Νέα σχέδια για Βοτανικό και Αλεξάνδρας

Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2012

Νέα σχέδια για Βοτανικό και Αλεξάνδρας

Και όμως, εν μέσω κρίσης, η υπόθεση της διπλής ανάπλασης έχει και πάλι ουσιαστικές εξελίξεις. Ο Δήμος Αθηναίων έστειλε πριν από λίγες ημέρες το master plan στον οργανισμό Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνας και τη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου στις αδειοδοτούσες αρχές του υπουργείου Περιβάλλοντος. Τα νέα στοιχεία που προκύπτουν από το master plan είναι η μετακίνηση της θέσης του γηπέδου πιο κεντρικά στην έκταση του Βοτανικού και η προσθήκη δύο μικρών κτιρίων για τον Δήμο Αθηναίων και μιας ανοιχτής πισίνας για τον Ερασιτέχνη. Το επόμενο βήμα είναι η κατάθεση ενός επιχειρησιακού σχεδίου από τον δήμο στον Οργανισμό Αθήνας, το οποίο να ορίζει χρονοδιαγράμματα, τρόπο χρηματοδότησης και τις δεσμεύσεις των εμπλεκόμενων μερών.

Στο master plan (τεχνική έκθεση) καταγράφονται λεπτομερώς όλα τα στοιχεία της διπλής παρέμβασης στον Βοτανικό και τη λεωφόρο Αλεξάνδρας. Πιο συγκεκριμένα:

1. Βοτανικός. Αφορά την ανάπλαση έκτασης 220 στρ. στα οποία βρίσκονται:

α) Γήπεδο ΠΑΟ. Πρόκειται για κτίριο 47.000 τ.μ., στο οποίο οι εμπορικές χρήσεις και οι συμπληρωματικές των αθλητικών δραστηριότητες δεν υπερβαίνουν το 17,5% έκαστη. Το γήπεδο θα χωρίζεται σε τέσσερις αυτόνομες ενότητες, με χωριστές εισόδους (ήδη από την περιμετρική ζώνη, ώστε να μην επιτρέπεται η κίνηση θεατών γύρω από το γήπεδο), ενώ στις τέσσερις γωνίες του δεν θα υπάρχουν θέσεις. Οπως προκύπτει από την έκθεση, το γήπεδο «μετακινήθηκε» πιο κεντρικά σε σχέση με την αρχική του θέση, ώστε να απέχει 450 μ. από την Ιερά Οδό, 100 μ. από νέα λεωφόρο Προφήτη Δανιήλ και 800 μ. από την Πέτρου Ράλλη. Η κεντρική είσοδος θα βρίσκεται στα βόρεια, ενώ το πιο σημαντικό κομμάτι είναι ο δυτικός τομέας, όπου εντάσσονται τα αποδυτήρια, οι επίσημοι, οι δημοσιογράφοι και τα ακριβά εισιτήρια. Θα έχει υπόγειο χώρο στάθμευσης 325 θέσεων.

β) Εγκαταστάσεις Ερασιτέχνη. Καταλαμβάνουν έκταση 6 στρεμμάτων. Στο κτίριο περιλαμβάνονται κλειστό γήπεδο μπάσκετ (διαστάσεων 22 Χ 43μ.) και άλλοι αθλητικοί χώροι σε κατώτερο επίπεδο, εκμεταλλευόμενοι την κλίση εδάφους. Στα σχέδια προστέθηκε υπαίθρια πισίνα (διαστάσεων 30 Χ 60 μ.) με βοηθητική πισίνα (17 Χ 14 μ.). Θα έχει υπόγειο πάρκινγκ 125 θέσεων.

γ) Εγκαταστάσεις δήμου. Συνολικά θα καταλαμβάνουν 4,8 στρέμματα. Νέο στοιχείο σε σχέση με τον αρχικό σχεδιασμό είναι η δημιουργία δύο μικρών κτιρίων στα δύο άκρα της έκτασης, τα οποία θα συνοδεύονται από εγκαταστάσεις υπαίθριου αθλητισμού. Το νοτιοδυτικό θα έχει εμβαδόν 1.000 τ.μ. και το βορειοανατολικό 3.800 τ.μ.

δ) Εμπορικό Βωβού. Καταλαμβάνει 15,9 στρέμματα στα οποία κυριαρχεί το τετραώροφο εμπορικό των 51.856 τ.μ. (συν τρία υπόγεια πάρκινγκ για 2.307 θέσεις, που θα εξυπηρετούν και το γήπεδο).

ε) Ελεύθεροι χώροι. Στόχος είναι να καταλάβουν από 50% έως 60% της έκτασης. Θα περιλαμβάνουν διαδρόμους, πλατείες και ένα αστικό πάρκο, βόρεια του ρέματος.

2. Γήπεδο Λεωφόρου. Στην έκταση των 17 στρεμμάτων που θα απελευθερωθεί με την κατεδάφιση του παλαιού γηπέδου θα δημιουργηθεί υπόγειο πάρκινγκ (σε δύο επίπεδα) 700 θέσεων. Επί του εδάφους θα βρίσκεται πάρκο με ιστό μονοπατιών σφηνοειδούς σχήματος, που θα καταλήγει στο κέντρο, όπου θα χτιστούν μουσείο του Παναθηναϊκού και αναψυκτήριο (συνολικά 680 τ.μ.). Η είσοδος του πάρκινγκ θα βρίσκεται στη συμβολή της λεωφόρου Αλεξάνδρας με την οδό Κυριακού.

Η χρηματοδότηση

Μετά την κατάθεση του master plan και της ΣΜΠΕ, ο Δήμος Αθηναίων θα πρέπει να καταθέσει στον Οργανισμό Αθήνας το επιχειρησιακό σχέδιο, το οποίο θα περιλαμβάνει τις πηγές χρηματοδότησης του έργου, το χρονοδιάγραμμα και τις δεσμεύσεις των εμπλεκόμενων φορέων. Κατόπιν το σύνολο του σχεδίου θα πρέπει να εγκριθεί από την εκτελεστική επιτροπή του Οργανισμού και να «κωδικοποιηθεί» σε ένα Προεδρικό Διάταγμα, το οποίο θα σταλεί για έλεγχο στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Εκεί είναι και το δυσκολότερο σημείο, καθώς θα φανεί αν η ερμηνεία που έκανε το ΥΠΕΚΑ στην προηγούμενη απόφαση του ΣτΕ για να διατηρήσει το εμπορικό Βωβού (και να προσθέσει δύο κτίρια για τον δήμο) ήταν σωστή, ή το όλο σχέδιο θα κριθεί και πάλι αντισυνταγματικό...

kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου