Σημαντικές ρυθμίσεις για μηχανικούς και θέματα χωροταξίας στο νομοσχέδιο για το περιβάλλον

Σάββατο 21 Ιανουαρίου 2012

Σημαντικές ρυθμίσεις για μηχανικούς και θέματα χωροταξίας στο νομοσχέδιο για το περιβάλλον

Μια σειρά ρυθμίσεων που αφορούν στον περιορισμό της αυθαίρετης δόμησης, στους μηχανικούς αλλά και σε θέματα χωροταξίας, πολεοδομίας και αστικής ανάπλασης, περιλαμβάνονται στην Τρίτη ενότητα του υπό συζήτηση στη Βουλή νομοσχεδίου του ΥΠΕΚΑ, για την ποινική προστασία του περιβάλλοντος.

Συγκεκριμένα, όπως δήλωσε ο κ. Αναπληρωτής Υπουργός ΠΕΚΑ, εισάγονται ρυθμίσεις για τον περιορισμό της αυθαίρετης δόμησης - που, ιστορικά, αποτελεί το μεγαλύτερο και σοβαρότερο παράγοντα περιβαλλοντικής υποβάθμισης στη χώρα μας.

"Όπως γνωρίζετε, με τη ψήφιση του νόμου για τα αυθαίρετα αναγνωρίσαμε, καταρχάς, τη συμμετοχή και την ευθύνη της Πολιτείας στην έκταση του φαινομένου της αυθαίρετης δόμησης στην Ελλάδα και επιχειρήσαμε να αντιμετωπίσουμε ένα υπαρκτό περιβαλλοντικό και κοινωνικό ζήτημα - το ένα εκατομμύριο αυθαίρετων κατασκευών - που δεν μπορούν ούτε να κατεδαφιστούν στο σύνολο τους ούτε, βεβαίως, να αγνοηθούν. Ταυτόχρονα, θέλοντας να αποτρέψουμε τη δημιουργία μιας νέας γενιάς αυθαιρέτων, εισάγαμε μια κόκκινη γραμμή στην αυθαίρετη δόμηση απαγορεύοντας και καθιστώντας απολύτως άκυρη τη μεταβίβαση ή τη σύσταση εμπράγματου δικαιώματος σε ακίνητο χωρίς την υπεύθυνη δήλωση του ιδιοκτήτη και τη δήλωση μηχανικού που θα βεβαιώνει ότι δεν υπάρχει αυθαίρετη κατασκευή στο ακίνητο και δεν έχουν εγκατασταθεί χρήσεις χωρίς άδεια. Με τις ρυθμίσεις που εισηγούμαστε, σήμερα, θέλουμε να βελτιώσουμε κάποια προβλήματα που προέκυψαν κατά την πρώτη εφαρμογή του νόμου" τόνισε ο Αναπληρωτής Υπουργός.

Επίσης, περιλαμβάνονται: 

-τροποποιήσεις σε συγκεκριμένα άρθρα των ν. 4030/2011 και ν. 4014/2011 (αρ 49 και 50 και 55 του ν/σ), όπως είναι μεταξύ άλλων οι ρυθμίσεις για τους ελεγκτές δόμησης, τις βεβαιώσεις των μηχανικών και την απαίτηση για το εξαρτημένο τοπογραφικό διάγραμμα, τον καθορισμό τιμή ζώνης για αυθαίρετα σε περιφερειακές ενότητες που δεν υπάρχει αντικειμενική τιμή, τη διατήρηση του υφιστάμενου Προέδρου του Εθνικού Συμβουλίου Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης, κ.α

- τη ρύθμιση διάφορων θεμάτων χωροταξίας, πολεοδομίας και αστικής ανάπλασης (αρ. 51 του ν/σ), σχετικά με τα ΠΔ για τις Ζώνες Ενεργούς Πολεοδομίας, το πρόγραμμα ανάπλασης του Φαληρικού όρμου, την ολοκλήρωση του κτιριακού συγκροτήματος της Εθνικής Πινακοθήκης και Μουσείου Αλεξάνδρου Σούτζου στην Αθήνα, την αποκατάσταση υφιστάμενων παράνομων χώρων ανεξέλεγκτης απορριμμάτων στην ανατολική πλευρά του Υμηττού, τη σύμπτυξη και επιτάχυνση των διαδικασιών διενέργειας διαγωνισμών μελετών που προκηρύσσει η Κτηματολόγιο Α.Ε. και που είναι απαραίτητες για την εφαρμογή του κτηματολογίου όπως η σύνταξη υποβάθρων, οι μελέτες κατάρτισης, συμπλήρωσης και διόρθωσης δασικών χαρτών αλλά και εργασιών καταχώρισης και προετοιμασίας εξέτασης των δασικών αντιρρήσεων, την παράταση της προθεσμίας καταβολής της πρώτης δόσης του ειδικού προστίμου του νόμου 3843/2010 που αφορά στη ρύθμιση των ημιυπαιθρίων και τη δυνατότητα συμψηφισμού, στην περίπτωση που έχει υποβληθεί αίτηση υπαγωγής στο άρθρο 24 του ν. 4014/2011, του παραβόλου και ειδικού προστίμου που έχει καταβληθεί για τους ημιυπαίθριους με το ποσό του ειδικού ενιαίου προστίμου του ν. 4014/2011 που αφορά στη ρύθμιση των αυθαιρέτων, κ.α.

- τη ρύθμιση θεμάτων σχετικών με την ενέργεια (αρ. 52 του ν/σ), όπως είναι μεταξύ άλλων o ειδικός συντελεστής για τον καθορισμό της εγγυημένης τιμής παραγωγής ενέργειας από ΣΗΘΥΑ, η επέκταση του πεδίου εφαρμογής του ν. 3468/2006, η μεταφορά προσωπικού στη ΔΕΔΔΗΕ ΑΕ, η διευκόλυνση εγκατάστασης και λειτουργίας μονάδων παραγωγής ενέργειας με ισχύ μέχρι 1 ΜW που εγκαθίστανται σε ακίνητα κατά μήκος του σιδηροδρομικού διαδρόμου που διαχειρίζεται η ΓΑΙΑΟΣΕ, την επιβολή ειδικού τέλους στην παραγόμενη ποσότητα ηλεκτρικής ενέργειας από λιγνιτικούς σταθμούς στο πλαίσιο της πολιτικής για την προώθηση των καθαρών μορφών ενέργειας και τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, με σκοπό τον εξορθολογισμό του κόστους των λιγνιτικών μονάδων καθώς και την επίτευξη ισορροπίας στη χονδρεμπορική αγορά μεταξύ των χρησιμοποιούμενων τεχνολογιών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από διάφορες πηγές, κ.α.

- τη ρύθμιση θεμάτων σχετικών με δάση και δασικές εκτάσεις (αρ. 53), όπως είναι μεταξύ άλλων η δυνατότητα με έγκριση της δασικής αρχής και κατόπιν εγκεκριμένων μελετών να κατασκευάζονται κάτω από πάρκα ή άλση έργα που εξυπηρετούν τη λειτουργία υπόγειου σιδηροδρόμου (ΜΕΤΡΟ), η παραχώρηση στην ΕΤΑ ΑΕ της χρήσης δημόσιας έκτασης 11.100 στρεμμάτων που βρίσκεται στο Χιονοδρομικό Κέντρο του Παρνασσού

- τη ρύθμιση θεμάτων που αφορούν την Ειδική Γραμματεία Επιθεώρησης Περιβάλλοντος (αρ. 54 του ν/σ), σχετικά με τη διαδικασία μετακίνησης ή απόσπασης υπαλλήλων προς την Ειδική Υπηρεσία Επιθεώρησης και Κατεδάφισης Αυθαιρέτων (ΕΥΕΚΑ), ο τρόπος κατανομής του προσωπικού των Ειδικών Υπηρεσιών της Ειδικής Γραμματείας Επιθεώρησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΕΓΕΠΕ) του ΥΠΕΚΑ στους Τομείς Νοτίου και Βορείου Ελλάδας αυτών, κ.α.

buildnet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου