Αναθέρμανση συζητήσεων με Κατάρ

Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου 2011

Αναθέρμανση συζητήσεων με Κατάρ


Σε αναθέρμανση του ενδιαφέροντος του Κατάρ για την επένδυση στο κρατικό οικόπεδο απέναντι από το Hilton ευελπιστεί η κυβέρνηση, μετά από τέσσερις σχεδόν μήνες άπνοιας. 
Το Μάιο η κυβέρνηση έσπευσε να δηλώσει την ολοκλήρωση της συμφωνίας, μετά που συμφωνήθηκε το ποσό που θα παραχωρήσει το Κατάρ έναντι της παραχώρησης της κρατικής γης στην κοινοπραξία. 
Έκτοτε όμως το Κατάρ δεν έδειξε να ενδιαφέρεται για άμεση υπογραφή της συμφωνίας, δίνοντας τροφή σε σενάρια ότι η δημοσιονομική κατάσταση στη χώρα οδηγούσε το όλο εγχείρημα σε ναυάγιο. 

Τα τρία μέλη της κοινοπραξίας που εκπροσωπούν το Κατάρ ανέβαλαν τον Ιούνιο την επίσκεψη τους στην Κύπρο, κατά την οποία αναμενόταν να πέσουν οι τελικές υπογραφές με την κυπριακή κυβέρνηση και να αρχίσει η συζήτηση υλοποίησης του project. 
Το τελευταίο διάστημα όμως φαίνεται να υπάρχει αναθέρμανση του ενδιαφέροντος του αραβικού κρατιδίου. 
Σύμφωνα με το μέλος του ΔΣ της κοινοπραξίας, Ανδρέα Πίττα, μετά τη λήξη του ραμαζανιού τέλη Αυγούστου άρχισε νέος κύκλος διαβουλεύσεων και ανταλλαγή εγγράφων μέσω των δικηγόρων των δύο πλευρών ώστε να προχωρήσουν οι διαδικασίες και την κατάλληλη χρονική στιγμή να έρθουν οι Καταρινοί στην Κύπρο για τις τελικές υπογραφές. 
Το Κατάρ με βάση τη συμφωνία θα πρέπει να καταβάλει στην κυβέρνηση το ποσό των €50 εκ. ως αρχική επένδυση για την ανάπτυξη, υπό την προϋπόθεση ότι το κυπριακό κράτος θα καρπώνεται όλα τα πρόσθετα κέρδη που υποστηρίζει ότι θα έχει από την πώληση των εμπορικών και οικιστικών ακινήτων της ανάπτυξης. 
Η επένδυση του Κατάρ θα γίνει έναντι της παραχώρησης της κρατικής γης σε κοινοπραξία στην οποία θα συμμετέχει με 50% το κυπριακό κράτος και με άλλο 50% η κρατική εταιρεία Qatari Diar. 
Η αρχική συμφωνία των δύο πλευρών ανακοινώθηκε τον Απρίλιο του 2010. 
Το όλο έργο θα περιλαμβάνει ανέγερση πολυτελούς ξενοδοχείου, διαμερισμάτων, καταστημάτων και γραφείων τα οποία θα διατεθούν σε Κύπριους και ξένους επενδυτές.
Η συμφωνία προβλέπει επίσης ότι μετά που θα πέσουν οι τελικές υπογραφές, την προώθηση του έργου θα αναλάβει η εξαμελής κοινοπραξία η οποία απαρτίζεται από τρία μέλη από κυπριακής πλευράς. Πρόεδρος της κοινοπραξίας είναι ο Χρίστος Μαυρέλλης και μέλη είναι ο Πάμπος Παπαγεωργίου και Ανδρέας Πίττας. 
Και τρία μέλη από μέρους του Κατάρ τα οποία εκπροσωπούν την κρατική κατασκευαστική εταιρεία Qatari Diar. 


stockwatch.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου