Καθείς εφ' ω ετάχθη

Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2011

Καθείς εφ' ω ετάχθη


Το ρόλο που αφορά το γνωστικό αντικείμενο καθενός μηχανικού προσδιορίζει ο πρόσφατος νόμος για την εκπόνηση μελετών που πέρασε από την Ολομέλεια της Βουλής μέσα στο Νοέμβριο. Οι διατάξεις ευνοούν τον κλάδο των αρχιτεκτόνων μηχανικών καθώς αναλαμβάνουν κατ' αποκλειστικότητα τη σύνταξη των αρχιτεκτονικών μελετών, ενώ οι πολιτικοί μηχανικοί δεν κατοχυρώνονται απόλυτα καθώς η διατύπωση του νόμου αφήνει «παράθυρο» σύνταξης στατικής επάρκειας και σε αποφοίτους τεχνολογικής κατεύθυνσης.
Από τα επίσημα Πρακτικά της Ολομέλειας της Βουλής, (ΚΣΤ΄, 9 Νοεμβρίου 2011, Αριθ. Συνεδρίασης) προκύπτει ότι: «Οι μελετητές μηχανικοί ευθύνονται για την εκπόνηση όλων των επί μέρους μελετών σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις. Για τις άδειες δόμησης που αφορούν κτίρια σε παραδοσιακό οικισμό, παραδοσιακό ή ιστορικό τμήμα πόλης, οικιστικό σύνολο που έχει χαρακτηριστεί ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο, καθώς και κηρυγμένα διατηρητέα κτίρια ή νεότερα μνημεία οι αρχιτεκτονικές μελέτες εκπονούνται και υπογράφονται αποκλειστικά από αρχιτέκτονες μηχανικούς και οι στατικές μελέτες από τους αρμόδιους πολιτικούς μηχανικούς».

Ο όρος «αρμόδιους» έχει δημιουργήσει μεγάλη αναστάτωση στο χώρο των πολιτικών μηχανικών που ζητούν από την πολιτεία επαναφορά στο ισχύον καθεστώς και καθορισμό αρμοδιοτήτων μέσα στους κόλπους του Τεχνικού Επιμελητηρίου. Σε αντίθετη περίπτωση φέρονται διατεθειμένοι να προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις.

ΤΑ ΣΥΜΒΟΛΑΙΑ
Παρόλα αυτά, ο κλάδος των μηχανικών έχει ενισχύσει το ρόλο του καθώς με τον ίδιο νόμο απαιτείται η γνωμοδότηση (αιτιολογημένη έκθεση μηχανικού) στις συμβολαιογραφικές πράξεις, για την ολοκλήρωση κάθε πράξης μεταβίβασης.
Hδη ο Σύλλογος των συμβολαιογράφων με έγγραφο ενημέρωσε τα μέλη του για τις αλλαγές που ψηφίστηκαν στο Ν.4014/2011 όπου η βεβαίωση του μηχανικού συνοδεύεται από το τοπογραφικό διάγραμμα, εξαρτημένο από το κρατικό σύστημα συντεταγμένων.

Το τοπογραφικό διάγραμμα απαιτείται σε περίπτωση μεταβίβασης οποιουδήποτε ακινήτου, ακόμα και οριζοντίου ιδιοκτησίας.


ered.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου