Σίγουρες επιλογές αναζητούν οι Ευρωπαίοι

Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2011

Σίγουρες επιλογές αναζητούν οι Ευρωπαίοι

Περισσότερο επιφυλακτικοί απέναντι στην ανάληψη ρίσκου στην αγορά ακινήτων εμφανίζονται οι Ευρωπαίοι επενδυτές, καθώς μόλις το 43% εξ αυτών έχει πρόθεση να αυξήσει το επενδυτικό του ρίσκο, όπως προκύπτει από έρευνα της Colliers International. Το αντίστοιχο ποσοστό παγκοσμίως ανέρχεται σε 46%, ενώ στον Καναδά διαμορφώνεται σε 64%, καθώς εκεί οι επενδυτές είναι περισσότερο «πεινασμένοι» για ακίνητα.
Πάντως, σύμφωνα με την Colliers, oι Ευρωπαίοι επενδυτές αναμένεται να ενισχύσουν τα χαρτοφυλάκια των ακινήτων τους, αν και θα επικεντρωθούν σε πιο «σίγουρες» επιλογές. Παρόλα αυτά, το μεγαλύτερο εμπόδιο των επενδυτών στην απόκτηση περισσότερων ακινήτων είναι η έλλειψη προσφοράς, με το 49% των ερωτηθέντων να αναφέρει τον συγκεκριμένο λόγο ως βασικό ανασχετικό παράγοντα. Παράλληλα, το 54% των επενδυτών στην Ευρώπη ανέφερε ότι στοχεύει σε απευθείας αγορές ακινήτων, ενώ το 5-10% θα κινηθεί και σε έμμεσες επενδύσεις σε ακίνητα, όπως π.χ. η απόκτηση μεριδίων σε αμοιβαία κεφάλαια ακινήτων. Σύμφωνα με τους επενδυτές, οι συνθήκες στην αγορά αναμένεται να έχουν βελτιωθεί σε 12 μήνες.
Παγκοσμίως, το 71% των επενδυτών απάντησε ότι είναι πιο πιθανό να αναπτυχθούν στο μέλλον, αλλά κι εδώ η εύρεση των κατάλληλων ακινήτων, προβλέπεται να αποτελέσει το σημαντικότερο εμπόδιο.
Πάντως, διεθνώς, η τάση είναι προς την απόκτηση ακινήτων σε εδραιωμένες και ώριμες αγορές και η αποφυγή εκείνων που ενέχουν μεγαλύτερο επενδυτικό ρίσκο, έστω κι αν η συνοδευόμενη απόδοση είναι μεγαλύτερη. Ετσι, πόλεις, όπως το Παρίσι και το Λονδίνο, αλλά και επιλεγμένες γερμανικές πόλεις θα συνεχίσουν να βρίσκονται στο επίκεντρο.

kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου