Τι θα γίνει με τις εισφορές στο ΤΣΜΕΔΕ

Τετάρτη 16 Νοεμβρίου 2011

Τι θα γίνει με τις εισφορές στο ΤΣΜΕΔΕ


Την ανησυχία τους για την επερχόμενη αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών των μηχανικών από 1-1-2012, όπως έχει προβληθεί στο Μεσοπρόθεσμο, εκφράζουν τόσο το ΤΕΕ όσο και ο Σύλλογος Πολιτικών Μηχανικών Ελλάδας (ΣΠΜΕ).Τα ποσά, τα οποία θα πρέπει να καταβάλλονται για την εξόφληση των ασφαλιστικών εισφορών είναι υπέρογκα και είναι βέβαιο ότι οι μηχανικοί δεν είναι σε θέση να τα καλύψουν, τονίζει ο ΣΠΜΕ. "΄'Ενα τέτοιο δυσβάστακτο οικονομικό φορτίο θα έχει τεράστιες επιπτώσεις στον τρόπο άσκησης του επαγγέλματος του μηχανικού εν γένει, μας και απειλεί με αφανισμό την πλειοψηφία των ελευθέρων επαγγελματιών", σημειώνει χαρακτηριστικά ο Σύλλογος. 
Ταυτόχρονα τονίζει, ότι είναι επιτακτική η ανάγκη να υπάρξει μία επίσημη ενημέρωση για την πραγματική κατάσταση που θα επικρατήσει στις εισφορές των μηχανικών ενώ είναι απαραίτητος και ο συντονισμός όλων των φορέων των μηχανικών με σκοπό την ανταλαλγή απόψεων προκειμένου να υπάρξουν οργανωμένες ενέργειες για να αντιμετωπιστεί το ζήτημα.
Την ίδια ώρα, το ΤΕΕ σε ανακοίνωσή του, με αφορμή το Ψήφισμα της 10ης Αντιπροσωπείας του ΤΕΕ-Τμήματος Κεντρικής Μακεδονίας ΤΕΕ-ΤΚΜ (για αυξήσεις των εισφορών του ΤΣΜΕΔΕ στα 650 ευρώ το μήνα), κάνει λόγο για λαϊκισμό και παραπληρόφορηση των μηχανικών, επιχειρώντας όπως αναφέρει να δώσει την αίσθηση ότι η Διοίκηση του ΤΕΕ δεν έχει αναλάβει τις απαραίτητες πρωτοβούλίες και ότι παίζεται ένα παιχνίδι συνδιαλλαγής με την Κυβέρνηση. 

Το ΤΕΕ από την πλευρά του σημειώνει, ότι έχει προχωρήσει σε πλήθος ενεργειών από το καλοκαίρι, προκειμένου να μην εφαρμοστούν οι προβλέψεις που υπάρχουν στο Μεσοπρόθεσμο για την αύξηση των εισφορών των μηχανικών. Είναι γνωστό, αναφέρει, ότι για να εφαρμοσθούν οι αυξήσεις, πρέπει να εκδοθεί Υπουργική Απόφαση, έπειτα από γνωμοδότηση του Συμβουλίου Κοινωνικής Ασφάλισης και ότι το ΤΕΕ και η Διοίηση του ΤΣΜΕΔΕ βρίσκονται σε συνεχή επικοινωνία με το Υπουργείο για τη μη εφαρμογή των αυξήσεων.

Υπογραμμίζει μάλιστα, ότι οι αυξήσεις δεν είναι της τάξης του 94-96%, μιας και οι μετά την 1/1/1993 ασφαλισμένοι, ανεξάρτητα από τον χρόνο ασφάλισής τους θα ανέβουν μια ασφαλιστική βαθμίδα και όχι πέντε. Το ΤΕΕ, σημειώνει, διαφωνεί έστω και για 1 ευρώ αύξηση των εισφορών ενώ υπογραμμίζει ότι η συγκυριακή-οριακή πλειοψηφία του ΤΕΕ-ΤΚΜ συνεχίζει την σκόπιμη παραπληροφόρηση για 650 ευρώ το μήνα, θέτοντας το ερώτημα τι κάνει η Διοίκηση του ΤΕΕ έναντι αυτού.

Ποιά είναι η αλήθεια αναφέρει το ΤΕΕ; "Οι αυξήσεις, αν τελικά εφαρμοσθούν, όπως προβλέπεται στο Μεσοπρόθεσμο, θα ανέρχονται στο 23% για τον Κλάδο Κύριας Σύνταξης και απομειώνονται ως το 5% για τους μετά την 1/1/1993 ασφαλισμένους και 2% για τους παλαιότερους. Δεν έχουν προβλεφθεί για τους υπολοίπους Κλάδους Ασφάλισης αυξήσεις (ειδικός λογαριασμός, κλάδος υγείας κλπ.). Το ΤΕΕ, ξεκάθαρα, έχει διαμηνύσει στο Υπουργείο ότι οι αντιδράσεις των μηχανικών και του ΤΕΕ δεν θα αφήσουν να εφαρμοσθεί καμία αύξηση στους ήδη πληγέντες μηχανικούς σε όλες τις δράσεις τους, στην απασχόληση, στη φορολογία, στους μισθούς, στο ασφαλιστικό"

Τέλος, το ΤΕΕ προτρέπει τη συγκυριακή-οριακή πλειοψηφία του ΤΕΕ-ΤΜΚ, αντί να παραπληροφορεί, να είναι έτοιμη για άμεσες δυναμικές αντιδράσεις του Κλάδου, την ώρα που πρέπει και την ένταση που πρέπει, αποφεύγοντας τις "εύκολες και ανώδυνες αντιδράσεις που επέλεξε κατά το παρελθόν".

Εδώ μπορείτε να δείτε όλο το κείμενο του Μεσοπρόθεσμου. 

buildnet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου