Νέα βάρη στα ακίνητα

Δευτέρα 21 Νοεμβρίου 2011

Νέα βάρη στα ακίνητα

Στην Εισηγητική Έκθεση του προϋπολογισμού για το 2012 αναφέρεται ότι μεταξύ των μέτρων φορολογικής πολιτικής που θα ενισχύσουν τα έσοδα, περιλαμβάνεται και η αύξηση των αντικειμενικών τιμών των ακινήτων.
Η αναπροσαρμογή των τιμών, εφόσον τηρηθούν οι πολιτικές δεσμεύσεις όσον αφορά το βίο της παρούσης κυβέρνησης, αναμένεται να γίνει μετά το Μάρτιο. Δεν είναι γνωστό από τώρα το ποσοστό της αύξησης των αντικειμενικών τιμών, όμως πληροφορίες αναφέρουν ότι θα προσεγγίζει τις αγοραίες τιμές.
Καταγράφεται όμως στην Εισηγητική Έκθεση το ποσό που προσδοκά το υπουργείο Οικονομικών να εισπράξει τον επόμενο χρόνο από τη φορολογία ακινήτων, το οποίο είναι αυξημένο σε σύγκριση με φέτος κατά 217,6%. Στην αύξηση περιλαμβάνεται μέρος του ΕΤΑΚ του 2009 και του ΦΑΠ 2010 που δεν εισπράχθηκε για διαφόρους λόγους, μέχρι τώρα.

Η άνοδος των αντικειμενικών τιμών είναι προφανές ότι θα οδηγήσει σε αύξηση τις περίπου 40 φορολογικές επιβαρύνσεις οι οποίες συσχετίζονται με τη μεταβολή των αντικειμενικών αξιών.
Η νέα μεγάλη επιβάρυνση των ακινήτων, όπως εκτιμούν οικονομικοί παράγοντες θα οδηγήσει σε περαιτέρω συρρίκνωση ένα κλάδο οικονομικής δραστηριότητας ο οποίος διαρκώς έχει μεγάλη σημασία για την πορεία της οικονομίας και ο οποίος τα τελευταία χρόνια ακολουθεί πτωτική τροχιά.
Πριν από λίγες ημέρες η Τράπεζα της Ελλάδος γνωστοποίησε αποτελέσματα έρευνας σχετικά με την πορεία της αγοράς ακινήτων από την οποία προκύπτει ότι το τρίτο τρίμηνο σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2010, οι συναλλαγές μειώθηκαν κατά 42,1%.
Επιπλέον οι επενδύσεις στις κατοικίες αναμένεται ότι εφέτος θα είναι μειωμένες κατά 25,8% έναντι του 2010, σε 5 δισ. ευρώ περίπου, από 6,6 πέρυσι και 16,3 δισ. ευρώ το 2006.
Η επιβολή νέων και η αύξηση υπαρχόντων φόρων στην κτηματαγορά δεν μπορεί να συνεχιστεί χωρίς σοβαρές συνέπειες για την οικονομία.

Αντί η κυβέρνηση να καταφεύγει στη φορολογική αφαίμαξη συγκεκριμένων τομέων θα μπορούσε να εκμεταλλευτεί τα πορίσματα των εκθέσεων για τη σύλληψη της φοροδιαφυγής η οποία είναι σε πολύ υψηλά επίπεδα.
Σύμφωνα με τη έκθεση της Ομάδος Δράσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής «επί του παρόντος ανεξόφλητοι παραμένουν οφειλόμενοι φόροι ύψους 60 δισ. ευρώ. Υπολογίζεται ότι βρίσκεται σε εκκρεμότητα ένας όγκος περίπου 165.000 φορολογικών υποθέσεων που αντιστοιχούν σε περίπου 30 δισ. ευρώ οφειλόμενων φόρων».
Ας ρίξει προς την κατεύθυνση αυτή το βάρος η κυβέρνηση, αντί να καταφεύγει στις εύκολες λύσεις που όμως δημιουργούν σοβαρές παρενέργειες και βυθίζουν σε ύφεση την οικονομία.

naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου