Φέσι στα κεφάλια των διαχειριστών

Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2011

Φέσι στα κεφάλια των διαχειριστών

Άνευ προηγουμένου «φέσι» έχουν υποστεί αρκετοί διαχειριστές πολυκατοικιών από την αδυναμία συλλογής των κοινοχρήστων! Τα χρήματα στερεύουν, η εξόφληση των κοινοχρήστων μοιάζει με σπαζοκεφαλιά για ενοίκους πολυκατοικιών και ιδιαίτερα δυσεπίλυτη εξίσωση για τους διαχειριστές αλλά και τις εταιρείες έκδοσης κοινοχρήστων. Οι συγκάτοικοι των συλλογικών κατοικιών κάνουν οτιδήποτε για να περικόψουν τα έξοδά τους. «Κάποιοι σταματούν τις καθαρίστριες και τα συνεργεία καθαρισμού, κλείνουν την παροχή φυσικού αερίου ή κλείνουν το ασανσέρ και χρησιμοποιούν μόνο τις σκάλες», εξηγεί ο κ. Βασίλης Τζιρίκας, υπεύθυνος εταιρείας έκδοσης κοινοχρήστων στη Θεσσαλονίκη. Το πρόβλημα έχει γιγαντωθεί με αποτέλεσμα αρκετές περιπτώσεις να φθάνουν μέχρι τα δικαστήρια. 

«Μου χρωστάνε δύο διαμερίσματα, το ένα 450 και το άλλο περίπου 200 ευρώ. Ο ένας ένοικος καθυστερεί συστηματικά να αποπληρώσει τον τελευταίο χρόνο ενώ ο άλλος από το καλοκαίρι…» εξηγεί η κ. Βασιλική Βλάχου, διαχειρίστρια πολυκατοικίας στον Πειραιά. Τα οικονομικά βάρη πέφτουν πλέον στη δική της τσέπη καθώς το αποθεματικό της πολυκατοικίας συρρικνώνεται και πλέον «το αποθεματικό τελειώνει και οι υπόλοιποι θα μοιραστούμε τα έξοδα για να προμηθευτούμε πετρέλαιο αφού έχει φθάσει 1.000 ευρώ τα 1.000 λίτρα και εμείς έχουμε μόνο 500 ευρώ». Η κ. Βλάχου πλέον χτυπά πόρτα-πόρτα για να μπορέσει να συγκεντρώσει τα χρήματα.
Σχεδόν δυο μήνες απλήρωτους έχει αφήσει η ένοικος διαμερίσματος στα Βριλήσσια και άνεργη κ. Ανθή Μάλλιου: «Χρωστάω περίπου 200 ευρώ τώρα, πλήρωσα κάποια αφήνοντας απλήρωτους άλλους λογαριασμούς» Βέβαια, δεν αποτελεί την εξαίρεση στην πολυκατοικία της, «υποθέτω ότι χρωστάει τουλάχιστον το 40% των συγκατοίκων γιατί την τελευταία φορά που πήγα να καταβάλω τα χρήματα είδα πολλά αποκόμματα που δεν είχαν εξοφληθεί. Να φανταστείτε πετρέλαιο βάλαμε τις τελευταίες 15 μέρες». Όσο για το πότε θα καταφέρει να ξοφλήσει το ποσό παραμένει «άγνωστο». Προς το παρόν οι σχέσεις των ενοίκων διατηρούνται καλή... «είμαστε φτωχοί αλλά πολιτισμένοι… έγινε συνέλευση, άλλαξε ο διαχειριστής και κανένας δεν ήθελε να αναλάβει». 
Η στρόφιγγα έχει σφίξει και για τις εταιρείες έκδοσης κοινοχρήστων. Ο κ. Δημήτρης Πατουχεάς της εταιρείας «ΔΙΑΤΕΧΝΟ» σημειώνει ότι αρκετοί «λένε χρωστάω 200, πάρε τα 100 και θα σου δώσω τα υπόλοιπα...». Την τελευταία τριετία με καλπάζουσα επιδείνωση του φαινομένου αδυναμίας αποπληρωμής τον περασμένο χρόνο προσδιορίζει ο κ. Βασίλης Τζιρίκας της εταιρείας «ΒB Διαχειριστές» γιατί «ο κόσμος δεν μπορεί πλέον να ξοφλήσει ούτε το καλοκαίρι που σταματούν τα έξοδα θέρμανσης, ιδιαίτερα μετά την περικοπή των επιδομάτων του Πάσχα και του καλοκαιριού». Η καθυστέρηση της αποπληρωμής αποδίδεται από τον κ. Δ. Πατουχέα στους «επαναλαμβανόμενους φόρους και τις μειώσεις των μισθών». 
Η πλειοψηφία των ενοίκων δεν μπορεί να συμμετάσχει στα έξοδα για τη θέρμανση, επισημαίνει ο κ. Βασίλης Τζιρίκας. Μείωση διαπιστώνεται κατά 40% σε σύγκριση με πέρυσι των πολυκατοικιών που παρήγγειλαν πετρέλαιο τον μήνα Νοέμβριο, σύμφωνα με τον υπεύθυνο εταιρείας που θέλει να κρατήσει την ανωνυμία του. Ο κ. Πατουχέας εξηγεί ότι «το πρόβλημα προκύπτει λόγω της αύξησης της τιμής του πετρελαίου που βάλλει τη μεσαία έως τη χαμηλή και όχι τόσο τις υπόλοιπες… αλλά για τους μικρομεσαίους ήταν ταφόπλακα». 
Επειδή όμως το πάθημα γίνεται μάθημα, αρκετοί ένοικοι πολυκατοικιών ήδη κατήργησαν την κεντρική θέρμανση και με μετατροπές απέκτησαν αυτόνομη. Σε διαφορετικές περιπτώσεις «οι περισσότεροι ζητούν από υδραυλικούς να απομονώσουν τα σώματα θέρμανσης για να πληρώσουν λιγότερα κοινόχρηστα» εξηγεί στον «Α.Τ.» υπεύθυνος γνωστής εταιρείας έκδοσης κοινοχρήστων και καθαρισμού. Συνήθως ο κανονισμός της πολυκατοικίας προβλέπει ότι εάν τα σώματα είναι κλειστά τότε ο ιδιοκτήτης πληρώνει μικρότερη συμμετοχή.
Αρκετοί διαχειριστές φθάνουν στα όριά τους και παραιτούνται από τη διαχείριση. Δυστυχώς, σύμφωνα με τον κ. Πατουχέα ο κόσμος αντιλαμβάνεται τα κοινόχρηστα «ως αέρα και όχι ως μια σημαντική δαπάνη του σπιτιού». Επομένως, οι εταιρείες αντιμετωπίζουν τα ίδια προβλήματα γιατί ο κόσμος δεν συνειδητοποιεί ότι «η εταιρεία δεν θα έρθει να πληρώσει τα έξοδα, αλλά απλά να τα διαχειριστεί». Όπως περιγράφει αναγκάζονται για να συγκεντρώσουν τα χρήματα να χτυπήσουν «πόρτα-πόρτα και σε κάποιες -μεμονωμένες- περιπτώσεις οι ένοικοι βρίσκονται μέσα αλλά δεν ανοίγουν».

Περιοχές του κέντρου της Αθήνας εμφανίζουν δυσκολίες αποπληρωμής, όπως Πατήσια, Πλατεία Αμερικής, Πλατεία Αττικής, Άγιος Μελέτιος, Κυψέλη, ενώ όχι τόσο το Κολωνάκι ή το Σύνταγμα. Στη συμπρωτεύουσα το φαινόμενο αφορά σχεδόν όλα τα πολεοδομικά συγκροτήματα και ιδιαίτερα τα δυτικά προάστια με πιο ασθενείς οικονομικά κατοίκους, παλιννοστούντες.
Κι ενώ πριν με εξώδικες επιστολές έσπευδαν να πληρώσουν, σήμερα κι αυτές δεν έχουν καμία απήχηση», αναφέρει ο κ. Τζιρίκας, ο οποίος επεξήγησε ότι τις νομικές διαδικασίες κινούν οι συγκάτοικοι συνήθως γιατί δεν αντέχουν τα δυσβάσταχτα βάρη που πέφτουν στις δικές τους πλάτες.

Νομικά όμως οι κακοπληρωτές δεν καλύπτονται, «δεν έχουν καμία τύχη στα δικαστήρια που κρίνουν υπέρ της πολυκατοικίας. Ο κανονισμός της πολυκατοικίας συνήθως προβλέπει τέτοια θέματα και αυτοί που δεν πληρώνονται διώκονται για πλημμέλημα».
Σε δύσκολη θέση έρχονται συχνά και οι ιδιοκτήτες των διαμερισμάτων καθώς οι νοικάρηδες φεύγουν και δεν πληρώνουν κοινόχρηστα αλλά και πολλούς λογαριασμούς εκτός από αυτόν της ΔΕΗ, όπου δηλώνεται ο ΑΦΜ του ενοικιαστή.

adesmeytos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου