Επί τάπητος τα θέµατα που απασχολούν τους διπλωµατούχους µηχανικούς

Σάββατο 28 Ιανουαρίου 2012

Επί τάπητος τα θέµατα που απασχολούν τους διπλωµατούχους µηχανικούς


Επί τάπητος τέθηκαν στη χθεσινή συνεδρίαση του διασυντονιστικού οργάνου ΤΕΕ και ενώσεων και συλλόγων τεχνικών τα θέµατα που απασχολούν τους µηχανικούς. Ειδικότερα ο Χρ. Σπίρτζης στην εισήγηση του επισήµανε: 
  • Tα ασφαλιστικά θέµατα, ζητώντας την προστασία των αποθεµατικών του Ταµείου και την κατάργηση των υπέρογκων αυξήσεων εισφορών σε περίοδο ύφεσης και µεγάλης ανεργίας. Αναφέρθηκε στην Τράπεζα της Ελλάδας, που µετέτρεψε παρανόµως τα αποθεµατικά του ΕΤΑΑ-ΤΣΜΕ∆Ε, σε οµόλογα του ελληνικού δηµοσίου, χωρίς ποτέ να ενηµερώσει για το πώς θα τα αξιοποιήσει. Είπε ότι υπάρχει από την κυβέρνηση µία γενική διαβεβαίωση ότι θα καλυφθούν οι απώλειες των Ταµείων αλλά αυτό δεν έχει εξηγηθεί πως θα γίνει. Επίσης ο αρµόδιος υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων δεν έχει προβεί σε συγκεκριµένες ανακοινώσεις ούτε µέχρι τώρα φαίνεται να αντιλαµβάνεται ότι οι υπέρογκες αυξήσεις που προωθεί στις εισφορές των µηχανικών ισοδυναµούν µε «ταφόπλακα» στον τεχνικό επιστηµονικό κόσµο. Υπογράµµισε πάντως ότι θα συνεχιστεί η κατάληψη στο τµήµα εισφορών του ΤΣΜΕ∆Ε, ώστε να µην αποσταλούν τα ειδοποιητήρια των αυξηµένων εισφορών στους µηχανικούς.
  • Τα θέµατα των µηχανικών του δηµοσίου, υπογραµµίζοντας ότι το ΤΕΕ ετοιµά-ζει παρέµβαση προς τα συναρµόδια υπουργεία Οικονοµικών, Εσωτερικών και Υποδοµών, καταγγέλλοντας νέες ισοπεδωτικές παρεµβάσεις στις αποδοχές των µηχανικών δηµοσίων υπαλλήλων. Παράλληλα τόνισε ότι το ΤΕΕ στηρίζει νοµικά τις προσφυγές διπλωµατούχων µηχανικών κατά διοικήσεων οργανισµών και φορέων του δηµοσίου, που βάζουν στην ίδια κατηγορία αποφοίτους ΠΕ και ΤΕ.
  • Τις νοµοθετικές εξελίξεις, που αφορούν σε θέµατα για τα οποία το ΤΕΕ έχει ζη-τήσει διορθωτικές ρυθµίσεις, όπως για την τροποποίηση πελατειακών διατάξεων του πρόσφατου παρελθόντος, όπως και για τον έλεγχο από το ΤΕΕ των πολύ χαµηλών τιµών σε αµοιβές µηχανικών και τον έλεγχο της ποιότητας µελετών.
  • Τα προβλήµατα των µελετητών και εργοληπτών, τονίζοντας ότι παρά τις πληρωµές ορισµένων ποσών που έγιναν στο τέλος του 2011 εξακολουθεί να είναι πολύ µεγάλο το πρόβληµα των οφειλών του δηµοσίου για υλοποιηµένα έργα και µελέτες και ότι αυτά τα θέµατα αποτελούν αντικείµενο συνεχών και νέων παρεµβάσεων του ΤΕΕ προς τα υπουργία Οικονοµικών και Εσωτερικών, σε συνδυασµό µε την προώθηση του αιτήµατος για τη δηµιουργία Ενιαίου Μητρώου Μελετών και Έργων. 
Ο πρόεδρος του ΤΕΕ Χρ. Σπίρτζης είπε ότι θα συνεχιστεί η αποχή των εκπροσώπων του ΤΕΕ και των συλλόγων µηχανικών από τις επιτροπές ελέγχου καιαναθέσεων έργων µελετών και προγραµµάτων και ζήτησε πιστή τήρηση της απόφασης. Είπε ακόµη ότι θα πρέπει να προγραµµατιστούν τις επόµενες ηµέρες επισκέψεις σε χώρους εργασίας µηχανικών για ενηµέρωση. Παράλληλα ζήτησε από τους συλλόγους των µηχανικών να αναλάβουν ενεργό ρόλο στην προετοιµασία της κινητοποίησης της 3ης Φεβρουαρίου και να διατυπώσουν νέες προτάσεις για την κλιµάκωση του αγώνα. Ο ίδιος ανακοίνωσε ότι το ΤΕΕ θα προχωρήσει σε ενηµερωτική καµπάνια µέσω των τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών σταθµών αναδεικνύοντας τα ασφαλιστικά θέµατα των µηχανικών αλλά και τα γενικότερα θέµατα που αφορούν στην κοινωνία και την ανάπτυξη. Πρόνοια για τους άνεργους µηχανικούς ∆εν είναι δυνατόν να µην υπάρχει η έννοια του άνεργου µηχανικού, όταν η ύφεση και ή έλλειψη απασχόλησης πλήττει συθέµελα τον τεχνικό κόσµο τόνισε σε παρέµβαση του ο Α Αντιπρόεδρος του ΤΕΕ Σωκράτης Αλεξιάδης και είπε ότι θα πρέπει να αναληφθούν πρωτοβουλίες κατά προτεραιότητα για την εφαρµογή του κανονισµού ίδρυσης και λειτουργίας του προνοιακού κλάδου του ΤΣΜΕ∆Ε, ώστε µέσα απο αυτόν να καλυφθούν µηχανικοί κυρίως νέοι που αντιµετωπίζουν τις συνέπειες της ανεργίας και της κρίσης. Ο Σ. Αλεξιάδης είπε ακόµη ότι παράλληλα θα πρέπει να αποτραπεί η εφαρµογή της ρύθµισης του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών ασφαλίσεων η οποία αναδροµικά µάλιστα από την 1η Ιανουαρίου 2011 επιβάλει εισφορά 10 ευρώ µηνιαίως στους µηχανικούς υπέρ ΟΑΕ∆, όταν οι µηχανικοί δεν είναι δικαιούχοι επιδοµάτων ανεργίας. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι το υπουργείο έστειλε ήδη επιστολή στο ΤΣΜΕ∆Ε αξιώνοντας 8,5 εκατοµµύρια ευρώ από τις περσινές εισφορές.

tee.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου