Στα 400 δισ. η δημόσια περιουσία, 50 δισ. έτοιμα για αξιοποίηση

Τρίτη 18 Οκτωβρίου 2011

Στα 400 δισ. η δημόσια περιουσία, 50 δισ. έτοιμα για αξιοποίηση

Επιφυλακτικοί εμφανίζονται για ακόμη μία φορά οι φορείς της αγοράς για την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου σε μια περίοδο που το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων κάνει αγώνα δρόμου για να «τρέξουν» οι διαγωνισμοί και ειδικά αυτός που αφορά το Ελληνικό. «Τα ακίνητα του Δημοσίου ανέρχονται σε 72.000 και σε συντηρητικές τιμές η αξία τους φτάνει τα 400 δισ. ευρώ. Με βάση το μητρώο της Κτηματικής Εταιρείας του Δημοσίου, ακίνητα αξίας 50 δισ. ευρώ μπορούν άμεσα να αξιοποιηθούν καθώς είναι απολύτως ελεύθερα», τόνισε στη δωδέκατη Prodexpo για το real estate, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας, Παντελής Οικονόμου.
Την ίδια στιγμή, πάντως, όπως ανέφερε ο Ανδ. Ταπραντζής εντεταλμένος σύμβουλος του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου, προκειμένου να αξιοποιηθούν κρατικά ακίνητα αξίας 25 δισ. (όπως προβλέπει το μεσοπρόθεσμο) θα απαιτηθούν επενδύσεις ύψους 100 δισ. ευρώ, στηρίζοντας την άποψη ότι είναι δύσκολο το εγχείρημα.

Οπως τόνισε ο κ. Οικονόμου όσο και οι υπόλοιποι ομιλητές στο συνέδριο, η διαχείριση του χαρτοφυλακίου των ακινήτων είναι δύσκολη «ειδικά όταν υπάρχουν ακόμη θύλακες, συμμορίες θα έλεγα, που καταπατούν τη δημόσια περιουσία», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός.Χαρτοφυλάκιο

Ο κ. Οικονόμου χαρακτήρισε επιβεβλημένη την ανάληψη άμεσης δράσης, κάτι το οποίο θα επιτευχθεί μέσω της Γενικής Γραμματείας Αξιοποίησης Δημόσιας Περιουσίας, όπου, πάντως, εκκρεμεί ακόμη η τοποθέτηση του προσώπου που θα αναλάβει ως επικεφαλής. Η βασική σκέψη που υπάρχει είναι να ενταχθούν στην εν λόγω γραμματεία όλα τα χαρτοφυλάκια ακινήτων του Δημοσίου και να αξιοποιηθούν ώστε να βελτιωθεί η αξιολόγηση της Ελλάδας από τους πιστοληπτικούς οίκους και να δανείζεται η χώρα με χαμηλότερα επιτόκια, όπως είπε.

Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες ήταν οι επισημάνσεις του κ. Οικονόμου για τη φορολογία των ακινήτων καθώς όπως είπε το Νοέμβριο θα καταλήξει η κυβέρνηση σε σημαντικές αλλαγές διότι μέχρι τώρα επικρατεί «παραλογισμός φόρων».

Ο υπουργός ανέφερε ότι «το τέλος μέσω της ΔΕΗ είναι ο πιο δίκαιος φόρος που έχει θεσπισθεί μέχρι σήμερα γιατί εξαιρεί τα απρόσοδα ακίνητα. Θα πρέπει να υπάρξει συγκέντρωση των φόρων στα ακίνητα, το πώς θα μορφοποιηθεί το νέο φορολογικό πλαίσιο μέχρι το Νοέμβριο θα εξαρτηθεί και από τη δημόσια διαβούλευση».

Την ανάγκη να ξεχωρίσουν τα πρώτα καλά δημόσια ακίνητα ώστε να υπάρξουν «γρήγορες επιτυχίες» επισήμανε ο κ. Αριστοτέλης Καρυτινός, γενικός διευθυντής του κλάδου ακινήτων της Εθνικής Τράπεζας, η οποία έχει και το ρόλο του συντονιστή στην ομάδα των τραπεζών που έχει αναλάβει ως σύμβουλος του ελληνικού Δημοσίου. «Η αξιοποίηση των δημοσίων ακινήτων δε θα γίνει στο μεγαλύτερο μέρος της μέσω sale & Leaseback, αφού ούτως ή άλλως τα αστικά ακίνητα του ελληνικού Δημοσίου (σ.σ. όπου μπορεί να εφαρμοσθεί η πώληση κι επαναμίσθωση) είναι σαφώς λιγότερα σε σχέση με τις εκτάσεις γής που διαθέτει το Δημόσιο.Ελληνικό 

Ο Ανδ. Ταπραντζής ανέφερε ως παράδειγμα για την αξιοποίηση της κρατικής περιουσίας το πρώην αεροδρόμιο του Ελληνικού λέγοντας αποτελεί το μεγαλύτερο έργο αστικής ανάπλασης διεθνώς και είναι 1,8 φορές μεγαλύτερο από το Central Park της Νέας Υόρκης, 40 φορές ο Εθνικός Κήπος, 25 φορές το Πεδίο του Αρεως, 3 φορές το Μονακό.

«Μία από τις βασικές δυσκολίες για το Ελληνικό είναι το γεγονός ότι δεν ξέρουμε τι θέλουμε από αυτό.» Μέσα στο Νοέμβριο θα βγει στον αέρα ο διαγωνισμός για το Ελληνικό, ενώ, εκτός από τη συγκεκριμένη επένδυση, εντός του 2011 θα ανακοινωθούν οι πρώτοι διαγωνισμοί για τα πιο 4 έως 6 πιο ώριμα δημόσια ακίνητα.

Βασικό στάδιο, σύμφωνα με τον κ. Ταπραντζή είναι η διερεύνηση των απόψεων των επενδυτών, ενώ στα κριτήρια με βάση τα οποία επιλέγονται τα ακίνητα προς αξιοποίηση είναι το έργο να ξεπερνά τα 70 εκατ. ευρώ. Παρά το αρνητικό οικονομικό κλίμα ο κ. Ταπραντζής ανέφερε ότι υπάρχουν πολλοί επενδυτές που ενδιαφέρονται να πάρουν θέση στη χώρα μας.

Για μία νέα ευκαιρία δημιουργίας ενός νέου μητροπολιτικού κέντρου στο τρίγωνο Πειραιά - Συντάγματος - Ελληνικού μίλησε ο γνωστός Ισπανός αρχιτέκτονας κ. Joseph Acebillo, ο οποίος έχει εκπονήσει μία από τις προτάσεις για την αξιοποίηση της έκτασης του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού.

imerisia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου