Επιταχύνονται οι διαδικασίες για την προώθηση του πρότζεκτ «Ηλιος»

Δευτέρα 16 Ιανουαρίου 2012

Επιταχύνονται οι διαδικασίες για την προώθηση του πρότζεκτ «Ηλιος»

Επιταχύνονται οι διαδικασίες για την προώθηση του πρότζεκτ «Ηλιος», που αφορά στην εξαγωγή στη Γερμανία και άλλες χώρες της Ευρώπης «ηλιακής» ηλεκτρικής ενέργειας, η οποία θα παράγεται στην Ελλάδα
Η Διυπουργική Επιτροπή Αποκρατικοποιήσεων επέλεξε τους χρηματοοικονομικούς συμβούλους, την Εθνική Τράπεζα και τον αμερικανικό επενδυτικό οίκο Guggenheim Partners, σε συνεργασία με την εξειδικευμένη στα ενεργειακά Ecco International, που θα παρακολουθούν το έργο σε όλες του τις φάσεις, χρηματοοικονομική ανάλυση, διαπραγματεύσεις, επιπτώσεις στα έσοδα και το χρέος κ.λπ. Εν τω μεταξύ, προχωρούν οι διαδικασίες για την ίδρυση της «Ηλιος Α.Ε.», της εταιρείας που θα προωθήσει το πρότζεκτ, ενώ συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις με τους Γερμανούς. Ως το τέλος του μήνα υπολογίζεται να έχει σχηματιστεί η τεχνική ομάδα, μαζί με εκπροσώπους της Ε.Ε., η οποία θα δώσει το «παρών» σε διεθνή ημερίδα που διοργανώνει το υπουργείο για τις εγγυημένες τιμές στις ΑΠΕ.

Το σχέδιο προβλέπει την εγκατάσταση στην Ελλάδα φωτοβολταϊκών πάνελ, ισχύος 10 GW, σε εκτάσεις επιφάνειας 200 τετραγωνικών χιλιομέτρων, που θα παραχωρήσουν το Δημόσιο και οι δήμοι. Η αξία του φθάνει περίπου τα 20 δισ. ευρώ, χωρίς σε αυτά να συνυπολογίζεται το κόστος της διασύνδεσης μέσω δικτύων για να μεταφερθεί η ενέργεια στη Γερμανία. Η ελληνική πλευρά, εκτός από τον «ήλιο», θα παράσχει τις εκτάσεις με το «κλειδί στο χέρι», πλήρως αδειοδοτημένες εκ των προτέρων, ώστε οι επενδυτές να μπορούν άμεσα να εγκαταστήσουν τα φωτοβολταϊκά.

Η κεντρική ιδέα βασίζεται στο ότι η Ελλάδα έχει πολύ μεγαλύτερη ηλιοφάνεια σε σχέση με τη Γερμανία και έτσι τα φωτοβολταϊκά εδώ μπορούν να αποδώσουν καλύτερα και να βοηθήσουν τη Γερμανία να πετύχει τους στόχους για την αύξηση της συμμετοχής των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) στο ενεργειακό της σύστημα έως το 2020.

Ομως, η απόσταση που χωρίζει την Αθήνα από το Βερολίνο είναι μεγάλη και το κόστος μεταφοράς τεράστιο, χωρίς να συνυπολογίζονται οι απώλειες ενέργειας κατά τη μεταφορά. Γι' αυτό το λόγο, στο πρότζεκτ «Ηλιος», εκτός από τη φυσική μεταφορά ηλεκτρικής ενέργειας (μέσω δικτύων), εξετάζεται και η στατιστική, δηλαδή ένα μέρος της παραγόμενες ενέργειας να καταναλώνεται από το ελληνικό σύστημα αλλά να «πιστώνεται» στη Γερμανία και σε όποια χώρα συμβληθεί με το πρότζεκτ. Το «Ηλιος» είναι σχέδιο που αρχικά αγκάλιασε η γερμανική κυβέρνηση -πρώτος ήταν ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε που μίλησε γι' αυτό.

Η υλοποίησή του, όμως, παρουσιάζει αρκετά προβλήματα και συναντά και αντιδράσεις. Είναι χαρακτηριστικό ότι το υπουργείο Περιβάλλοντος της Γερμανίας παραμένει επιφυλακτικό, ενώ αρνητικά εκφράζεται ένα μέρος των Πρασίνων.

Επίσης, δεν έχουν απαντηθεί ερωτήματα όπως το τελικό κόστος των δικτύων και ποιος θα το αναλάβει, αν και η Κομισιόν, διά των δηλώσεων του επιτρόπου Ενέργειας κ. Ετινγκερ, δείχνει τη διάθεση να χρηματοδοτήσει το έργο.

Τη διαφορά ανάμεσα στα 3 GW και τα 10 GW, που είναι ο τελικός στόχος, εξετάζεται να καλύψει για κάποιο χρονικό διάστημα η στατιστική μεταφορά. Μία τέτοια εξέλιξη, όμως, «κρύβει» κινδύνους για το ελληνικό ηλεκτρικό σύστημα, αφού τις ώρες λειτουργίας των φωτοβολταϊκών θα πρέπει εκ των πραγμάτων να τίθενται εκτός λειτουργίας ελληνικές μονάδες παραγωγής ρεύματος, είτε συμβατικές (φυσικό αέριο, λιγνίτης κ.λπ.) είτε ΑΠΕ.

Τα χαρακτηριστικά του έργου
Εγκατάσταση 10GW φωτοβολταϊκών σε δημόσιες εκτάσεις.
Ηδη έχουν κινητοποιηθεί τα υπουργεία Αγροτικής Ανάπτυξης και Εθνικής Αμυνας, οι δήμοι, καθώς και η ΔΕΗ με τα εγκαταλελειμένα ορυχεία που διαθέτει για τη διάθεση των εκτάσεων, οι οποίες θα εκμισθωθούν για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα (π.χ. 25 χρόνια).
Τα έσοδα από τις εκτάσεις θα είναι τα βασικά έσοδα του Δημοσίου. Μάλιστα στη συμφωνία της 26ης Οκτωβρίου υπάρχει αναφορά ότι τα έσοδα του «Ηλιος» θα χρησιμοποιηθούν για την αποπληρωμή του χρέους.
Η ελληνική συμμετοχή στο πρότζεκτ, με βάση τις δημόσιες εκτάσεις, εκτιμάται στο 20%-30%.
Συνδυασμός φυσικής και στατιστικής μεταφοράς της ηλιακής ενέργειας.
Απευθείας σύμβαση με το γερμανικό διαχειριστή δικτύου (ή όποιας άλλης χώρας συμμετάσχει) για την απορρόφηση της ηλιακής ενέργειας στις εγγυημένες τιμές της Γερμανίας, οι οποίες ας σημειωθεί ότι είναι πολύ πιο χαμηλές από τις ελληικές.
Στο ενδιάμεσο στάδιο προτείνεται η χρήση των υφιστάμενων διασυνδέσεων που σήμερα μπορούν να μεταφέρουν περί τα 1,45 GW και με αναβάθμιση περί τα 2,95 GW.

imerisia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου