Επιστολή του Χρ. Σπίρτζη στους βουλευτές μηχανικούς

Δευτέρα 9 Ιανουαρίου 2012

Επιστολή του Χρ. Σπίρτζη στους βουλευτές μηχανικούς

Ο πρόεδρος του ΤΕΕ Χρ. Σπίρτζης, με επιστολή του προς τα μέλη του κοινοβουλίου, που είναι ταυτοχρόνως και διπλωματούχοι μηχανικοί μέλη του ΤΕΕ ασκεί παρέμβαση, για τις αναιτιολόγητες αυξήσεις των ασφαλιστικών εισφορών στο ΕΤΑΑ και αφού παραθέτει τα στοιχεία της σχετικής ενημέρωσης ζητά την παρέμβαση τους. 

Το πλήρες κείμενο της επιστολής έχει ως εξής: 

Αξιότιμοι Κύριοι και Κυρίες Βουλευτές,
Αγαπητοί Συνάδελφοι και Συναδέλφισσες,

Έπειτα από πρωτοβουλίες και ενώ πραγματοποιούταν συγκέντρωση διαμαρτυρίας των Διπλωματούχων Μηχανικών έξω από το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και πορεία στην Τράπεζα της Ελλάδος στις 14 Δεκεμβρίου 2011, πραγματοποιήθηκε συνάντηση του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, κ. Γ. Κουτρουμάνη, με το Προεδρείο της Διοικούσας Επιτροπής του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας και Εκπροσώπους των συνδικαλιστικών Φορέων των Διπλωματούχων Μηχανικών.

Δυστυχώς, κατά τη συνάντηση επιβεβαιώθηκαν οι ανησυχίες μας τόσο για τις αναιτιολόγητες αυξήσεις των ασφαλιστικών μας εισφορών μας, κυρίως όσων είναι ασφαλισμένοι μετά την 1.1.1993 όσο και για την αβέβαιη τύχη των αποθεματικών του Ταμείου μας, την ίδια στιγμή που έχει ψηφισθεί η κατάργηση της κρατικής εγγύησης του Ενιαίου Ταμείου Ανεξάρτητα Απασχολούμενων (ΕΤΑΑ) από το 2015. Οι αυξήσεις των εισφορών, υλοποιούνται μέσω της υποχρεωτικής ανά τριετία αναβάθμισης της ασφαλιστικής κατηγορίας. Η δυσμενέστερη κατηγορία που δεν μπορεί να ανταποκριθεί στην κάλυψη των σημερινών ασφαλιστικών υποχρεώσεων είναι οι ασφαλισμένοι μετά την 1.1.1993, για τους οποίους προβλέπονται αυξήσεις 25% περίπου, αναδρομικά από 1.1.2011 και σε βάθος χρόνου αυξήσεις 95%.

Στο αίτημά μας για αιτιολόγηση αυτών των αυξήσεων, δεν πήραμε καμία απάντηση. Στην εκδοχή αύξησης των αναλογικών εισφορών αντί των παγίων εισφορών από 2% σε 2,5%, ώστε να εισφέρουν οι Μηχανικοί που έχουν εργασιακό αντικείμενο, επίσης δεν πήραμε απάντηση.
Διευκρινίζουμε ότι οι αναλογιστικές μελέτες αποδεικνύουν ότι ο ασφαλιστικός μας Φορέας δεν παρουσιάζει κανένα έλλειμμα (επισυνάπτουμε αναλογιστική μελέτη). Στον αντίποδα, η υποχρεωτική 

κατάταξη ανά τριετία σε ανώτερη ασφαλιστική κατηγορία αναλογιστικά δείχνει ότι ο ασφαλιστικός Φορέας ζημιώνει, μιας και οι παροχές γίνονται κατά πολύ μεγαλύτερες και δεν αναπληρώνονται από τις δυσβάστακτες αυξημένες εισφορές.Θεωρώντας ότι η ευαισθησία σας είναι δεδομένη στα θέματα του ασφαλιστικού μας Φορέα, σε συνάρτηση με την τραγική κατάσταση των Διπλωματούχων Μηχανικών, παρακαλούμε για την ανάληψη πρωτοβουλίας, ενημέρωσής σας από το αρμόδιο Υπουργείο, ώστε να σταματήσει η επιβολή των άδικων και αναιτιολόγητων αυξήσεων σε άνεργους, ημιαπασχολούμενους και ετεροαπασχολούμενους Διπλωματούχους Μηχανικούς. 

Συναδελφικά και με εκτίμηση
Χρ. Σπίρτζης

tee.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου