Εντονότατη διαμαρτυρία ΠΟΜΙΔΑ

Δευτέρα 2 Ιανουαρίου 2012

Εντονότατη διαμαρτυρία ΠΟΜΙΔΑ

Με αφορμή τη δημοσίευση στο ΦΕΚ 249/Α/2011 του ν. 4030/2011 σχετικά με τις άδειες δόμησης, σύμφωνα με τον οποίο σε κάθε συμβόλαιο μεταβίβασης ακινήτου θα πρέπει να προσαρτάται και τοπογραφικό, τριγωνομετρικά εξαρτημένο από το ΕΓΣΑ 87, το κόστος του οποίου μπορεί να ανέρχεται και σε χιλιάδες ευρώ, η ΠΟΜΙΔΑ διαμαρτυρήθηκε εντονότατα με επιστολή της προς όλους τους αρμόδιους υπουργούς και ζήτησε την αναστολή όλων αυτών των διαδικασιών και των "χαρατσιών" που αυτές συνεπάγονται, οι οποίες μάλιστα ¨μπλοκάρουν και τις συναλλαγές (συμβόλαια και μισθώσεις). Υπενθυμίζουμε ότι στο ΦΕΚ 209/Α/2011 είχε δημοσιευθεί και ο Ν. 4014/2011, σύμφωνα με τον οποίο σε κάθε συμβόλαιο μεταβίβασης ακινήτου, αυθαιρέτου ή μη, θα πρέπει να προσαρτάται πλέον βεβαίωση μηχανικού περί «πολεοδομικής νομιμότητας»! Εν τω μεταξύ το ΥΠΕΚΑ απάντησε προ ημερών στην ΠΟΜΙΔΑ ότι από 9.1.2012 θα ζητείται ενεργειακό πιστοποιητικό και για όλες τις μισθώσεις ακινήτων άνω των 50 τ.μ. !!!
Αναρωτιέται κανείς τι φταίνε όλοι οι πολίτες που έχουν χτίσει καθ΄όλα νόμιμα, να καλούνται να πληρώνουν στο εξής αλλεπάλληλες αμοιβές μηχανικών για βεβαιώσεις και εξαρτημένα τοπογραφικάσε κάθε μεταβιβαστικό συμβόλαιο, ακόμα και στις γονικές παροχές; Γιατί δεν αρκεί η υπεύθυνη δήλωση του ιδιοκτήτη, γιατί θα πρέπει συνεχώς να εφευρίσκουμε και να επιβαρύνουμε τους πολίτες με πρόσθετη γραφειοκρατία, αλλά κυρίως με πρόσθετες αναγκαστικές αμοιβές, όπως τα περίφημα πρόσφατα "ενεργειακά πιστοποιητικά" αλλά και οι επερχόμενες συνεχείς επιθεωρήσεις της "ταυτότητας κτιρίου"; Γιατί οι ιδιοκτήτες που δεν έχουν αυθαιρετήσει, να μεταβάλλονται και πάλι σε αναγκαστικούς πελάτες, με ένα ακόμη χαράτσι σε βάρος τους, πάντα όμως "για το καλό τους!"

Για το λόγο αυτό η ΠΟΜΙΔΑ απέστειλε νέο υπόμνημα στην πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΚΑ και του Υπουργείου Υποδομών, ζητώντας να ανασταλεί άμεσα η εφαρμογή όλων των πιστοποιητικών αυτών και να γίνει νέα ουσιαστική συζήτηση για την αναγκαιότητα και το κόστος έκδοσής τους, με συμμετοχή και των εκπροσώπων των ιδιοκτητών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου