Τούρκος μεγαλοεργολάβος φλερτάρει με το Ελληνικό

Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2011

Τούρκος μεγαλοεργολάβος φλερτάρει με το Ελληνικό

Ενδιαφέρον για εμπλοκή του στο Project του Ελληνικού, εξεδήλωσε από τη Θεσσαλονίκη ένας από τους μεγαλύτερους κατασκευαστές της Τουρκίας, ο Yasar Ascioglu. Οπως είπε σε εκδήλωση, το ενδιαφέρον του υφίσταται εδώ και τρία χρόνια αλλά δεν τα κατάφερε λόγω της γραφειοκρατίας. Ο Τούρκος δραστηριοποιείται χρόνια στη χώρα του κατασκευάζοντας ουρανοξύστες, εμπορικά και οικιστικά συγκροτήματα, νοσοκομεία κ.λπ.
Εν τω μεταξύ, νέο πεδίο αντιπαράθεσης εντός της κυβέρνησης εθνικής ενότητας, προκαλεί η αξιοποίηση του Ελληνικού. Οι υπεύθυνοι των Τομέων Πολιτικής Ευθύνης Περιβάλλοντος και Ανάπτυξης της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτές Κυριάκος Μητσοτάκης και Κωστής Χατζηδάκης και ο αναπληρωτής υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Οικονομίας, Νότης Μηταράκης, σε δήλωσή τους κάνουν λόγο για ανεπαρκή πληροφόρηση σχετικά με την αξιοποίηση της έκτασης του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού.

Όπως αναφέρουν «σύμφωνα με πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας σε διάφορα μέσα ενημέρωσης, το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και το Ταμείο Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου προχωρούν στο διαγωνισμό για την αξιοποίηση της έκτασης του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού. Η πληροφόρηση, ωστόσο, της Βουλής των Ελλήνων, της τοπικής κοινωνίας, αλλά και της κοινής γνώμης γενικότερα, είναι ανεπαρκής. Ειδικότερα, γεννώνται ερωτηματικά ιδιαίτερα σχετιζόμενα με:

1. Το πλαίσιο του διαγωνισμού και ειδικότερα το αν οι αρμόδιοι φορείς θέτουν ένα περίγραμμα για την ανάπτυξη της συγκεκριμένης έκτασης - όπως είναι και το σωστό - ή εάν προτίθενται να αφήσουν τους υποψήφιους επενδυτές ελεύθερους να αναπτύξουν την εν λόγω έκταση κατά το δοκούν, όπως φημολογείται.

2. Την τύχη της μελέτης του Ισπανού αρχιτέκτονα Ασεμπίγιο για το Ελληνικό: Ποια είναι τελικά η χρησιμότητα και η προστιθέμενη αξία της και πώς προτίθενται να τη χρησιμοποιήσουν από δω και στο εξής.

3. Τα προσδοκώμενα έσοδα, καθώς κατά καιρούς έχουν ακουστεί και γραφτεί τελείως διαφορετικοί αριθμοί, που δημιουργούν σύγχυση. Ακόμη περισσότερο, με δεδομένη την κρίση της κτηματαγοράς, είναι χρήσιμο να διευκρινιστεί αν έχουν εξεταστεί εναλλακτικές μέθοδοι για τη μεγιστοποίηση του οφέλους του Δημοσίου.

ered.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου