Το χωροταξικό «βρομάει» απ' το κεφάλι

Δευτέρα 21 Νοεμβρίου 2011

Το χωροταξικό «βρομάει» απ' το κεφάλι


Η αυλαία για το χωροταξικό των υδατοκαλλιεργειών έπεσε πριν 15 μέρες. Τοπική αυτοδιοίκηση και πολίτες μιλούν όμως για πρωτοφανές σκάνδαλο, ενώ 10 περιβαλλοντικές οργανώσεις, οι οποίες συνεκπροσωπούνται στο Εθνικό Συμβούλιο Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης (ΕΣΧΣΑΑ) αναφέρουν ότι για πρώτη φορά δύο αρμόδιοι υπουργοί αγνοούν τόσο προκλητικά γνωμοδότηση του Συμβουλίου.
Ισχυρίζονται ότι η Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) υπογράφηκε στις 4 Νοεμβρίου με διαδικασίες εξπρές, πριν καν το Συμβούλιο Χωροταξίας ολοκληρώσει τη διαδικασία διατύπωσης γνώμης. Το γεγονός αυτό οδήγησε την περασμένη Τετάρτη τον πρόεδρο του Συμβουλίου Λ. Βασευχόβεν σε παραίτηση, την οποία όμως ο αναπληρωτής υπουργός ΥΠΕΚΑ Ν. Σηφουνάκης δεν έκανε δεκτή.. Η απόφαση «φυτεύει» μεγάλες ιχθυοκαλλιέργειες ανά 5 χλμ. στις ακτές και καθιερώνει 100 παραλιακές περιοχές ως «βιομηχανικές ζώνες».

Με δήλωσή του στην «Κ.Ε.» ο κ. Σηφουνάκης εξηγεί τι ακριβώς συνέβη με το ΕΣΧΣΑΑ: «Το σχέδιο της ΚΥΑ διαμορφώθηκε αφού προηγήθηκε επεξεργασία, σύνθεση και αξιολόγηση όλων των απόψεων. Το υλικό της διαβούλευσης και το οριστικό κείμενο εισήχθη στο Εθνικό Συμβούλιο Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης (ΕΣΧΣΑΑ). Είναι αξιοσημείωτη η θετική στάση του ΕΣΧΑΑ καθώς επίσης και η ενσωμάτωση στην ΚΥΑ του συνόλου των απόψεων των μελών του που διατύπωσαν θέσεις. Μετά από την εισήγησή μου στην αρμόδια Κυβερνητική Επιτροπή εγκρίθηκε η ΚΥΑ η οποία και δημοσιεύτηκε στις 4 Νοεμβρίου 2011. Να σημειωθεί ότι η θεσμοθέτηση του Ειδικού Πλαισίου ήταν υποχρέωση που απέρρεε από την κοινοτική νομοθεσία καθώς και τη νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας».

Οσα δηλώνει έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς έρχονται σε αντίφαση με αυτά που δηλώνει στην εφημερίδα η Θεοδότα Νάτσου, υπεύθυνη πολιτικής του WWF Ελλάς και μέλος του ΕΣΧΣΑΑ: «Οσα σας αναφέρει ο αναπληρωτής υπουργός αναιρούνται από την ίδια την πραγματικότητα! Συγκεκριμένα, το πρακτικό γνώμης του ΕΣΧΣΑΑ κατατέθηκε στο ΥΠΕΚΑ την ίδια μέρα με το ΦΕΚ της ΚΥΑ. Πώς λοιπόν ισχυρίζεται ότι ελήφθησαν υπόψη οι απόψεις των μελών του; Δεύτερον, στο πρακτικό των συνεδριάσεων αναφέρεται ότι "το σχέδιο ΚΥΑ για το ΕΠΧΣΑΑ/Υ είναι επί της αρχής αποδεκτό, εφόσον ληφθούν υπόψη οι παρακάτω παρατηρήσεις του ΕΣΧΣΑΑ και στη συνέχεια ενσωματωθούν στο Σχέδιο ΚΥΑ".

»Αρα η στάση του Συμβουλίου δεν είναι θετική, παρά μόνο εάν ληφθούν υπόψη τα σχόλια, τα οποία ήταν πάρα πολλά και δεν ελήφθησαν καθόλου υπόψη. Τρίτον, τον πρόεδρο του ΕΣΧΣΑΑ τον έχει ήδη καταργήσει ο υπουργός με ειδική ρύθμιση στο νόμο για τις άδειες δόμησης που ψηφίστηκε την προηγούμενη βδομάδα! Συγκεκριμένα, με το αρθ. 41, παρ. 3 αυτού του νέου νόμου, ο πρόεδρος του ΕΣΧΣΑΑ που κανονικά ήταν επιστήμονας εγνωσμένου κύρους αντικαθίσταται από τον γενικό γραμματέα Χωροταξίας και Αστικών Αναπλάσεων του ΥΠΕΚΑ. Πώς λοιπόν μας λέει ότι παραμένει στη θέση του;»

Ο πρόεδρος του Εθνικού Χωροταξικού Λ. Βασευχόβεν οφείλει να ξεκαθαρίσει τα πράγματα, καθώς περιβαλλοντικοί σύλλογοι και δήμαρχοι ισχυρίζονται επίσης στην «Κ.Ε.» ότι οι παρατηρήσεις τις οποίες έκαναν στη διάρκεια της διαβούλευσης δεν ελήφθησαν ουδέποτε υπόψη.

enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου