Εμπλοκή στην ανάπλαση της Νέας Παραλίας

Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2011

Εμπλοκή στην ανάπλαση της Νέας Παραλίας

Φρένο στις εργασίες για την ανάπλαση της Νέας Παραλίας κινδυνεύει να βάλει η μη εκταμίευση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ, σύμφωνα με τον ανάδοχο που ανέλαβε το έργο.
Όπως υποστηρίζει ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της «Σιδηροδρομικά Έργα ΑΤΕ», Δημήτρης Παπανικολάου, τον Δεκέμβριο σκοπεύει να στραφεί στις τράπεζες για δανειοδότηση, προκειμένου να μη σταματήσουν οι εργασίες, καθώς για το 2011 έχει προγραμματιστεί να δοθούν κονδύλια, ύψους 800.000 ευρώ, ενώ έχει εκτελεστεί αντικείμενο ύψους 2 εκατομμυρίων ευρώ.
«Θα επιδώσουμε τους λογαριασμούς μας στις τράπεζες, ζητώντας να μας δανειοδοτήσουν, με έξοδά μας και πληρώνοντας εμείς τους τόκους, προκειμένου να συνεχίσουμε το έργο. Εάν και οι τράπεζες δεν μας δανειοδοτήσουν με εχέγγυο τις απαιτήσεις που έχουμε από το ΕΣΠΑ, τότε θα σταματήσουμε» τόνισε στη Voria.gr ο κ. Παπανικολάου. Σημειώνεται ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα ο ανάδοχος εδραιώνει δικαίωμα διακοπής των εργασιών, γεγονός που συνεπάγεται και απώλεια των εργασιών για τα περίπου 60 άτομα που είναι στο εργοτάξιο. Ωστόσο, σύμφωνα με τον κ. Παπανικολάου δεν είναι στις προθέσεις του να το απαιτήσει.
Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της «Σιδηροδρομικά Έργα ΑΤΕ», τονίζει ότι ο προγραμματισμός που έγινε από το ΕΣΠΑ δεν ήταν ορθός. «Κάθε χρόνο οι υπηρεσίες προτείνουν και η γενική Ενδιάμεση Διαχειριστική Αρχή (ΕΔΑ) της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, (που είναι η αρμόδια αρχή για την εκτέλεση του ΕΣΠΑ), αποφασίζει πως θα κατανεμηθούν τα χρήματα, είναι προφανές ότι η εισήγηση που έγινε ενδεχομένως ήταν λαθεμένη, ή ίσως δεν ήταν αυτή που πέρασε η Περιφέρεια» σημειώνει. Έως σήμερα, σύμφωνα με τον κ. Παπανικολάου, έχουν πάρει 450.000 ευρώ, ενώ εκκρεμούν λογαριασμοί πιστοποιήσεις.

Πρόθεση της «Σιδηροδρομικά Έργα ΑΤΕ» είναι να ολοκληρωθεί το έργο στο τέλος του 2012, αν και το χρονοδιάγραμμα ορίζει το Νοέμβριο του 2013.
Από την πλευρά του ο δήμος Θεσσαλονίκης πετά το μπαλάκι στην Ενδιάμεση Διαχειριστική Αρχή του ΕΣΠΑ, σημειώνοντας ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες του δήμου είχαν εγγράψει στον προϋπολογισμό του 2011 για το έργο τρία εκατομμύρια ευρώ.
«Μας έχουν κατατεθεί από τον εργολάβο τρεις λογαριασμοί, οι οποίοι εγκρίθηκαν αμέσως και είναι περίπου 1 εκατ. ευρώ. Η περιφέρεια επειδή κάνει τους δικούς της υπολογισμούς και προκειμένου να μην υπάρχουν χρήματα του ΕΣΠΑ τα οποία να λιμνάζουν, υπολόγισε ότι ο εργολάβος θα έχει τη δυνατότητα να απορροφήσει χρήματα 800.000 - 1 εκατομμύριο για το 2011» τόνισε στη Voria.gr ο αντιδήμαρχος Αρχιτεκτονικού Ανδρέας Κουράκης. Όπως είπε, έχουν πληρωθεί οι τρεις λογαριασμοί, ενώ υπάρχει ένα υπόλοιπο περίπου 200.000 ευρώ (από τον τρίτο λογαριασμό) και πιθανότατα να πληρωθούν και εκείνα από το ΕΣΠΑ στον εργολάβο.
«Ο εργολάβος ισχυρίζεται ότι έχει κάνει έργα 2 εκατ. αλλά τουλάχιστον σε εμάς δεν μας έχει φέρει κάποιο λογαριασμό για να πληρωθεί, εμείς πληρώσαμε για λογαριασμούς και για έγγραφα που μας έχει φέρει» σημείωσε ο κ. Κουράκης.
Επόμενη έγκριση, πάντως, για τα κονδύλια του 2012 προβλέπεται περίπου το Μάρτιο του 2012, καθώς στις αρχές του χρόνου γίνεται ο προγραμματισμός, ενώ το όριο των πληρωμών που εγκρίνονται περνά από τη Βουλή. Σημειώνεται ότι το έργο χρηματοδοτείται εξολοκλήρου από το ΕΣΠΑ και είναι προϋπολογισμού 18 εκατ. ευρώ.

voria.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου