Σήμα κινδύνου στις τράπεζες για το χαράτσι των ακινήτων

Κυριακή 2 Οκτωβρίου 2011

Σήμα κινδύνου στις τράπεζες για το χαράτσι των ακινήτων

Οι νέοι φόροι δεν αποτελούν απειλή μόνο για τους Έλληνες φορολογούμενους, αλλά και για τις ελληνικές τράπεζες.
Εκτός από το τέλος ακινήτων, (το οποίο θα υποχρεωθούν να πληρώσουν, για το χαρτοφυλάκιο ακινήτων που διαθέτουν), αποκτούν έναν ιδιότυπο «ανταγωνιστή» στην ομαλή εξυπηρέτηση των δανειακών υποχρεώσεων των πελατών τους.
Οι Έλληνες τραπεζίτες φοβούνται ότι θα βρεθούν, τους τελευταίους μήνες του έτους, αντιμέτωποι με νέο κύμα στάσης πληρωμών από τους δανειολήπτες. Διότι το διαθέσιμο εισόδημα εκτιμάται ότι θα κατευθυνθεί, κυρίως, στην εξυπηρέτηση των έκτακτων εισφορών προς το κράτος.Σύμφωνα με τραπεζικά στελέχη, μόλις άρχισαν να καταφθάνουν οι έκτακτες εισφορές από την Εφορία στους πολίτες, οι πληρωμές δανείων και πιστωτικών καρτών πήραν την κατιούσα.

Η εξέλιξη, πέραν των βραχυχρόνιων επιπτώσεων στην «έκρηξη» των μη εξυπηρετούμενων δανείων, απειλεί, όπως τονίζει έμπειρο τραπεζικό στέλεχος, να πλήξει και τα χρηστά συναλλακτικά ήθη, με ανυπολόγιστες συνέπειες για την πιστωτική αγορά.
Όπως λένε τραπεζικά στελέχη, πελάτες τους οι οποίοι ποτέ δεν καθυστερούσαν να καταβάλουν τη δόση του στεγαστικού τους δανείου, πλέον εμφανίζουν καθυστερήσεις μέχρι και ένα μήνα. Έχει παρατηρηθεί το φαινόμενο, να ανακαλούν πολλοί δανειολήπτες τις πάγιες εντολές, που είχαν δώσει για την εξυπηρέτηση των υποχρεώσεών τους, επιχειρώντας να ενταχθούν σε κάποια ρύθμιση από τις τράπεζες.
Η κατάσταση, όπως περιγράφεται, κάθε μέρα χειροτερεύει. Με τις νέες μειώσεις μισθών και τη γενικότερη εργασιακή ανασφάλεια που επικρατεί, οι τράπεζες χάνουν, πλέον, και την πάλαι ποτέ «χρυσή» πελατεία των δημόσιων υπαλλήλων. Μάλιστα, σε περιπτώσεις μείωσης μισθών, είτε στον δημόσιο είτε στον ιδιωτικό τομέα, δημιουργείται θέμα.
Πολλές φορές, οι δόσεις ξεπερνούν το 40% των μηνιαίων απολαβών των δανειοληπτών, όριο που θέτει η συνήθης τραπεζική πρακτική και η Τράπεζα της Ελλάδος.
Προβλέψεις για επισφάλειες Βλέποντας την οικονομική αδυναμία νοικοκυριών και επιχειρήσεων, οι τράπεζες αυξάνουν τις προβλέψεις τους για επισφάλειες. Εκτιμούν ότι, μέσα στο 2012, ένα στα τέσσερα δάνεια δεν θα εξυπηρετείται. Τα δάνεια σε καθυστέρηση θα είναι 63,5 δισ. ευρώ. Η κατάσταση, ως προς τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, αναμένεται να επιδεινωθεί το 2012, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της Deutsche Bank. Μάλιστα, η γερμανική τράπεζα θεωρεί ότι το 2011 θα διαμορφωθεί ο σχετικός δείκτης του κλάδου στο 12,59%, το 2012 στο 12,99%, για να υποχωρήσει το 2013 στο 12,74%.
Σημειώνεται ότι, φέτος, όλες οι επισφάλειες υπολογίζουν πως θα διαμορφωθούν στα 33 δισ. ευρώ, έναντι 28 δισ. ευρώ πέρυσι.
Οι τράπεζες εφαρμόζουν ειδικά προγράμματα αναχρηματοδότησης, ακόμα και για τα ενήμερα δάνεια, με στόχο να συγκρατηθεί το ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Μόνο τον τελευταίο χρόνο, έχουν ρυθμιστεί περί τα 220.000 στεγαστικά δάνεια, περίπου δηλαδή το 20% του χαρτοφυλακίου στεγαστικών δανείων.
Συνεχίζονται και τα προγράμματα συγκέντρωσης οφειλών στα καταναλωτικά δάνεια (έχουν ρυθμιστεί δάνεια ύψους 6 δισ. ευρώ). Το επιτόκιο των ρυθμίσεων φτάνει μέχρι και το 13% (αν υπάρχει η δυνατότητα εμπράγματης εγγύησης, το επιτόκιο είναι κάτω του 10%). Συνήθως, συνοδεύεται από επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής μέχρι και 10 χρόνια.
Επιπλέον φόρους καλούνται να πληρώσουν και τα εγχώρια πιστωτικά ιδρύματα
ΟΙ ΕΓΧΩΡΙΕΣ τράπεζες θα υποχρεωθούν να καταβάλουν επιπλέον φόρους πολλών εκατομμυρίων ευρώ. Αυτό, λόγω της επιβολής του τέλους ακινήτων. Συνολικά, η ακίνητη περιουσία τους αποτιμούνταν μέχρι πέρυσι περίπου στα 6 δισ. ευρώ. Αλλά, περίπου το ένα τρίτο είναι ιδιοχρησιμοποιούμενα και μη οικοδομήσιμα ακίνητα, τα οποία θα υπαχθούν σ’ αυτά, για τα οποία είναι υποχρεωτική η καταβολή του τέλους.
Μόνο η ακίνητη περιουσία της Εθνικής υπολογίζεται στα 2.250 ακίνητα περίπου, λογιστικής αξίας περί τα 2 δισ. ευρώ. Από τα ακίνητα αυτά, περίπου 1.655 είναι κτίρια. Περιουσία 1 δισ. διαθέτει η Alpha Bank. Η Eurobank διαθέτει συνολικά πάγια 1,1 δισ. ευρώ. Η Emporiki 380 εκατ. ευρώ και η Τράπεζα Πειραιώς περί τα 600 εκατ. ευρώ.
Μεγάλες επιβαρύνσεις προκύπτουν και για τις θυγατρικές των τραπεζών, που διαχειρίζονται την ακίνητη περιουσία τους. Είναι χαρακτηριστικό ότι η Eurobank Properties (ελέγχεται από την τράπεζα Eurobank) είναι η μεγαλύτερη Ανώνυμη Εταιρεία Επενδύσεων Ακίνητης Περιουσίας στην Ελλάδα. Μόνο στο εσωτερικό διαθέτει 48 ακίνητα, με μεικτή ενοικιαζόμενη επιφάνεια 281.357 τ.μ.
Η Lamda Development, επίσης του ίδιου ομίλου, είναι συνιδιοκτήτρια (μαζί με την HSBC Property Investments Ltd) του The Mall Athens, του μεγαλύτερου εμπορικού κέντρου στην Ελλάδα, με μεικτή ενοικιαζόμενη επιφάνεια 58.000 τετραγωνικών μέτρων. Επίσης, εκμεταλλεύεται και άλλα εμπορικά κέντρα, όπως το Mediterranean Cosmos (Θεσσαλονίκη) και το Golden Hall (Μαρούσι), την ιδιοκτησία των οποίων έχουν το Πατριαρχείο και τα Ολυμπιακά Ακίνητα αντίστοιχα. Επίσης, είναι κάτοχος κτιρίων γραφείων, ενοικιαζόμενης επιφάνειας 14.000 τ.μ., και άλλων ακινήτων σε ακριβές περιοχές (Κηφισιά, Μαρούσι, Σύνταγμα).

isotimia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου