Πίεση στον κλάδο των κατασκευών από τη μείωση του ΠΔΕ

Τετάρτη 25 Ιανουαρίου 2012

Πίεση στον κλάδο των κατασκευών από τη μείωση του ΠΔΕ

Την απογοήτευση του κατασκευαστικού κόσμου προκαλεί n περαιτέρω συρρίκνωση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) κατά το 2011, καθώς, όπως προκύπτει από τα σχετικά στοιχεία, οι δαπάνες περιορίστηκαν εντέλει σε 6,6 δισ. ευρώ έναντι 6,89 δισ. ευρώ της πιο πρόσφατης πρόβλεψης του σχεδίου του προϋπολογισμού του 2012, τη στιγμή δε που ο αρχικός στόχος αφορούσε σε ΠΔΕ ύψους 8,5 δισ. ευρώ για το προηγούμενο έτος. Υπενθυμίζεται ότι ναι μεν το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων του 2011 είχε αρχικώς προσδιοριστεί σε 8,5 δισ. ευρώ, ωστόσο κατά τη διάρκεια του έτους και με αφορμή τις δημοσιονομικές εξελίξεις και το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, το ποσό μειώθηκε στα 7,55 δισ. ευρώ, προτού εντέλει «κλείσει» στα 6,6 δισ. ευρώ, έχοντας συρρικνωθεί κατά 1,9 δισ. ευρώ συνολικά. Σύμφωνα με τους κατασκευαστές, τα παραπάνω αποδεικνύουν ότι για άλλη μια χρονιά το ΠΔΕ χρησιμοποιείται σαν εργαλείο για τη μείωση του δημοσίου ελλείμματος και όχι για την πραγματική ανάπτυξη της οικονομίας.

Την ίδια στιγμή, το φετινό ΠΔΕ οριοθετείται στα 7,7 δισ. ευρώ, που αντιστοιχεί στο 3,6% του ΑΕΠ, αν και δύσκολα θα τηρηθεί πιστά, τονίζουν οι εργοληπτικοί φορείς. Σε πρόσφατη ανακοίνωσή του, ο ΣΑΤΕ (Σύνδεσμος Ανώνυμων Τεχνικών Εταιρειών) τόνιζε ότι n σχετική εξέλιξη περαιτέρω συρρίκνωσης του ΠΔΕ είναι «αδικαιολόγητη», όταν μάλιστα οι εκπρόσωποι της E.E. και του ΔΝΤ επιχειρούν το τελευταίο διάστημα να ενεργοποιήσουν τους κοινοτικούς μηχανισμούς υποβοήθησης για την επιτάχυνση των διαδικασιών υλοποίησα των ευρωπαϊκών χρηματοδοτήσεων. Σημειώνει ταυτόχρονα ότι n εξέλιξη αυτή «αποδεικνύει το αδιέξοδο της οικονομικής πολιτικής, n οποία στηρίζεται στη συρρίκνωση και την εξάντληση της φοροδοτικής ικανότητας επιχειρήσεων και πολιτών».

Στο πλαίσιο αυτό, ο κατασκευαστικός κλάδος «πνέει τα λοίσθια», καθώς από το τέλος του 2004,158 εταιρείες έχουν εξαφανιστεί από τον «χάρτη». Σήμερα απομένουν 554 τεχνικές εταιρείες, 88 εκ των οποίων μάλιστα, ή το 16% του συνόλου, δεν διαθέτουν ενημερότητα πτυχίου. Οι περισσότερες, συγκεκριμένα 50 από τις 88 εταιρείες χωρίς ενημερότητα πτυχίου, βρίσκονται στην 3η εργοληπτική τάξη. Αντίστοιχα, από τις 14 εταιρείες που κατείχαν το ανώτατο πτυχίο στα τέλη του 2004, μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες δηλαδή, σήμερα παραμένουν ενεργές οι 9, μια πτώση της τάξεως του 35,7%. Στον αντίποδα, θετική είναι n πορεία των εταιρειών της τέταρτης τάξεως, όπου οι έχουν αυξηθεί από 102 σε 141 σήμερα, καταγράφοντας άνοδο κατά 38,2%. Μέρος αυτής της ανόδου αποδίδεται και στο ότι αρκετές εταιρείες που είχαν πτυχία μεγαλύτερων τάξεων υποχρεώθηκαν, λόγω απαιτήσεων του νόμου, να καταταγούν σε μικρότερη τάξη πτυχίου.

tee.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου