Νέες διαδικασίες ανάθεσης των μελετών του Κτηματολογίου

Πέμπτη 19 Ιανουαρίου 2012

Νέες διαδικασίες ανάθεσης των μελετών του Κτηματολογίου

Παρεκκλίσεις στις διαδικασίες ανάθεσης και εκτέλεσης των μελετών του Κτηματολογίου, προκειμένου να επιταχυνθεί το έργο της κτηματογράφησης, λαμβάνοντας υπόψη και τις δεσμεύσεις, που απορρέουν από το Μνημόνιο προβλέπει ειδική διάταξη η οποία περιλαμβάνεται στο νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος, για την ποινική προστασία του περιβάλλοντος, το οποίο συζητείται στη Βουλή. Με την προτεινόμενη ρύθμιση (προτείνεται η τροποποίηση του δευτέρου εδαφίου της παρ. 1 του άρθρου 45 του ν. 3316/2005) προβλέπεται να συμπτυχθεί άμεσα η διαδικασία διενέργειας των διαγωνισμών και υπογραφής των συμβάσεων, των μελετών σύνταξης του Κτηματολογίου και άλλων συναφών μελετών και υπηρεσιών, που αναθέτει η Κτηματολόγιο ΑΕ που έχουν σχέση με το Κτηματολόγιο (δασικοί χάρτες, υπόβαθρα, αεροφωτο-γραφίες, κλπ), με την εξάντληση των δυνατοτήτων, που προβλέπει η ευρωπαϊκή νομοθεσία για τους διαγωνισμούς, παρέχοντας τη δυνατότητα εφαρμογής και του κριτηρίου της χαμηλότερης τιμής ως κριτηρίου ανάθεσης.
Με εντολές της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΚΑ, οι οποίες προβλέπουν να προκηρυχτούν προγράμματα συνολικά 7 εκατομμυρίων δικαιωμάτων προς κτηματογράφηση, ξεπερνώντας τις προβλέψεις των 4 εκατομμυρίων δικαιωμάτων, που αναφέρονται στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα δημοσιονομικής πολιτικής η «Κτηματολόγιο ΑΕ» προχωρά στις κτηματογραφήσεις τρίτης γενιάς. Οι νέες προκηρύξεις σε 1024 περιοχές της χώρας μαζί με το προηγούμενο πρόγραμμα των 268 περιοχών συνιστούν την τρίτη γενιά κτηματογράφησης, η οποία υλοποιείται με βελτιωμένες τεχνικές προδιαγραφές και συγκεκριμένες προβλέψεις για την επιτάχυνση της ανακήρυξης των αναδόχων. 


«Εισάγουμε τις αναγκαίες παρεκκλίσεις στις διαδικασίες ανάθεσης και εκτέλεσης των μελετών του Κτηματολογίου, προκειμένου να επιταχυνθεί το έργο της κτηματογράφησης, λαμβάνοντας υπόψη και τις δεσμεύσεις της χώρας μας, που απορρέουν από το Μνημόνιο» δήλωσε στη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός ΠΕΚΑ Νίκος Σηφουνάκης, μιλώντας για τις ρυθμίσεις, που περιλαμβάνει το υπό συζήτηση νομοσχέδιο για την ποινική προστασία του περιβάλλοντος. Αναλυτικά, σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση του νομοσχεδίου «με την προτεινόμενη ρύθμιση προβλέπεται να συμπτυχθεί άμεσα η διαδικασία διενέργειας των διαγωνισμών και υπογραφής των συμβάσεων, των μελετών σύνταξης του Κτηματολογίου και άλλων συναφών μελετών και υπηρεσιών, που αναθέτει η Κτηματολόγιο ΑΕ που έχουν σχέση με το Κτηματολόγιο (δασικοί χάρτες, υπόβαθρα, αεροφωτογραφίες, κλπ), με την εξάντληση των δυνατοτήτων, που προβλέπει η ευρωπαϊκή νομοθεσία για τους διαγωνισμούς, παρέχοντας τη δυνατότητα εφαρμογής και του κριτηρίου της χα-μηλότερης τιμής ως κριτηρίου ανάθεσης. Ήδη οι τεχνικές προδιαγραφές της κτηματογράφησης και της σύνταξης των δασικών χαρτών καθώς και άλλων μελετών σχετικών με την κτηματογράφηση (δημιουργία υποβάθρων, αεροφωτογραφίσεις κλπ) είναι τόσο εκτεταμένες και λεπτομερείς με αποτέλεσμα οι τεχνικές προσφορές που υποβάλλονται στα πλαίσια των διενεργούμενων διαγωνισμών με κριτήριο ανάθεσης την πλέον συμφέρουσα από οικονομική άποψη προσφορά, κατά κανόνα να αποτελούν αντίγραφα των τεχνικών προδιαγραφών και κατά συνέπεια δεν συνεισφέρουν στην ουσιαστική αξιολόγηση των διαγωνιζομένων. Επομένως, η θέσπιση ως κριτηρίου ανάθεσης και αυτού της χαμηλότερης τιμής θα επιταχύνει τη διαδικασία ανάθεσης. Για τους ανωτέρω λόγους προτείνεται η τροποποίηση του δευτέρου εδαφίου της παρ. 1 του άρθρου 45 του ν. 3316/2005 προκειμένου να ενταχθούν στις παρεκκλίσεις εκτός των μελετών κτηματογράφησης και οι υπόλοιπες μελέτες (σύνταξη υποβάθρων, οι μελέτες κατάρτισης, συμπλήρωσης και διόρθωσης δασικών χαρτών αλλά και εργασιών καταχώρησης και προετοιμασίας εξέτασης των αντιρρήσεων) καθώς και η δυνατότητα ανάθεσης τους με το κριτήριο της χαμηλότερης τιμής».
  • Το νέο πρόγραμμα που προκηρύσσει η «Κτηματολόγιο ΑΕ» περιλαμβάνει 14 νέες μελέτες κτηματογράφησης που αφορούν σε 1024 προ- Καποδιστριακούς ΟΤΑ σε 10 Περιφερειακές Ενότητες (νομούς) της χώρας, προϋπολογισμού 186 εκατ. ευρώ (χωρίς ΦΠΑ). Πρόκειται για το σύνολο των εκτάσεων των Περιφερειακών Ενοτήτων Έβρου, Καβάλας, Σερρών, Κιλκίς, Πέλλας, Ημαθίας, Κοζάνης, Καρδίτσας, Λάρισας και Τρικάλων (εκτός των περιοχών που έχουν ήδη κτηματογραφηθεί ή κτηματογραφούνται), οι οποίες καλύπτονται σε μεγάλο τμήμα τους από αναδασμούς και διανομές. 
  • Οι νέες προκηρύξεις θα γίνουν με έναν διαγωνισμό κατατετμημένο σε 14 μελέτες. Προγραμματίζεται οι νέες μελέτες του κτηματολογίου να ανατεθούν και να αρχίσουν εντός 8 έως 10 μηνών, υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα υπάρξουν νέες εμπλοκές και καθυστερήσεις.
tee.gr




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου