Τα λουκέτα βυθίζουν τα ενοίκια. Ενα στα τέσσερα εμπορικά καταστήματα στο κέντρο της Αθήνας αναζητεί πλέον ενοικιαστή

Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου 2011

Τα λουκέτα βυθίζουν τα ενοίκια. Ενα στα τέσσερα εμπορικά καταστήματα στο κέντρο της Αθήνας αναζητεί πλέον ενοικιαστή



Μπορεί στην εγχώρια αγορά ο κλάδος του λιανικού εμπορίου να διανύει τη χειρότερη κρίση των τελευταίων δεκαετιών, με άμεσο αντίκτυπο και στην αγορά ακινήτων, ωστόσο στο εξωτερικό τα ενοίκια των καταστημάτων ακολουθούν ανοδικές τάσεις, όπως προκύπτει από έρευνα της διεθνούς εταιρείας συμβούλων Cushman & Wakefield. Η Αθήνα βέβαια βρίσκεται πλέον στην 22η θέση της κατάταξης, επί συνόλου 63 χωρών και 278 περιοχών, υποχωρώντας τρεις θέσεις συγκριτικά με την προηγούμενη χρονιά, όταν είχε καταταγεί στη 19η θέση παγκοσμίως.

Οπως ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Νίκη Σύμπουρα, διευθύνουσα σύμβουλος της Proprius, η οποία εκπροσωπεί την Cushman & Wakefield στην ελληνική αγορά, «η Ερμού συνεχίζει να θεωρείται ο ακριβότερος δρόμος στην Ελλάδα σταθερά, όμως υποχωρεί στη διεθνή κατάταξη με τους ακριβότερους δρόμους. Η αγορά καταστημάτων στην Ελλάδα βρίσκεται σε ύφεση και τα ενοίκια έχουν πτωτικές τάσεις, ιδιαίτερα στις εκτός πολύ κεντρικών σημείων θέσεις. Παρόλο που οι μεγάλες μειώσεις του 2010 έχουν γίνει ηπιότερες το 2011, ωστόσο θεωρούμε ότι δεν έχουν φτάσει στο χαμηλότερο σημείο, και το τελευταίο τρίμηνο του 2011 αναμένεται δύσκολο για την αγορά καταστημάτων», ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Σύμπουρα.
Υπενθυμίζεται ότι με βάση την πρόσφατη έρευνα του Ινστιτούτου Εμπορίου και Υπηρεσιών της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ), το χρονικό διάστημα 25 Ιουλίου - 6 Σεπτεμβρίου μία στις τέσσερις εμπορικές επιχειρήσεις πανελλαδικά έχει ήδη βάλει λουκέτο από την αρχή της κρίσης, ενώ τους επόμενους μήνες παρόμοια τύχη θα έχουν επιπλέον 53.000 επιχειρήσεις. Οσον αφορά το κέντρο της Αθήνας, το ποσοστό των κλειστών καταστημάτων έχει διαμορφωθεί πλέον σε 24,4%, έναντι 23% τον προηγούμενο Μάρτιο και 18% τον Αύγουστο του 2010. Κρισιμότερη είναι η κατάσταση στην οδό Σόλωνος, όπου το ποσοστό αγγίζει το 42%. Στη Σταδίου το ποσοστό είναι 31,5%, ενώ στη Χαριλάου Τρικούπη ανέρχεται στο 28,5%. Στη λεωφόρο Ηρακλείου (Νέα Ιωνία) το ποσοστό φτάνει το 21,2%, αλλά έχει επιδεινωθεί σημαντικά σε σύγκριση με το προηγούμενο καλοκαίρι, οπότε ήταν 14,7%. Οσον αφορά την Κηφισιά, τα κλειστά καταστήματα ανέρχονται σε 23,8%, ενώ πριν από έξι μήνες ήταν 21%. Αντίστοιχα, στο Χαλάνδρι τα λουκέτα ανέρχονται σε 20,5%, στον Πειραιά σε 22% και στη Γλυφάδα σε 23,7%, ενώ, τέλος, στη λεωφ. Θησέως (Καλλιθέα), το εν λόγω ποσοστό διαμορφώνεται σε 19,6%, έναντι 16,8% τον προηγούμενο Μάρτιο.
Ακριβότερος εμπορικός δρόμος παγκοσμίως είναι η 5η Λεωφόρος του Μανχάταν της Νέας Υόρκης, όπου τα ενοίκια ενισχύθηκαν κατά 21%, αγγίζοντας τα 16.704 ευρώ/τ.μ. σε ετήσια βάση.

kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου