβόλαια βρίσκονται στον αέρα και ίσως δεν τελειώσουν ποτέ, καθώς έγιναν πέρυσι με βάση ιδιωτικά συμφωνητικά και μικρές σχετικά προκαταβολές και πολύ καλύτερες τιμές για τους ιδιοκτήτες - πωλητές ακινήτων.

Οπως τονίζει ο κ. Σάββας Σαββαΐδης, διευθυντής της ομώνυμης μεσιτικής εταιρείας και πρώην πρόεδρος του Συνδέσμου Ελλήνων Κτηματομεσιτών, "ήδη πελάτες μας αγοραστές μάς έχουν ενημερώσει ότι σκέφτονται να υπαναχωρήσουν με αφορμή την υπερδωδεκάμηνη καθυστέρηση. Η ζημιά για την πραγματική οικονομία είναι τεράστια, τη στιγμή που συγκεντρωτικά υπολογίζεται ότι οι εισροές από τις πωλήσεις των ακινήτων ανέρχονται σε αρκετά εκατομμύρια ευρώ, βεβαίως με αντίστοιχες απώλειες σε ΦΜΑΠ και ΦΠΑ".
Η ειρωνεία είναι ότι ο νέο νόμος έχει αποσταλεί σε όλους τους συμβολαιογράφους προκειμένου να μπορούν να συντάσσουν συμβόλαια με το νέο καθεστώς. Επίσης, τις επόμενες ημέρες στα Δωδεκάνησα δεκάδες Ρώσοι επιχειρηματίες θα παραβρεθούν για να αναζητήσουν τις επενδυτικές ευκαιρίες.
Τρεις μήνες
Η επιτροπή... έστησε τα ρούβλια
Τρεις μήνες πριν, στις 16 Ιουνίου, δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως ο Ν. 3978/2011 ο οποίος με βάση το άρθρο 114 τροποποίησε τον Ν. 1892/1990. Ο νόμος καταργεί τον πολύμηνο και γραφειοκρατικό έλεγχο του Υπουργείου Αμυνας για την αγορά ακινήτων στις παραμεθόριες περιοχές από φυσικά πρόσωπα που είναι πολίτες χωρών εκτός ΕΕ και ανοίγει τον δρόμο για επενδυτές που ψάχνουν για οικόπεδα, κατοικίες, ξενοδοχεία κ.λπ. στην Ελλάδα. Ειδικά των Ρώσων που έχουν βάλει στο στόχαστρο Δωδεκάνησα και Χαλκιδική.
Στο εξής η αρμοδιότητα παραχωρείται στην αποκεντρωμένη διοίκηση η οποία πρέπει να συστήσει ειδικές επιτροπές που θα αποτε­λού­νται από τον γραμματέα της κάθε αποκεντρωμένης διοίκησης (πρόεδρο) και έναν εκπρόσωπο από τα υπουργεία Εθνικής Αμυνας, Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας και Προστασίας του Πολίτη και θα ελέγχουν τα αιτήματα επενδυτών από τρίτες χώρες και θα δίνουν την άδεια σε 1-2 μήνες.
Ομως, η ρύθμιση δεν προέβλεπε κάποια μεταβατική περίοδο με αποτέλεσμα οι φάκελοι που είχε υπό έλεγχο το ΥΠΕΘΑ να επιστραφούν στην αποκεντρωμένη διοίκηση για να δοθούν εγκρίσεις από τις επιτροπές.
Επιπλέον όταν ζητήθηκε από το υπ. Ανάπτυξης να στείλει εκπρόσωπο ξεκίνησε ο γραφειοκρατικός κυκεώνας. Υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου δήλωσαν άγνοια για τον νόμο και με επιστολή δήλωναν ότι δεν επιθυμούν να στείλουν εκπρόσωπο στην εν λόγω διαδικασία με αποτέλεσμα να μην μπορεί να συσταθεί η επιτροπή.
Δύο μέτρα και δύο σταθμά
Διακρίσεις... και στο συνάλλαγμα
Μια άλλη παράμετρος του απίστευτου μπλεξίματος που επικρατεί στις πρώην παραμεθόριες περιοχές είναι το γεγονός ότι το υπουργείου Εθνικής Αμυνας σε ερώτηση της δικηγόρου Ρόδου, Ελ. Ροδίτη, ενημερώνει ότι μπορεί να αποκτήσει ακίνητο στην παραμεθόριο οποιοδήποτε νομικό πρόσωπο, ακόμη και με μοναδικούς εταίρους πολίτες τρίτων χωρών.
Δηλαδή, αναγνωρίζει το δικαίωμα οποιασδήποτε εταιρείας, με οποιασδήποτε εθνικότητας εταίρους, να αγοράσει ακίνητο στην παραμεθόριο, ενώ τα φυσικά πρόσωπα πρέπει να εξεταστούν από επιτροπή.

ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου