Πώς το λιμάνι μπορεί να απογειώσει την κτηματαγορά στα Σφαγεία

Σάββατο 1 Οκτωβρίου 2011

Πώς το λιμάνι μπορεί να απογειώσει την κτηματαγορά στα Σφαγεία

Picture 0 for Πώς το λιμάνι μπορεί να απογειώσει την κτηματαγορά στα Σφαγεία
Με ποιο τρόπο η ιδιωτικοποίηση του λιμανιού μπορεί να σηματοδοτήσει την αλματώδη ανάπτυξη της κτηματαγοράς στην περιοχή των Σφαγείων
Τα Σφαγεία είναι από τις πρώτες περιοχές, που η κτηματαγορά τους δέχτηκε δριμύ πλήγμα από την οικονομική κρίση. Πολλές από τις εταιρείες που διατηρούσαν γραφεία, αλλά και επιχειρήσεις αναγκάστηκαν να βάλουν λουκέτο, με αποτέλεσμα πολλά από τα κτήρια της περιοχής σήμερα να παρουσιάζουν εικόνα εγκατάλειψης.
Ενδεικτικό του ζοφερού σκηνικού είναι ότι ενώ προ της κρίσης οι τιμές τόσο για αγορά γραφειακών χώρων όσο και για κατοικία είχαν ανέλθει μέχρι και στα 1.600 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, τη δεδομένη στιγμή έχουν υποχωρήσει έως και τα 900 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο.


Ωστόσο, ένας «αστάθμητος» παράγοντας ενδέχεται να ανατρέψει πλήρως το σκηνικό για την κτηματαγορά της εν λόγω περιοχής και να την οδηγήσει σε πρωτοφανή άνθηση. Αυτός ο παράγοντας δεν είναι άλλος από την ιδιωτικοποίηση του
λιμανιού.

«Η ιδιωτικοποίηση του ΟΛΘ αναμένεται να προσελκύσει ναυτιλιακές εταιρείες τόσο από την Ελλάδα όσο και από το εξωτερικό, οι οποίες θα θέλουν να βρουν στέγη κοντά στο λιμάνι και δίπλα στο κέντρο της πόλης. Επίσης, οι υπάλληλοι των εταιρειών αυτών θα αναζητήσουν κατοικία κοντά στον τόπο εργασία τους. Ως εκ τούτου, η περίπτωση της ευρύτερης περιοχής των σφαγείων - από τα δικαστήρια μέχρι και τα ΚΤΕΛ - είναι ιδανική», τονίζει ο ο αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Μεσιτών Αστικών Συμβάσεων Ελλάδας (ΟΜΑΣΕ) και ειδικός γραμματέας της FIABCI, Κωνσταντίνος Γεωργάκος.


Όπως εξηγεί ο κ. Γεωργάκος, «η περιοχή διαθέτει καινούριες υποδομές, ενώ οι τιμές είναι ιδιαίτερα χαμηλές. Παράλληλα, υπάρχουν πολλά διαθέσιμα οικόπεδα και διαμερίσματα, ενώ στην ευρύτερη περιοχή υπάρχουν ξενοδοχεία και εμπορικά κέντρα. Οπότε μπορεί να καλύψει κάθε ανάγκη».


Μάλιστα, ο ίδιος αναφέρει ότι εταιρείες από τα Βαλκάνια και ειδικά από Σερβία έχουν ήδη αρχίσει να πραγματοποιούν διερευνητικές επαφές και να εκδηλώνουν ενδιαφέρον για ακίνητα στην ευρύτερη περιοχή, τάση που φυσικά αναμένεται να κορυφωθεί μετά την ιδιωτικοποίηση του ΟΛΘ.


Σημειώνει, δε, πως αν τελικά η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης μεταφερθεί στους Λαχανόκηπους (όπως προτείνει ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης) και όχι στη Σίνδο, η αγορά ακινήτου στα Σφαγεία θα απογειωθεί.


Πάντως, ο κ. Γεωργάκος αφήνει αιχμές για την κυβέρνηση, τονίζοντας ότι «αν θέλουμε ανάπτυξη της αγοράς ακινήτου της πόλης δεν μπορούμε να βασιστούμε στην κεντρική εξουσία, η οποία προσφέρει μόνο απογοητεύσεις. Θα πρέπει η τοπική κοινωνία, τα επιμελητήρια και οι Δήμοι του πολεοδομικού συγκροτήματος να συνεργαστούν, κάνοντας τους ενδιαφερόμενους να καταλάβουν ότι η επένδυσή τους έχει προοπτική. Μόνο αν επενδύσουμε στην εξωστρέφεια μπορούμε να κερδίσουμε το στοίχημα της ανάπτυξης».


voria.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου