Τρέχουν να προλάβουν για το Ελληνικό

Τετάρτη 8 Ιουνίου 2011

Τρέχουν να προλάβουν για το Ελληνικό


Medium_1
Του Δημήτρη Δελεβέγκου 
Χωρίς χρονοδιάγραμμα ούτε αναφορά στο ύψος του προϋπολογισμού παρουσίασε χθες στους δημοσιογράφους ο Χοσέ Αθεμπίγιο το όραμά του, το γενικό περίγραμμα επί του οποίου θα στηριχθεί η αξιοποίηση του πρώην αεροδρομίου στο Ελληνικό. Ουσιαστικά, η χθεσινή παρουσίαση που περιλάμβανε ούτε αποκρυσταλωμμένο master plan ούτε επενδυτικό  σχέδιο, πραγματοποιήθηκε για να «υπάρχει διαφάνεια», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ισπανός αρχιτέκτονας.
Σύμφωνα με τον Σπύρο Πολλάλη, πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της Ελληνικό Α.Ε., της εταιρείας -που συστάθηκε εσπευσμένα υπό την πίεση της Τρόικας- για την αξιοποίηση του πρώην διεθνούς αερολιμένα, ο διεθνής διαγωνισμός για την ανάδειξη αναδόχου θα πραγματοποιηθεί μέσα στο έτος.
«Πρέπει γρήγορα να προχωρήσει το έργο. Πέραν του πολεοδομικού σχεδιασμού, μας ενδιαφέρει το business plan» ανέφερε ο κ. Πολλάλης.



«Δεν είμαι φίλος του πρωθυπουργού»
Σπεύδοντας -καταρχάς- να αποκαταστήσει την «τάξη» ο Ισπανός αρχιτέκτονας ανέφερε ότι αποδέχτηκε την πρόσκληση της ελληνικής κυβέρνησης για παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών για το Ελληνικό επειδή «αγαπά τη χώρα αυτή».
«Μετά τις τελευταίες εκλογές με κάλεσαν να συμβουλεύσω την ελληνική κυβέρνηση [...] όταν έφτασα εδώ ο πρωθυπουργός με κάλεσε να δω την Ολυμπία· ήταν η πρώτη φορά που τον είδα. Πολλοί πίστεψαν ότι είμαι φίλος του. Θα’θελα! Στη Βαρκελώνη δεν γνώρισα πολιτικούς με περισσότερη ευαισθησία σαν του δικού σας πρωθυπουργού» σημείωσε.
Όσον αφορά την εταιρεία Barcelona Strategical Urban Systems -της οποίας είναι διευθυντής- ξεκαθάρισε ότι δεν είναι ο ιδιοκτήτης, τονίζοντας ότι: «όσοι έγραψαν ότι είμαι ο ιδιοκτήτης έπρεπε να τους τρέξω στα δικαστήρια. Τα χρήματα της εταιρείας προέρχονται από τον μητροπολιτικό φορέα της Βαρκελώνης από το 1992.»



«Εθνικό ζήτημα το Ελληνικό»
«Όταν μου πρότειναν να αναλάβω το στρατηγικό σχεδιασμό του Ελληνικού εξήγησα ότι δεν μπορώ να το κάνω μόνος. Αποφάσισα να μη δεχτώ το έργο στο δικό μου γραφείο στην Ελβετία για λόγους δεοντολογίας. Γι’αυτό είπα ότι θα δουλέψω με την Barcelona Strategical Urban Systems, την εταιρεία για τη Βαρκελώνη που μπορεί να δραστηριοποιηθεί και σε άλλα μέρη του κόσμου, επεκτείνοντας το έργο της» ανέφερε.
Χαρακτήρισε την έκταση των 6.100 στρεμμάτων στο Ελληνικό ως το «πιο σημαντικό οικόπεδο στην Ελλάδα» και ως «εθνικό ζήτημα».
«Γι’ αυτό πρέπει να είμαστε προσεκτικοί, να έχουμε διαφανείς διαδικασίες και να δημιουργήσουμε ένα έργο περιβαλλοντικά σωστό. […] Η Αθήνα δεν είναι Ντουμπάι» πρόσθεσε. Ο Αθεμπίγιο έχει αναλάβει το στρατηγικό-χωροταξικό σχεδιασμό του Ελληνικού, ενώ η εκπόνηση του αρχιτεκτονικού σχεδίου ανήκει σε Έλληνες αρχιτέκτονες, όπως ξεκαθάρισε.

«Το πάρκο δεν λύνει το πρόβλημα»
«Σχολίασα στην κυβέρνηση ότι το πάρκο είναι απαραίτητο, αλλά μόνο αυτό δεν λύνει το πρόβλημα. Το Ελληνικό είναι 6.000 στρέμματα την στιγμή που το πάρκο της Νέας Υόρκης είναι μόλις 340 στρέμματα. Το ερώτημα είναι ποιες είναι οι καλύτερες διαστάσεις για το πάρκο και τί πρέπει να κάνουμε ώστε να αποτελέσει οικονομικό καταλύτη» εξήγησε ο Ισπανός αρχιτέκτονας.
Κατά τον ίδιο το πάρκο θα μπορούσε να δημιουργηθεί σε επιφάνεια 2,6 εκατομμυρίων τ.μ.
Η πρόταση Αθεμπίγιο περιλαμβάνει την δημιουργία ελεύθερων χώρων στο 72% του συνόλου της έκτασης, δόμηση έως και στο 12% αυτής και στο υπόλοιπο υλοποίηση οδικών δικτύων. Προτείνει την δημιουργία οικιστικής ζώνης σε επιφάνεια δύο εκατ. τ.μ., τα οποία:
- κατά το ήμισυ θα διατεθούν για την ανάπτυξη 6.200-6.500 κατοικιών που θα μπορούσαν να στεγάσουν 15 χιλιάδες κατοίκους
- σε 300 χιλιάδες τ.μ. θα δημιουργηθούν χώροι parking και υπηρεσιών και
- έως το 20% της συγκεκριμένης έκτασης θα δημιουργηθούν χώροι γραφείων.
Συνιστά επίσης, την ανάπτυξη ενός εμπορικού κέντρου, συνεδριακού κέντρου-μαμούθ, πανεπιστημιούπολης (campus), θερμοκηπίου που θα απορροφά το διοξείδιο του άνθρακα, αλλά και «media park».
«Στο media park που θα χρησιμοποιείται για κινηματογραφικές παραγωγές θα μπορούσαν να ενσωματωθούν οι καλλιτέχνες» επεσήμανε.
Σύμφωνα με τον Ισπανό, η περιοχή δεν μπορεί να αναγεννηθεί, εάν δεν υπάρχουν σπίτια, κατοικίες και εμπόριο, «καθώς θα θεωρείται επικίνδυνη το βράδυ».
Απέκλεισε τη δημιουργία καζίνο στην περιοχή -διαψεύδοντας τη σχετική φημολογία- και πρότεινε την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στις στέγες των κτηρίων.
Παράλληλα, ο Αθεμπίγιο οραματίζεται στην περιοχή την ύπαρξη ενός διεθνούς χρηματοπιστωτικού κέντρου και αυτό διότι η Αθήνα λόγω της θέσης της ενδείκνυται για μία τέτοιους είδους ανάπτυξη.
«Μόνο ο Λίβανος και το Τελ Αβίβ θα μπορούσαν να φιλοξενήσουν ένα οικονομικό κέντρο, ωστόσο αυτό θα ήταν πολύ δύσκολο λόγω της γεωπολιτικής αστάθειας» εξήγησε. 
Σημειώνεται ότι το project αναμένεται να δημιουργήσει 28 χιλιάδες θέσεις εργασίας, ενώ για την ώρα παραμένει άγνωστο εάν η δημοπράτησή του θα γίνει με σύμβαση παραχώρησης.
dimitris.delevegos@capital.gr



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου