Ράλι ενοικίων για χώρους γραφείων στην Ασία

Δευτέρα 21 Νοεμβρίου 2011

Ράλι ενοικίων για χώρους γραφείων στην Ασία


Με διπλάσιο ρυθμό έναντι του υπόλοιπου κόσμου αυξάνονται τα ενοίκια γραφειακών χώρων στην Ασία, όπως προκύπτει από τα στοιχεία του τρίτου τριμήνου. Με βάση έρευνα της Jones Lang LaSalle, ο ρυθμός της ανόδου ανήλθε σε 10,5%, σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους, τη στιγμή που σε παγκόσμιο επίπεδο, η άνοδος των ενοικίων δεν ξεπερνάει το 5,5%. Κύριος λόγος της εξέλιξης αυτής είναι η συνεχιζόμενη οικονομική ανάπτυξη της Κίνας, αλλά και οι θετικές προοπτικές μιας σειράς χωρών στην περιοχή, όπως η Αυστραλία, η οικονομία της οποίας βιώνει άνθηση χάρις στην ανάπτυξη της μεταλλευτικής βιομηχανίας πρώτων υλών (σιδηρομετάλλευμα, άνθρακας) και του φυσικού αερίου που παράγει. Αντίστοιχα, στην Ινδία, η πόλη του Μπάνγκαλορ έχει εξελιχθεί σε ένα πρότυπο κέντρο για τη βιομηχανία της πληροφορικής. Στον αντίποδα, τα ενοίκια στις ΗΠΑ ενισχύθηκαν με ρυθμό μόλις κατά 2,6% το τρίτο τρίμηνο, ενώ στην Ευρώπη τα ενοίκια ενισχύθηκαν κατά 4,4%.
Σε κάθε περίπτωση, όπως αναφέρει η έκθεση της Jones Lang LaSalle, οι περισσότερες αγορές γραφείων βρίσκονται σε καλύτερη κατάσταση απ' ό,τι το 2008, ωστόσο, οι επενδυτές αλλά και οι επιχειρήσεις τηρούν επιφυλακτική στάση, λόγω της υφιστάμενης οικονομικής αβεβαιότητας. Ετσι, ελάχιστοι είναι εκείνοι που είναι διατεθειμένοι να αναλάβουν μεγαλύτερο ρίσκο, με αποτέλεσμα οι επενδυτές να εστιάζουν σε κτίρια, που ήδη διαθέτουν ενοικιαστές.
Χαρακτηριστικό της εκρηκτικής αύξησης των ενοικίων στην Ασία είναι ότι στο Πεκίνο, η άνοδος κατά το τρίτο τρίμηνο ανήλθε σε 50,6% σε ετήσια βάση. Αντίστοιχα, στην Τζακάρτα της Ινδονησίας, η αύξηση διαμορφώθηκε σε 48% και στο Περθ της Αυστραλίας στο 26,9%. Οι τρεις αυτές πόλεις κατέγραψαν τη μεγαλύτερη άνοδο. Συνολικά, τα ενοίκια γραφείων στις 81 αγορές που καλύπτει η έρευνα της Jones Lang LaSalle ενισχύθηκαν κατά 1,1% σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο. Πρόκειται για το έβδομο διαδοχικό τρίμηνο αυξήσεων, με αποτέλεσμα τα ενοίκια να έχουν ενισχυθεί σε ποσοστό 8,2%, έναντι του τέταρτου τριμήνου του 2009, όταν είχαν βρεθεί στο κατώτερο σημείο τους. Αντίστοιχα, το μέσο επίπεδο διαθεσιμότητας γραφείων (κενά γραφεία) διαμορφώθηκε σε 13,8%, που είναι το μικρότερο ποσοστό της τελευταίας διετίας. Σύμφωνα με την διεθνή εταιρεία, τα ενοίκια στην Ασία θα συνεχίσουν να αυξάνονται το αμέσως προσεχές διάστημα, ωστόσο αναμένονται υποχωρήσεις σε Σιγκαπούρη και Χονγκ Κονγκ.

kathimerini

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου