Στην δίνη της οικονομικής κρίσης και τα καταλύματα χειμερινού τουρισμού

Τετάρτη 16 Νοεμβρίου 2011

Στην δίνη της οικονομικής κρίσης και τα καταλύματα χειμερινού τουρισμού

Από συμπληγάδες θα περάσει εφέτος η βιωσιμότητα των μικρών ξενοδοχειακών μονάδων που δραστηριοποιούνται κυρίως τη χειμερινή περίοδο και συγκεκριμένα στις ορεινές περιοχές της χώρας μας. Η εξίσωση των τιμών του πετρελαίου θέρμανσης με αυτό της κίνησης αλλά και η καταβολή του ειδικού τέλους ακινήτων μετατρέπονται σε σκύλα και Χάρυβδη για την τσέπη των μικρομεσαίων οικογενειακών επιχειρήσεων, που όπως τονίζεται στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, εφέτος βρίσκονται πλησιέστερα παρά ποτέ στο λουκέτο.
Όπως σημειώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ευρυτανίας Π. Ματζούφας, το νέο τοπίο στις τιμές του πετρελαίου είναι η θηλιά που θα πνίξει αυτές τις μικρές επιχειρήσεις, καθώς η εν λόγω επιβάρυνση είναι υπέρογκη για τη ρευστότητα των επιχειρήσεων. 

Είναι χαρακτηριστικό ότι επιχείρηση 20 δωματίων που την προηγούμενη χρονιά δαπανούσε 45.000 ευρώ για πετρέλαιο εφέτος θα φτάσει τα 60.000 ευρώ, ειδικά σε μια περίοδο όπου οι τιμές των δωματίων λόγω της οικονομικής ύφεσης βαίνουν μειούμενες και οι φορολογικές απαιτήσεις αυξάνονται. Ο κ. Ματζούφας υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ότι οι ορεινές περιοχές της χώρες με τουριστικό ενδιαφέρον (Καρπενήσι, Αράχωβα, Πήλιο, Ορεινή Κορινθία κλπ) κάνουν χρήση του καλοριφέρ από το Φθινόπωρο.

Με μελανά χρώματα περιέγραψε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων Γιάννης Ρέτσος, ο οποίος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να υπάρξουν λουκέτα σε αυτές τις τουριστικές επιχειρήσεις. Η παρούσα κατάσταση, όπως τονίζεται, επιτείνεται και από την καταβολή του ειδικού τέλους ακινήτων που όπως τονίζει και ο Σύνδεσμος Ενοικιαζόμενων Δωματίων οδηγεί σε περιθωριοποίηση 40.000 ελληνικές οικογενειακές επιχειρήσεις. 

Σε μια περίοδο όπου ο εγχώριος τουρισμός κινήθηκε με πτώση 20% περίπου, τα μηνύματα για τις χειμερινές αποδράσεις των Ελλήνων κάθε άλλο παρά αισιόδοξα είναι, σύμφωνα με τους ξενοδόχους των ορεινών περιοχών. Περαιτέρω πτώση του εγχώριου τουρισμού κάθε άλλο παρά ενισχυτικά θα λειτουργήσει για την επιβίωση των μικρομεσαίων τουριστικών επιχειρήσεων.

express.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου