Το Υπουργείο Πολιτισμού ετοιμάζει το 'Μουσείο της Αθήνας'!

Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2011

Το Υπουργείο Πολιτισμού ετοιμάζει το 'Μουσείο της Αθήνας'!


Διαθέτει δεκάδες μεγάλα και μικρότερα μουσεία, μεταξύ των οποίων μερικά από τα σημαντικότερα της χώρας, αποτελείπόλο έλξης για εκατομμύρια τουρίστες κάθε χρόνο, και είναι παγκοσμίως γνωστή ως γενέτειρα της πολιτικής σκέψης και του δυτικού πολιτισμού. Ωστόσο, η Αθήνα εξακολουθεί να μη διαθέτει ένα μουσείο αφιερωμένο στη μακρά ιστορίατης, η οποία ξεκινά από τους προϊστορικούς χρόνους και συνεχίζεται σχεδόν αδιάλειπτα ώς τις μέρες μας.
Αυτό το «κενό» φιλοδοξεί να καλύψει το υπουργείο Πολιτισμού με τη δημιουργία ενός διαχρονικού Μουσείου τωνΑθηνών στην Ακαδημία Πλάτωνος, όπου ήδη πραγματοποιούνται εργασίες για τη διαμόρφωση και ανάδειξη τουαρχαιολογικού χώρου.

Με εκθεσιακούς χώρους 5.400 στρεμμάτων και ορατές αποθήκες αρχαιολογικού υλικού, το υπό σχεδίαση μουσείο θαπροσφέρει στέγη σε περισσότερα από 90.000 ευρήματα από ανασκαφές σε όλους τους αρχαίους δήμους της Αθήνας.Επιπλέον, θα περιλαμβάνει πληροφορίες για λιγότερο προβεβλημένες φάσεις κατοίκησης της πόλης, όπως η βυζαντινήαλλά και η νεότερη. Προκειμένου να μη διαταράξει το φυσικό τοπίο, το νέο οικοδόμημα θα είναι όσο γίνεται πιοδιακριτικό και εναρμονισμένο με το περιβάλλον του.

Σύμφωνα με τη μελέτη των βασικών μουσειολογικών αρχών, που εγκρίθηκε πρόσφατα από το Συμβούλιο Μουσείων, ημόνιμη έκθεση θα διερευνά θέματα όπως η ταυτότητα της Αθήνας στο πέρασμα του χρόνου, η γέννηση τηςφιλοσοφίας και οι τρόποι, με τους οποίους οι καλλιτέχνες αντιμετώπισαν την πόλη ως τόπο έμπνευσης ανά τους αιώνες.

Το αν τελικά το μεγαλόπνοο όραμα θα γίνει πραγματικότητα παραμένει υπό συζήτηση, αφού ακόμα και οι ίδιοι οιμελετητές παραδέχονται ότι όλα εξαρτώνται από την εύρεση χρηματοδότη. Το ενδεχόμενο ένταξης του σχεδίου σεκάποιο κοινοτικό πρόγραμμα έχει αποκλειστεί, ενώ προς το παρόν οι διαθέσιμοι πόροι, προερχόμενοι από χορηγία τηςπεριφέρειας Αττικής, επαρκούν μόνο για την προκήρυξη διεθνούς διαγωνισμού αρχιτεκτονικών προτάσεων, πιθανόταταστις αρχές του επόμενου έτους.

Η όλη διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί σε τουλάχιστον τρία χρόνια, όμως ο ρυθμός υλοποίησης του σχεδίου δενεκπλήσσει - πρόκειται άλλωστε για ένα μουσείο, που ιδρύθηκε το 1989, χωροθετήθηκε το 2000 και απέκτησεκτιριολογικό πρόγραμμα μόλις το 2009.

Πηγή:kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου