Αύξηση αντικειμενικών αξιών προωθεί η τρόικα

Σάββατο 28 Ιανουαρίου 2012

Αύξηση αντικειμενικών αξιών προωθεί η τρόικα

Εν όψει της κατάρτισης του Εθνικού Φορολογικού Συστήματος, το οικονομικό επιτελείο υποτίθεται ότι μελετά την καθιέρωση ενός μόνο φόρου στα ακίνητα. Ωστόσο, αποκαλύπτεται πως η τρόικα απαιτεί αύξηση έως και 25% των αντικειμενικών αξιών και μάλιστα αναδρομικά από 1ης Ιανουαρίου, κάτι που σημαίνει ότι η ακίνητη περιουσία θα επιβαρυνθεί εκ νέου υπέρμετρα.

Σε μια τέτοια εξέλιξη, όμως, η επιβάρυνση δεν θα αφορά μόνο την ακίνητη περιουσία, αλλά όσα κόστη την ακολουθούν: από τα τεκμήρια μέχρι τις δαπάνες για την έκδοση οικονομικής άδειας και φυσικά και το έκτακτο τέλος για τις δομημένες επιφάνειες που εισπράττεται μέσω του λογαριασμού της ΔΕΗ.
Συγκεκριμένα, από μια αύξηση των αντικειμενικών αξιών θα πάρουν την ανιούσα το έκτατο τέλος ακινήτων, οι φόροι μεταβίβασης, κληρονομιάς, δωρεάς και γονικής παροχής, ο φόρος εισοδήματος μέσω της υπαγωγής των ακινήτων στα τεκμήρια και τα δικαιώματα που καταβάλλονται σε δικηγόρους και συμβολαιογράφους.

Αξίζει επισήμανσης πως ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος είχε στο παρελθόν δηλώσει πως σε περίπτωση αύξησης των αντικειμενικών αξιών θα προσαρμοστούν αναλόγως και οι συντελεστές του τέλους ακινήτων, ώστε να μην προκύψει πρόσθετη επιβάρυνση των ιδιοκτητών.
Σύμφωνα με το σχέδιο που επεξεργάζεται το υπουργείο, οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων θα οδηγηθούν σε σταδιακή αύξηση, ώστε να φτάσουν το επίπεδο των αγοραίων. Πάντως, σε τηλεοπτική του συνέντευξη την Παρασκευή ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παντελής Καψής τόνισε ότι οι τιμές στην αγορά ακινήτων έχουν πέσει τόσο πολύ που το θέμα της αύξησης των αντικειμενικών αξιών «δεν είναι κάτι το οποίο τίθεται αυτή τη στιγμή».

euro2day.gr
από www.ANT1online.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου