Αγωνιώδη αιτήματα μείωσης επαγγελματικών ενοικίων

Κυριακή 8 Ιανουαρίου 2012

Αγωνιώδη αιτήματα μείωσης επαγγελματικών ενοικίων

EKKΛHΣH προς τον υπουργό Ανάπτυξης Μιχάλη Χρυσοχοΐδη απηύθυνε ο πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθήνας Παύλος Ραβάνης κατά τη διάρκεια συνάντησής τους, προκειμένου να παρέμβει εκ νέου με νομοθετική ρύθμιση όσον αφορά τα μισθώματα των εμπορικών ακινήτων με στόχο να εξασφαλιστεί άμεση μείωση του μη μισθολογικού κόστους των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Ο κ. Ραβάνης υπογράμμισε ότι χιλιάδες επιχειρήσεις βάζουν λουκέτο εξαιτίας της ανελαστικής στάσης των ιδιοκτητών για αναπροσαρμογή των μισθωμάτων σύμφωνα με τις επικρατούσες σήμερα συνθήκες στην αγορά. Αυτό έχει ως συνέπεια την αύξηση της προσφυγής των εμπλεκομένων στα δικαστήρια λόγω της αδυναμίας των επαγγελματιών, βιοτεχνών κ.λπ. να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.
Ο πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου πρότεινε, με δεδομένο ότι η εκδίκαση κάθε σχετικής αγωγής διαρκεί τουλάχιστον 1-1,5 έτος, τη δημιουργία μηχανισμού που θα παρέχει το δικαίωμα στον μισθωτή με την κατάθεση της αγωγής να καταβάλλει μειωμένο ενοίκιο κατά 40% (εφόσον δεν είναι κάτω από το 6% της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου) και αν αυτή τελεσιδικήσει υπέρ του εκμισθωτή τότε να καταβάλλεται αναδρομικά η διαφορά του ενοικίου. 

Από την πλευρά του ο υπουργός Ανάπτυξης, σύμφωνα με τον κ. Ραβάνη, ανέφερε ότι θα προχωρήσει σε νέα παρέμβαση προκειμένου να στηριχθούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Παράλληλα, τάχθηκε υπέρ της παράτασης χρόνου υποβολής προτάσεων του προγράμματος «Ολοκληρωμένο σχέδιο παρέμβασης για τη στήριξη των επιχειρήσεων και των εργαζομένων τους με 1. Στήριξη επιχειρηματικών πρωτοβουλιών ανέργων και νέων επιχειρηματιών 2. Στήριξη επιχειρήσεων και εργαζομένων τους μέσω δράσεων συμβουλευτικής κ.ά.». Σύμφωνα με την προκήρυξη η περίοδος υποβολής των προτάσεων άρχισε στις 15/11/2011 και λήγει στις 15/1/2012.
Ακόμη ο κ. Ραβάνης αναφέρθηκε στην αδειοδότηση επιχειρήσεων από σχετικές υπηρεσίες που θα λειτουργούν και στα επιμελητήρια, λέγοντας ότι έχει καθυστερήσει σημαντικά και αυτό διότι δεν έχει προχωρήσει η διαδικασία οργάνωσης και πιστοποίησης των υπηρεσιών αυτών με αποτέλεσμα το εν λόγω κορυφαίο ζήτημα για την ανάπτυξη και την επιχειρηματικότητα να παραμένει άλυτο σε βάρος της ζητούμενης ανάπτυξης και των επενδύσεων.

Μάλιστα πρότεινε:

• Ολοκλήρωση άμεσα του θεσμικού πλαισίου για την πιστοποίηση των σχετικών υπηρεσιών στα επιμελητήρια, κάτι που βρήκε σύμφωνο τον κ. Χρυσοχοΐδη. 

• Ενταξη και της Αττικής στις διατάξεις του Ν. 3982/2011 που χαρακτηρίζεται από τη λογική «πρώτα αδειοδοτώ και μετά ελέγχω», για τις περιπτώσεις μέσης και χαμηλής όχλησης.

• Σε όλες τις περιπτώσεις οι σχετικές μελέτες που υποβάλλονται να θεωρούνται αξιόπιστες. Ο χρόνος για τη διενέργεια επιθεώρησης που καθορίζει ο νόμος να προσμετρείται από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης και όχι της προσκόμισης συμπληρωματικών στοιχείων που υποχρεώνουν τις επιχειρήσεις σε συνεχή, χρονοβόρα και επίμονη επικοινωνία με τις αρμόδιες υπηρεσίες. 

Ακόμη συζητήθηκε η δημιουργία σαφούς πλαισίου επιμελητηριακής κατάταξης βασιζόμενου σε αντικειμενικά και αδιαμφισβήτητα κριτήρια όπως ο ΚΑΔ και το μέγεθος της επιχείρησης σύμφωνα με το εταιρικό κεφάλαιο, τον κύκλο εργασιών και το απασχολούμενο προσωπικό. 

express.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου