Άμεσα και τολμηρά μέτρα

Δευτέρα 1 Αυγούστου 2011

Άμεσα και τολμηρά μέτρα

Η συνεχιζόμενη μείωση της εξωγενούς ζήτησης ακινήτων και η γενικότερη επιβράδυνση της κυπριακής οικονομίας, προκάλεσαν μεγάλη πτώση στις πωλήσεις ακινήτων και κατ’ επέκταση στις κατασκευαστικές εργασίες. Ως Παγκύπριος Σύνδεσμος Επιχειρηματιών Ανάπτυξης Γης και Οικοδομών είχαμε από νωρίς επισημάνει τις αρνητικές συνέπειες των πιο πάνω φαινομένων στο σύνολο της οικονομίας του τόπου και είχαμε καταρτίσει και κοινοποιήσει στην κυβέρνηση συγκεκριμένες εισηγήσεις προς αντιμετώπισή τους.
Μετά το τραγικό συμβάν της 11ης Ιουλίου 2011 θεωρούμε ακόμη πιο επιτακτική την ανάγκη λήψης άμεσων και τολμηρών μέτρων τα οποία θα συμβάλουν στη ταχύτερη έξοδο από την κρίση και στη ρύθμιση της αγοράς των ακινήτων με τρόπο που το κράτος να συνεχίσει να απολαμβάνει τα έσοδά του, οι επιχειρήσεις του κλάδου να λειτουργούν αρμονικά και ο πολίτης που προβαίνει σε αγορά ακινήτου να το κάνει με ασφάλεια, ευκολία και χωρίς γραφειοκρατικές διαδικασίες.
Σ’ αυτό το πλαίσιο προτείναμε ως άμεσα μέτρα:
 Την αφαίρεση μεταβιβαστικών τελών όπου επιβάλλεται Φ.Π.Α. Το μέτρο αυτό δεν θα επηρεάσει τα έσοδα του κράτους παρά μόνο μετά από 5 -10 χρόνια. Είναι επίσης ένα μέτρο το οποίο εφαρμόστηκε σε όλη την Ευρώπη.
1. Τη μείωση του Φόρου Κεφαλαιουχικών Κερδών από 20% σε 10% για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Η μείωση θα οδηγήσει στην αύξηση της διαθεσιμότητας ακινήτων για κατασκευαστικά έργα και θα συμβάλει θετικά στην αναθέρμανση της αγοράς.
2. Την επίσπευση φορολογικής απόσβεσης ως παροχή κινήτρου προς τον Κύπριο πολίτη για αγορά  κατοικίας (μόνιμης και εξοχικής). Το μέτρο αυτό είχε εισαχθεί μ’ επιτυχία αμέσως μετά την τουρκική εισβολή.
Περαιτέρω, για να μπορέσει ν’ ανακάμψει ο κλάδος και να μειωθούν οι πιθανότητες επανάληψης ανάλογων προβλημάτων με αυτά που βίωσε η αγορά τα τελευταία χρόνια θα πρέπει:
3. Να διαφοροποιηθούν οι κλίμακες των μεταβιβαστικών τελών με τρόπο που να αντικατοπτρίζουν τη σημερινή εικόνα.
4. Να ενοποιηθούν όλες οι φορολογίες / τέλη / δικαιώματα που έχουν σχέση με την ακίνητη ιδιοκτησία και ανακατανομή. Με τον τρόπο αυτό θα υπάρξει μείωση του διοικητικού κόστους του κράτους αλλά και της ταλαιπωρίας που υφίσταται το κοινό.
5. Να εισαχθεί ο θεσμός της υποβολής δήλωσης ακίνητης ιδιοκτησίας (όπως γίνεται με τον φόρο εισοδήματος) έτσι ώστε να φαίνεται σε ποιόν ανήκει κάποιο ακίνητο παρόλο που πιθανό να μην έχει τίτλο ιδιοκτησίας.
6. Να υπάρξει καθορισμός συγκεκριμένων δεσμευτικών προθεσμιών από μέρους των Αρχών για έκδοση όλων των αδειών, γιατί η πολύχρονη καθυστέρηση στην έκδοση των αδειών ανάπτυξης είναι η κύρια αιτία όλων των παρατυπιών.
7. Να υπάρχει έλεγχος. Σήμερα ουδείς έλεγχος υπάρχει εκ μέρους του Κράτους ούτε καν αν αυτός που κτίζει έχει άδεια εργολάβου με αποτέλεσμα τα παρατράγουδα που παρουσιάστηκαν πρόσφατα.
8. Να υπάρξει επέκταση του θεσμού του αυτοελέγχου των ιδιωτών αρχιτεκτόνων και πολιτικών μηχανικών, ώστε να καλύπτει ένα ευρύτερο φάσμα στις αιτήσεις για πολεοδομική άδεια και να επεκταθεί, στις αντίστοιχες αιτήσεις για άδειες οικοδομής και την έκδοση άλλων πιστοποιητικών που έχουν σχέση με πολεοδομικές άδειες, άδειες οικοδομής, τελικές εγκρίσεις και τίτλους ιδιοκτησίας.
9. Να γίνει  ανάθεση στον ιδιωτικό τομέα διαδικασιών που προηγούνται της έκδοσης τίτλων ιδιοκτησίας ώστε να αποφεύγονται σοβαρές καθυστερήσεις.
10. Να εισαχθεί ο θεσμός της Ενιαίας Αρχής Ανάπτυξης και της Μονοθυριδικής Πρόσβασης (one-stop-shop) ο οποίος θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια νέα εποχή το αδειοδοτικό σύστημα σε σχέση με τα ακίνητα. Μέσα στα πλαίσια αυτά θα μπορούσε να θεσμοθετηθεί η δεσμευτική προκαταρκτική πολεοδομική άδεια (outline planning permission).
Όσον αφορά την Πολεοδομική Αμνηστία, έχουμε τονίσει επανειλημμένα ότι απαραίτητη προϋπόθεση για διασφάλιση της επιτυχίας της είναι η πραγματοποίηση ενημερωτικής εκστρατείας για το ευρύ κοινό και ειδικότερα για το κόστος εφαρμογής έτσι ώστε να γνωρίζουν εκ των προτέρων το τίμημα το οποίο θα χρειαστεί να καταβάλουν για να νομιμοποιήσουν τυχόν παρατυπίες και να εξασφαλίσουν τίτλο ιδιοκτησίας που είναι και το ζητούμενο.
Τα μέτρα που εισηγούμαστε, ωφελούν τους Κύπριους και άλλους αγοραστές ακινήτων, τους εργαζόμενους και το ίδιο το Κράτος που θα επωφεληθεί από τα αυξημένα εισοδήματα από τη μεταβίβαση ακινήτων που τώρα δεν προχωρούν λόγω έλλειψης τίτλων, του υπέρογκου κόστους των μεταβιβάσεων και των φοβερών καθυστερήσεων αδειών ανάπτυξης και τίτλων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου