Αντικειμενικά κριτήρια για την φορολόγηση των ελευθέρων επαγγελματιών

Πέμπτη 5 Ιανουαρίου 2012

Αντικειμενικά κριτήρια για την φορολόγηση των ελευθέρων επαγγελματιών

Νέο τρόπο φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών, προωθεί το υπουργείο Οικονομικών, με το πολυνομοσχέδιο "σκούπα", το οποίο αναμένεται να συζητηθεί και να εγκριθεί σήμερα στο Υπουργικό Συμβούλιο, με τα αντικειμενικά κριτήρια φορολόγησης.
Τα αντικειμενικά κριτήρια θα προκύπτουν, μεταξύ άλλων, από τον χρόνο άσκησης της επαγγελματικής δραστηριότητας, το είδος της επαγγελματικής δραστηριότητας, το ενοίκιο, τα τ.μ., την αντικειμενική αξία της επαγγελματικής στέγης και το μισθολογικό κόστος των εργαζομένων που απασχολούνται. 
Επιπλέον, τα αντικειμενικά κριτήρια θα λαμβάνουν υπόψη τις καταθέσεις, τις δαπάνες που πραγματοπούν σε μετρητά οι ελεύθεροι επαγγελματίες, και το συνολικό όγκο του κύκλου εργασιών τους, ώστε να προσδιορίζεται η φορολογητές ύλη και να επιβάλλονται οι ανάλογοι φόροι.
Από τις αλλαγές που σχεδιάζονται αναμένεται να επιβαρυνθούν χιλιάδες ελεύθεροι επαγγελματίες.

Το υπουργείο Οικονομικών προχωράει σε αυτές τις κινήσεις καθώς βλέπει για μία ακόμη χρονιά στα στατιστικά στοιχεία των φορολογικών δηλώσεων τους επαγγελματίες να εμφανίζουν πενιχρά εισοδήματα και στοχεύει με τα νέα κριτήρια στην έμμεση πίεση, ώστε να δηλώσουν οι επαγγελματίες τα πραγματικά.
Σύμφωνα με στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων για τα εισοδήματα του 2009 που δηλώθηκαν το 2010, οι ελεύθεροι επαγγελματίες δήλωσαν το 16,79% του συνολικού εισοδήματος, ενώ το 2009 είχαν δηλώσει το 17,25%. Παράλληλα, το 2010 οι ελεύθεροι επαγγελματίες κατέβαλαν φόρο 15,79% του συνολικού φόρου που καταβλήθηκε έναντι 16,62% που είχαν καταβάλει το 2009.

buildnet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου