«Πράσινο» από δικαστές για το τέλος ακινήτων

Τετάρτη 16 Νοεμβρίου 2011

«Πράσινο» από δικαστές για το τέλος ακινήτων

Μίνι «αντάρτικο» στην καθολική εφαρμογή του ειδικού τέλους ακινήτων από 14 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι υπέγραψαν επιστολή που απευθύνεται στον αντιπρόεδρο και υπουργό Οικονομικών Ευάγγ. Βενιζέλο.
Οι «πράσινοι» βουλευτές, με επικεφαλής τον Ι. Αμοιρίδη, επικαλούνται αναφορά του πρωθυπουργού Λ. Παπαδήμου, στη Βουλή, για προστασία των αδύναμων κοινωνικά στρωμάτων και ζητούν την αναθεώρηση του νόμου για την έκτακτη εισφορά ακινήτων. Οι βουλευτές προτείνουν να υπάρξει απαλλαγή επιβάρυνσης της πρώτη κατοικίας έως του εμβαδού των 80 τ.μ. και σε οικογένειες με συνολικό εισόδημα κάτω των 30.000 ευρώ από το σύνολο της επιβάρυνσης και αντικατάσταση του ισοδύναμου ποσού από την επιβολή του τέλους σε επαγγελματικές ομάδες που έχουν απαλλαγεί από το νόμο ή με άλλο πρόσφορο τρόπο. «Θεωρούμε ότι είναι ένα βήμα της κοινωνικής δικαιοσύνης και κοινωνικής συνοχής για να 'ακούσει' η κοινωνία τις προτάσεις της νέας κυβέρνησης», καταλήγουν.

Την ίδια στιγμή, συνεχίζεται το αλαλούμ με τα λάθη των λογαριασμών της ΔΕΗ και τις έντονες αντιδράσεις δημάρχων και πολιτών στην προοπτική διακοπής του ρεύματος σε όσους δεν πληρώσουν το φόρο. Η «μάχη» πλέον μεταφέρεται στις δικαστικές αίθουσες καθώς στις αρχές Δεκεμβρίου θα γίνει η πιλοτική δίκη στο ΣτΕ, ωστόσο, μία πρώτη απόφαση Πρωτοδικείου ανάβει «κόκκινο» στα αιτήματα για «μπλόκο» της εφαρμογής του μέτρου. Χθες, το Μονομελές Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης απέρριψε το αίτημα προσωρινής διαταγής που κατάθεσε μία ενενηντάχρονη από τη Θεσσαλονίκη κατά της ΔΕΗ για να αποφύγει την καταβολή του τέλους ακίνητης περιουσίας. Ωστόσο, ο δικαστικός αγώνας της ενάγουσας δεν έχει εγκαταλειφθεί, αλλά θα συνεχιστεί στις 8 Φεβρουαρίου του 2012, οπότε θα εκδικαστούν τα ασφαλιστικά μέτρα.

Αδυναμία πληρωμής
Η ενενηντάχρονη προσέφυγε στα πολιτικά δικαστήρια, δηλώνοντας αδυναμία να καταβάλει το έκτακτο τέλος συνολικού ύψους 1.104 ευρώ και ζητώντας την προσωρινή παροχή προστασίας, ώστε να μην της διακοπεί το ρεύμα από τη ΔΕΗ. Όπως αποκάλυψε ο δικηγόρος της Κλεάνθης Βουλκίδης, η σύνταξή της φθάνει τα 900 ευρώ μηνιαίως, από τα οποία 500 ευρώ είναι το ποσό που πληρώνει σε γυναίκα για να τη φροντίζει, ενώ δεν διαθέτει άλλα περιουσιακά στοιχεία και έσοδα.

Την ίδια στιγμή, πυκνώνουν τα παράπονα κι οι διαμαρτυρίες που δέχονται καθημερινά οι δήμαρχοι σε όλη την Ελλάδα από πολίτες που δεν θέλουν ή αδυνατούν να πληρώσουν το τέλος και για το λόγο αυτό αναζητούν τρόπους να τους βοηθήσουν.

Η συνεδρίαση της ΚΕΔΕ κατέληξε στο συμπέρασμα ότι είναι άλλο το «Δεν πληρώνω» κι άλλο το «Δεν έχω να πληρώσω».

Αίσθηση προκάλεσε η ανακοίνωση του δήμου Αθηναίων που επικρίνει την πληρωμή του τέλους μέσω της ΔΕΗ αν και διαχωρίζει τη θέση του από το κίνημα των δήμων που ζητούν από τους πολίτες να μην πληρώσουν το φόρο ακινήτων. Αίτηση ακύρωσης του ειδικού φόρου κατέθεσε στο ΣτΕ και ο δικηγορικός Σύλλογος Ηρακλείου.

imerisia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου