Ακίνητα στις ελεύθερες περιοχές διεκδικεί η Τουρκία

Σάββατο 19 Νοεμβρίου 2011

Ακίνητα στις ελεύθερες περιοχές διεκδικεί η Τουρκία

Έμμεση εισβολή δια του ΕΔΑΔ επιχειρεί η Τουρκία. Όπως ισχυρίζεται ο αντιπρόεδρος της Τουρκικής κυβέρνησης, Μπουλέντ Αρίντς η αξία των ακινήτων των τουρκικών ευαγών ιδρυμάτων, τα γνωστά βακούφια στις ελεύθερες περιοχές, ανέρχεται στα 100 δισ. δολάρια. Όπως δήλωσε ο Αρίντς, η Τουρκία θα τα διεκδικήσει μέσω του ΕΔΑΔ και του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.
Μάλιστα ο Αρίντς ανέφερε πως πριν τρία χρόνια τρεις εμπειρογνώμονες είχαν σταλεί στην Κύπρο και ετοίμασαν τους καταλόγους των ακινήτων. Όπως ανέφερε ο Αρίντς ''υπάρχουν πολλά σημαντικά ακίνητα ευαγών ιδρυμάτων που βρίσκονται στην ε/κ πλευρά. Π.χ. αυτή τη στιγμή νομίζω ότι το πόσιμο νερό της Λάρνακας ανήκει το ευαγές ίδρυμα Ζουμπεϊντέ Χανίμ».


Από την πλευρά της πάντως η κυβέρνηση παρουσιάζεται έτοιμη να αντιδράσει χρησιμοποιώντας πολιτικά και νομικά όπλα σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, αν και όπως τονίζεται δεν υπήρξε οποιαδήποτε πληροφόρηση επί του θέματος.

Σε δηλώσεις του στις «Τομές στα Γεγονότα», ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου τόνισε πως η Κυβέρνηση δεν έχει καμία τέτοια πληροφόρηση. «Αν κάτι τέτοιο ισχύει, η Κυπριακή Δημοκρατία διαθέτει και θα χρησιμοποιήσει τα πολιτικά και νομικά όπλα που διαθέτει για προάσπιση των συμφερόντων της», υπογράμμισε ο Εκπρόσωπος.

Ο Στέφανος Στεφάνου ανέφερε επίσης ότι δεν είναι η πρώτη φορά που ένα τέτοιο θέμα βλέπει το φως της δημοσιότητας, ωστόσο μέχρι σήμερα δεν παρατηρήθηκε τέτοιου είδους κίνηση.

Τα βακούφια χρονολογείται από την Τουρκοκρατία. Ήταν πράξεις, κάποιων πασάδων που ήθελαν να ελέγχουν διάφορες περιοχές. Προκειμένου να ελέγχει και εισπράττει φόρους ένας πασάς “μπορούσε να χαρακτηρίσει περιοχές ολόκληρες ως δικές του” χωρίς την ίδια ώρα να καταθέτει οποιουσδήποτε τίτλους ιδιοκτησίας. Ακολούθως δημιουργούσαν διάφορα ιδρύματα στα οποία πήγαιναν τα έσοδα από τις φορολογίες στις περιοχές αυτές. Τη διοίκηση του ιδρύματος την αναλάμβανε στη συνέχεια ο γηραιότερος της οικογένειας. Στη βάση αυτή το ΕΒΚΑΦ θεωρεί ότι περιουσίες στα κατεχόμενα αλλά και στις ελεύθερες περιοχές τού ανήκουν.

sigmalive.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου