Αγροτική γη: Ένα εκατομμύριο είναι τα στρέμματα που έχουν καταγραφεί ως καθαρά μέχρι τώρα ενώ η καταμέτρηση συνεχίζεται σύμφωνα με το ΥπΑΑΤ

Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου 2011

Αγροτική γη: Ένα εκατομμύριο είναι τα στρέμματα που έχουν καταγραφεί ως καθαρά μέχρι τώρα ενώ η καταμέτρηση συνεχίζεται σύμφωνα με το ΥπΑΑΤ

Αγροτική γη: Ένα εκατομμύριο είναι τα στρέμματα που έχουν καταγραφεί ως καθαρά μέχρι τώρα ενώ η καταμέτρηση συνεχίζεται σύμφωνα με το ΥπΑΑΤ
Ερωτηματικά σε χιλιάδες ενδιαφερομένους προκάλεσε η δήλωση του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου – κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην 76η ΔΕΘ – σχετικά με τον αριθμό των στρεμμάτων εκτάσεων που αναμένεται να διανεμηθούν από το ΥπΑΑΤ σε αγρότες και ανέργους έναντι συμβολικού ενοικίου. Ειδικότερα, ενώ από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, κ. Κώστα Σκανδαλίδη έχει γίνει γνωστό ότι θα διανεμηθούν περίπου 3 εκατ. στρέμματα, ο πρωθυπουργός στην ομιλία του ανέφερε τα εξής:
«Ξεκινά η διαδικασία για την παραχώρηση γης σε πολίτες, νέους, που θέλουν να ασκήσουν το αγροτικό επάγγελμα για ποιοτικές καλλιέργειες. Μιλάμε για τουλάχιστον ένα εκατομμύριο στρέμματα». Στο θέμα αναφέρθηκε με εκτενές ρεπορτάζ της και η εφημερίδα «Ελευθερία» της Λάρισας με τίτλο «Στον “αέρα” 2 εκατομμύρια στρέμματα. Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα «η μεταστροφή της κυβέρνησης οφείλεται στο γεγονός ότι όσο προχωρά η καταγραφή της γης, τόσο μεγαλύτερα είναι τα προβλήματα που αναφύονται καθώς ένα μεγάλο μέρος της προς διανομή γης (διαπιστώνουν ότι) συγκαταλέγεται στα λεγόμενα “διακατεχόμενα”, δηλαδή τα κατέχουν, χρησιμοποιούν και φυσικά θα ήθελαν να συνεχίσουν να καλλιεργούν παραγωγοί».
Ο ΑγροΤύπος επικοινώνησε για το θέμα με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, ζητώντας μια επίσημη θέση για το θέμα που έχει προκύψει. Ως απάντηση λάβαμε ότι «το ένα εκατομμύριο που ανέφερε ο πρωθυπουργός είναι τα πρώτα στρέμματα που έχουν καταγραφεί ως καθαρά. Η καταγραφή συνεχίζεται ώστε να ξεκαθαριστούν όλα τα οικόπεδα». 
Υπενθυμίζεται ότι σε προηγούμενο ρεπορτάζ του ΑγροΤύπου ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, κ. Γιάννης Δριβελέγκας είχε δηλώσει ότι η διαδικασία προχωράει και για τους υπόλοιπους νομούς της χώρας εκτός της Πιερίας, της Θεσσαλονίκης, της Ημαθίας και του Κιλκίς «και πρόθεσή μας είναι μέχρι τέλος του χρόνου να έχει ολοκληρωθεί για όλους τους νομούς». 
Και πρόσθεσε: «Για να χτίσει κανείς σπίτι στα οικόπεδα που θα παραχωρούνται θα πρέπει να τηρούνται οι πολεοδομικές διατάξεις. Δεν υπάρχει κάποιος άλλος περιορισμός. Προχωράμε την διαδικασία και για τους άλλους νομούς και πρόθεσή μας είναι μέχρι τέλος του χρόνου να έχουμε βγάλει σε όλους τους νομούς».
Τέλος να σημειωθεί ότι το σχέδιο νόμου «Διαχείριση ακινήτων αρμοδιότητας Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων – Επίλυση ιδιοκτησιακών ζητημάτων – Αγροτικές Μισθώσεις», έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση μέχρι την Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου.


agrotypos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου