Mεταβιβαστικά: Τα ξαναψήφισαν σε χρόνο dt

Παρασκευή 18 Νοεμβρίου 2011

Mεταβιβαστικά: Τα ξαναψήφισαν σε χρόνο dt

Λίγες ώρες μετά που ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέπεμψε το νόμο για μείωση ή κατάργηση των μεταβιβαστικών τελών η βουλή τον τροποποίησε και τον έγκρινε εκ νέου. Άμα θέλουν οι βουλευτές μας μπορούν να κάνουν πολλά σε λίγη ώρα. Το παρασκήνιο και οι κομματικές διαβουλεύσεις, ήταν οργιώδεις όπως αναφέρεται.
Τελικά, η Βουλή κατά πλειοψηφία ψήφισε με τη διαδικασία του επείγοντος τροποποιητικό νόμο περί Κτηματολογικού και Χωρομετρικού Τμήματος με διαφοροποιημένο κείμενο.
Ο αναπεμφθείς νόμος προέβλεπε ότι, για περίοδο έξι μηνών από την ημερομηνία δημοσίευσης του νόμου στην Επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατίας, θα ανασταλεί η επιβολή και η είσπραξη μεταβιβαστικού τέλους για την εγγραφή τίτλου ακίνητης ιδιοκτησίας, όταν κατά τη μεταβίβαση της ακίνητης ιδιοκτησίας επιβάλλεται φόρος προστιθέμενης αξίας (ΦΠΑ).

Προβλεπόταν, επίσης, ότι θα μειωθούν κατά 50% τα μεταβιβαστικά τέλη για την εγγραφή, στις περιπτώσεις κατά τις οποίες οι μεταβιβάσεις αφορούν ακίνητη ιδιοκτησία για την οποία δεν επιβάλλεται ΦΠΑ και θα εξακολουθούν να ισχύουν για τις προηγούμενες περιπτώσεις οι διατάξεις του παρόντος νόμου, σε περιπτώσεις συνομολόγησης και κατάθεσης σύμβασης, δυνάμει των διατάξεων του περί Πώλησης Ακινήτων (Ειδική Εκτέλεση) Νόμου.

Με την τροποποίηση που επήλθε απόψε κατά πλειοψηφία, προστίθεται η πρόνοια ότι ουδεμία εξαίρεση από την καταβολή τέλους επιτρέπεται για πωλητήρια έγγραφα, τα οποία, κατά την ημερομηνία έναρξης ισχύος του παρόντος νόμου, ήσαν κατατεθειμένα δυνάμει του περί πώλησης ακινήτων νόμου και τα οποία αποσύρθηκαν μετά την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου.

Επίσης, με την τροποποίηση, προβλέπεται ότι ουδεμία εξαίρεση από την καταβολή τέλους, δυνάμει του παρόντος νόμου, επιτρέπεται για πωλητήρια έγγραφα, που, κατά την ημερομηνία έναρξης ισχύος του παρόντος νόμου, φέρουν ημερομηνία προγενέστερη της ημερομηνίας έναρξης ισχύος του νόμου αυτού.

Κατά την ψηφοφορία επί του τροποποιηθέντος νόμου, 37 βουλευτές από τα κόμματα ΔΗΣΥ, ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ, ΚΣ ΕΔΕΚ, Κίνημα Οικολόγων - Περιβαλλοντιστών και ο βουλευτής Αμμοχώστου Ζαχαρίας Κουλίας τάχθηκαν υπέρ, ενώ οι 2 βουλευτές του ΕΥΡΩΚΟ καταψήφισαν. Δεν υπήρξαν αποχές.

Οπως εξήγησε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών, Νικόλας Παπαδόπουλος, με την επιφύλαξη αυτή που προστέθηκε στο κείμενο του αναπεμφθέντος νόμου, οποιοδήποτε όφελος από τη διαφορετική αντιμετώπιση των μεταβιβαστικών τελών, θα εφαρμόζεται μόνον για πωλητήρια έγγραφα, τα οποία θα κατατίθενται μετά την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου.

Επομένως, δήλωσε ο κ. Παπαδόπουλος, με αυτή την τροποποίηση, η αναπομπή του νόμου από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας έχει καταστεί πλέον άνευ αντικειμένου και η Ολομέλεια της Βουλής μπορεί να προχωρήσει στην ψήφιση της συγκεκριμένης πρότασης νόμου με το ίδιο κείμενο, όπως όμως έχει διαμορφωθεί.

Στην επιστολή του, προς τον Πρόεδρο της Βουλής, ο κ. Χριστόφιας δηλώνει ότι η αναπομπή έγινε ''κατ’ επίκλησιν του άρθρου 51.1 του Συντάγματος''.

''Με την προτεινόμενη τροποποίηση που εισάγεται με το εδάφιο (1) του άρθρου 10'', συνεχίζει ο Πρόεδρος στην επιστολή του, ''κανένα τέλος δεν επιβάλλεται ή εισπράττεται για τη μεταβίβαση ακίνητης ιδιοκτησίας, για την οποία επιβάλλεται Φόρος Προστιθέμενης Αξίας (ΦΠΑ) για οποιαδήποτε σύμβαση πώλησης που έχει συνομολογηθεί, με την προϋπόθεση ότι θα συντελεσθεί εντός έξι μηνών από την ημερομηνία έναρξης της ισχύος του νόμου''.

''Είναι αυτονόητο'', συνεχίζει ο Πρόεδρος Χριστόφιας, ''ότι όλοι όσοι επηρεάζονται από την προτεινόμενη τροποποίηση θα καταβάλουν κάθε δυνατή πίεση για έγκαιρη διενέργεια της μεταβίβασης''.

''Αναπόφευκτα'', δηλώνει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ''αυτό θα ασκήσει έντονες πιέσεις στις πολεοδομικές και αδειοδοτικές Αρχές, όπως και στο Τμήμα Κτηματολογίου''.

''Ο όγκος εργασίας για τιτλοποίηση δεκάδων χιλιάδων μονάδων είναι ανθρωπίνως αδύνατο να διεκπεραιωθεί σε έξι μήνες, συνεπώς'', προσθέτει στην αναπομπή του, ''νομοτελειακά θα υπάρξουν έντονα παράπονα από εκείνους των οποίων οι υποθέσεις δεν θα καταστεί δυνατό να διεκπεραιωθούν και άνευ ευλόγου αιτίας ή υπαιτιότητάς τους θα αποτελέσουν το δικαίωμα της ατελούς μεταβίβασης, με ενδεχόμενο να δημιουργηθεί η εντύπωση ή/ και εικόνα σε αυτούς ότι δεν τυγχάνουν ίσης και δίκαιης μεταχείρισης, καθώς επίσης και ότι δεν τυγχάνουν εφαρμογής γι’ αυτούς οι κανόνες της χρηστής διοίκησης και φυσικής δικαιοσύνης''.

''Σε περίπτωση εφαρμογής της προτεινόμενης νομοθετικής ρύθμισης, είναι υπαρκτός ο κίνδυνος ακύρωσης συνομολογηθεισών συμβάσεων πώλησης και συνομολόγησης νέων, με απώτερο σκοπό να επωφεληθούν της ατελούς ή μειωμένης καταβολής τέλους άτομα τα οποία δεν είχε πρόθεση ο νομοθέτης να ρυθμίσει ή/και να καλύψει'', προσθέτει ο κ. Χριστόφιας.

Αυτό, σύμφωνα πάντα με την επιστολή αναπομπής του νόμου, ''μπορεί να παρατηρηθεί σε περιπτώσεις όπου έχει συνομολογηθεί σύμβαση πώλησης, ιδιαίτερα εάν αυτή δεν έχει κατατεθεί στο Επαρχιακό Κτηματολογικό Γραφείο και έχει συνομολογηθεί πριν την έναρξη της ισχύος του νόμου''.

Οπως διευκρινίζει ο Πρόεδρος, ''σε αυτή την περίπτωση παρέχεται η ευχέρεια ακύρωσης της σύμβασης και της συνομολόγησης νέας και κατάθεσης αυτής στο Επαρχιακό Κτηματολογικό Γραφείο, έτσι ώστε να τύχουν εφαρμογής οι πρόνοιες του άρθρου 10'', ενώ ''περαιτέρω, με το προτεινόμενο εδάφιο (2) του άρθρου 10 παρέχεται η ευχέρεια στα συμβαλλόμενα μέρη να ακυρώσουν την ήδη υφιστάμενη σύμβαση που αναφέρεται σε τμήμα οικοδομής, π.χ. διαμέρισμα ή γραφείο, και συνομολόγησης νέας σύμβασης που να αναφέρεται σε μερίδιο επί του ακινήτου, με αποτέλεσμα να φαίνεται ότι πωλείται για πρώτη φορά''.

''Οι επιπτώσεις της μόνιμης ισχύος του νόμου'', συνεχίζει στην επιστολή του ο Πρόεδρος Χριστόφιας, ''παρέχει την ευχέρεια εκμετάλλευσής του από επιτηδείους, οι οποίοι θα μπορούν να συνομολογούν εικονικές συμβάσεις και να προχωρούν αργότερα, όταν εξεύρουν αγοραστή σε εκχώρηση''.

Επίσης, προσθέτει, ''οι προτεινόμενες ρυθμίσεις θα επιφέρουν σημαντική μείωση στα κρατικά έσοδα, η οποία εκτιμάται στα σαράντα εκατομμύρια ευρώ ετησίως, και είναι αμφίβολο αν θα αυξηθούν σε τέτοιο βαθμό οι αγοραπωλησίες, ώστε να αντισταθμισθεί η απώλεια των εσόδων του κράτους από τις νέες ρυθμίσεις''.

sigmalive.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου