Απελευθερώνεται το επάγγελμα του εκτιμητή ακινήτων

Τρίτη 17 Ιανουαρίου 2012

Απελευθερώνεται το επάγγελμα του εκτιμητή ακινήτων

Από το... 1996 παραμένει κυβερνητική εξαγγελία η απελευθέρωση του κλάδου του ορκωτού εκτιμητή ακινήτων, με το εγχείρημα να φαλκιδεύεται διαρκώς από συμφέροντα που επιθυμούσαν το έργο της εκτίμησης των κρατικών ακινήτων να ασκείται μόνο από το Δημόσιο. Η πρόσφατη εισήγηση της Επιτροπής Ανταγωνισμού φαίνεται ότι ανοίγει οριστικά πλέον το δρόμο για την απελευθέρωση της συγκεκριμένης επαγγελματικής κατηγορίας και -σύμφωνα με πληροφορίες- η σχετική νομοθετική ρύθμιση έχει σχεδόν ολοκληρωθεί. 

Τί αλλάζει 

Σήμερα οι εκτιμήσεις των ακινήτων του Δημοσίου πραγματοποιούνται αποκλειστικά από το Σώμα Ορκωτών Εκτιμητών (ΣΟΕ), στο οποίο, βάσει νόμου, προσφεύγουν υποχρεωτικά τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, οι οργανισμοί και οι επιχειρήσεις του ευρύτερου δημόσιου τομέα, οι οργανισμοί τοπικής αυτοδιοίκησης Α’ και Β’ βαθμού, τα φιλανθρωπικά ιδρύματα και τα κληροδοτήματα. 

Παράλληλα, σύμφωνα με το υφιστάμενο καθεστώς, η εκτίμηση της εμπορικής αξίας των ακινήτων που κατέχονται από μία ΑΕΕΑΠ πρέπει να διενεργείται μόνο από το Σώμα Ορκωτών Εκτιμητών. 

Πέραν του ΣΟΕ, στην Ελλάδα εκτιμητικό έργο πραγματοποιούν τα πιστοποιημένα μέλη του Βασιλικού Ινστιτούτου Ορκωτών Πραγματογνωμόνων (RICS), αλλά μόνο σε ακίνητα που δεν ανήκουν στο Δημόσιο. 

«Η απελευθέρωση θα σημάνει τον αποκλεισμό της πρόσβασης στο επάγγελμα, εκτιμητών που δεν διαθέτουν τα απαιτούμενα προσόντα, ενώ θα επιτρέψει στις ΑΕΕΑΠ και στο δημόσιο να προσφεύγουν στις υπηρεσίες ενός διευρυμένου σώματος για την εκτίμηση της αγοραίας αξίας των ακινήτων τους. Εναρμονίζεται επίσης, το καθεστώς που επικρατεί Ελλάδα με αυτό των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης» αναφέρει ο Νίκος Χατζητσόλης, διευθύνων Σύμβουλος CBRE- Αξίες και μέλος ΔΣ του RICS Ηellas, ο οποίος έχει ασχολείται με το θέμα της απελευθέρωσης του επαγγέλματος του ορκωτού εκτιμητή από το 1996. 

«Η απελευθέρωση του επαγγέλματος και το «άνοιγμα» του ΣΟΕ κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση και υπακούει στα διεθνή πρότυπα της αγοράς. Ευελπιστούμε ότι η ρύθμιση θα θεσμοθετηθεί άμεσα από την Πολιτεία και δεν θα παραμείνει γνωμοδότηση» επισημαίνει ο πρόεδρος του Urban Land Institute Γιώργος Καμπουρόπουλος. 

«Για περισσότερο από 10 χρόνια εκκρεμούσε η απελευθέρωση του κλάδου. Σήμερα το έργο των εκτιμήσεων που πραγματοποιεί το ΣΟΕ δεν ξεπερνά το 1% του πανελλήνιου κύκλου εργασιών των εκτιμήσεων στην Ελλάδα. Επίσης, τα μέλη του ΣΟΕ διαθέτουν το ασυμβίβαστο, δεν μπορούν να δραστηριοποιούνται, για παράδειγμα, ως μεσίτες, ώστε να μην υπάρχει σύγκρουση συμφερόντων. Θα πρέπει το ασυμβίβαστο να διατηρηθεί» σημειώνει στο Capital.gr ο Μπάμπης Χαραλαμπόπουλος ορκωτός εκτιμητής, πρόεδρος του Ελληνικού Ινστιτούτου Εκτιμητικής. 

Η ρύθμιση για το «άνοιγμα» του ορκωτού εκτιμητή προβλέπει -θέτοντας προϋποθέσεις- την άσκηση του επαγγέλματος από νομικά πρόσωπα και υπηκόους άλλων κρατών-μελών της Ε.Ε. αλλά και την άρση του κατώτατου ορίου αμοιβών. 

Σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr, η ρύθμιση θα ορίζει αυστηρά κριτήρια πιστοποίησης για την άσκηση του επαγγέλματος των ορκωτών εκτιμητών, ενώ θα υπάρχουν μεταβατικές διατάξεις για ήδη πιστοποιημένους εκτιμητές με πολυετή εμπειρία. 

Η ρύθμιση για την απελευθέρωση του κλάδου δεν έχει για την ώρα δημοσιοποιηθεί ούτε έχει δοθεί προς διαβούλευση. 

Σημειώνεται ότι τον φάκελο της απελευθέρωση του ορκωτού εκτιμητή διαχειρίζεται ο υφυπουργός Οικονομικών Ιωάννη Μουρμούρας, ο οποίος είχε διατελέσει -την περίοδο του σκανδάλου του Βατοπεδίου- πρόεδρος του ΣΟΕ. 

Μάλιστα ο κ. Μουρμούρας είχε καταθέσει στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής για την υπόθεση των ανταλλαγών δημόσιας γης. 

dimitris.delevegos@capital.gr

capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου