Παρκάρουν ζεστό χρήμα στην κτηματαγορά του Λονδίνου

Κυριακή 27 Νοεμβρίου 2011

Παρκάρουν ζεστό χρήμα στην κτηματαγορά του Λονδίνου

Σε πολυτελείς κατοικίες στην...
Εκάλη του Λονδίνου επενδύει, πλέον, η άρχουσα ελίτ της Ελλάδας ανακαλύπτοντας έναν ακόμα νομότυπο τρόπο να φυγαδεύσει κεφάλαια στο εξωτερικό.
Πρόσφατα στοιχεία από την κτηματαγορά της βρετανικής πρωτεύουσας (έρευνα της Knight Frank για τους «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς») αποκαλύπτουν ότι έλληνες και ιταλοί μεγαλόσχημοι επένδυσαν φέτος ούτε λίγο ούτε πολύ 406 εκατ. στερλίνες (472,6 εκατ. ευρώ). Σχεδόν τα διπλάσια σε σύγκριση με το 2010 όταν είχαν σπεύσει να αγοράσουν κατοικίες αξίας 245 εκατ. στερλινών (285 εκατ. ευρώ). Κάπως έτσι, εύποροι Ελληνες και Ιταλοί βρίσκονται πίσω από το 10% των επενδύσεων σε ακίνητα που έγιναν στην πρωτεύουσα της Γηραιάς Αλβιόνας.

Σύμφωνα με την εκτίμηση των υπεύθυνων της έρευνας οι μαζικές αγορές ακινήτων από Ελληνες δεν φαίνεται να γίνονται τόσο για λόγους ασφαλούς επένδυσης όσο για να φυγαδεύσουν οι μεγαλόσχημοι μεγάλα ποσά στο εξωτερικό, το ταχύτερο δυνατόν.

Η αγορά ακινήτου στο εξωτερικό φαίνεται πως εξελίσσεται στον πιο γρήγορο και αποτελεσματικό τρόπο για να εξαχθούν κεφάλαια στο εξωτερικό γρήγορα και χωρίς πολλές διατυπώσεις. Είναι χαρακτηριστικό ότι κατά τον προηγούμενο μήνα, όταν η χώρα απειλήθηκε από Μέρκελ και Σαρκοζί να οδηγηθεί εκτός ευρωζώνης, πλούσιοι Ελληνες έσπευσαν να φυγαδεύσουν άρον άρον τεράστια ποσά εκτός συνόρων.

Ο οίκος Knight Frank αναφέρει ότι μόλις τον περασμένο μήνα δύο Ελληνες με μεγάλα πορτοφόλια έκλεισαν συμφωνίες για να αγοράσουν ακίνητα αξίας 10 εκατ. στερλινών το «κομμάτι» (11,6 εκατ. ευρώ).

Οι έλληνες μεγαλοαστοί αποδείχθηκαν σκληροί αντίπαλοι για τους ασιάτες και άραβες νεόπλουτους οι οποίοι κυριαρχούν τα τελευταία χρόνια στη λονδρέζικη κτηματογορά, εκτινάσσοντας στα ύψη τις τιμές στις πιο «ιν» περιοχές της αγγλικής πρωτεύουσας. Να φανταστεί κανείς ότι δεν δίστασαν να διεκδικήσουν πανάκριβα ακίνητα παρά το γεγονός ότι οι τιμές στις ακριβές περιοχές του Λονδίνου «καλπάζουν», καταγράφοντας αύξηση 11,4% στο δεκάμηνο. Ετσι, οι εκατομμυριούχοι Ελληνες έπαιξαν τα ρέστα τους για να αγοράσουν ακίνητα στις πιο περιζήτητες περιοχές όπως το Mayfair, το Kensington ή το Knightsbridge όπου τα ακίνητα που προσφέρονται για πώληση είναι ελάχιστα αλλά παρ' όλα αυτά η ζήτηση είναι εξωπραγματική, καθώς η ελίτ του πλανήτη στριμώχνεται στην ουρά για μια θέση κάτω από τον ήλιο που αντικρίζει κάθε πρωί και η βασιλομήτωρ.

Οι υπεύθυνοι του μεσιτικού γραφείου Savills Sloane Street αναφέρουν ότι κατά τη διάρκεια του τελευταίου χρόνου αυξήθηκε κατά 30% η ζήτηση από έλληνες και ιταλούς επενδυτές οι οποίοι ζητούν κυρίως ακίνητα αξιας 1-4 εκατ. στερλινών (1,1-4,5 εκατ. ευρώ). Το Λονδίνο εξελίσσεται τους τελευταίους μήνες σε καταφύγιο κεφαλαίων απ' όλο τον πλανήτη και ιδιαίτερα από τις υπερχρεωμένες χώρες του ευρωπαϊκού Νότου. Το ΥΠΟΙΚ θα διερευνήσει, άραγε, την προέλευση των χρημάτων που επενδύουν οι πλούσιοι Ελληνες στο Λονδίνο και αν αυτά έχουν φορολογηθεί;
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ Δ. ΥΦΑΝΤΗΣ

enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου