Να πληρωθούν τα χρέη για έργα που έχουν γίνει

Πέμπτη 24 Νοεμβρίου 2011

Να πληρωθούν τα χρέη για έργα που έχουν γίνει


Την επίλυση της πληρωμής των χρεών του Δημοσίου προς τις κατασκευαστικές εταιρίες, για εκτελεσμένες εργασίες, έθεσε ως πρωταρχικό ζήτημα, ο νέος υπουργός Υποδομών Μάκης Βορίδης, στην πρώτη του συνάντηση με τους εκπροσώπους του κατασκευαστικού κλάδου.
Αυτό ανακοινώθηκε μετά τη χθεσινή συνάντηση του προεδρείου του ΣΑΤΕ με το νέο υπουργό Υποδομών Μάκη Βορίδη. Στη συνάντηση εκ μέρους του ΣΑΤΕ μετείχαν ο Πρόεδρος του Δ.Σ. Γ. Βλάχος, οι δύο αντιπρόεδροι Μ. Βράιλας και Ζ. Αθουσάκης, ο Γενικός Γραμματέας Γ. Κυριακόπουλος και ο ταμίας Δ. Σακέλλιος, ενώ παραβρέθηκε και ο νομικός σύμβουλος του Συνδέσμου Στ. Σταμόπουλος.

Τα μέλη του προεδρείου του ΣΑΤΕ ενημέρωσαν τον Υπουργό για την κατάσταση στο χώρο των δημοσίων έργων και ειδικότερα για:

- το μείζον ζήτημα της διακοπής πληρωμών σε πάρα πολλά έργα σε συνδυασμό με την αδυναμία χρηματοδότησης από το τραπεζικό σύστημα,
- την αναγκαιότητα επίσπευσης διαδικασιών δημοπράτησης και ανάθεσης νέων έργων σε όλη την επικράτεια,
- την επιτακτικότητα ταυτόχρονης εφαρμογής όλων των μέτρων διαφάνειας με γενίκευση χρήσης των ηλεκτρονικών εφαρμογών σε όλα τα στάδια εκτέλεσης των έργων.

Επίσης, έγινε συνοπτική αναφορά στις θέσεις του Συνδέσμου σχετικά με το υπό συζήτηση νομοσχέδιο, σύμφωνα με τις αποφάσεις της τελευταίας Γενικής Συνέλευσης του Συνδέσμου, καθώς και στις άλλες αποφάσεις της Γενικής Συνέλευσης (πρόσθετες εγγυητικές, κατάργηση ειδικών συστημάτων ανάθεσης, ζητήματα διαφάνειας και λοιπά θέματα).

Από την πλευρά του ο Υπουργός συμφώνησε, επίσης, πλήρως με τα ζητήματα επίσπευσης-απλοποίησης διαδικασιών και διαφάνειας, ενώ εξέφρασε την απορία του γιατί πολλά από τα επί μέρους ζητήματα, ενώ είναι τόσο προφανή, δεν επιλύονται.

Σε ό,τι αφορά το θέμα του νομοσχεδίου για το θεσμικό πλαίσιο, δήλωσε ότι θα λάβει υπόψη του τις θέσεις και όλων των άλλων εμπλεκομένων φορέων στο σύστημα παραγωγής δημοσίων έργων και θα επανέλθει στη συζήτηση με τον ΣΑΤΕ.

buildnet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου